czy można zostać zwolniony z odsiadki odsiadując już wyrok

• Autor wątku Autor wątku Paaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Paaw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam wszystkich i prosze o pomoc,

w zeszłym tygodniu 24 kwietnia moja znajoma została zatrzymana w domu przez policję celem doprowadzenia do zakładu karnego. Została skazana za przywłaszczenie 2500zł którego to miała dokonać prowadząc księgowość i rejestracje w sądzie pewnego stowarzyszenia. Sąd uznał oczywiście że jest winna i nałożył na nią karę 2500zł. Nie uregulowała tej kary wiec wyrok o pozbawienie wolności został odwieszony (proszę mi wybaczyć jeśli opisuje to w sposób nie do końca jasny lecz nie do końca sam wiem jak ta sprawa dokładnie wygląda). Ponoć (znajoma o której mowa) pisała odwołania i prośby o spłatę ratalną od wyroku lecz po uprawomocnieniu się już odwieszenia. Obecnie przebywa w zakładzie karnym. Bardzo chciałbym jej jakoś pomóc lecz nie wiem co można w tej chwili zrobić. Najbliższa rodzina jest powiadomiona o tym co sie z nią dzieje lecz relacje rodzina-zatrzymana nigdy nie były poprawne. Powiem więcej, obawiam się że nie będzie chciała powiedzieć prawdy rodzinie z obaw o konsekwencje (Są to bogaci ludzie lecz ich bogactwo nie przekłada się na relacje rodzinne) wiec nie wiem też czy rodzina będzie mogła jej pomóc w wydostaniu sie z zakładu karnego. Proszę o pomoc. Jeśli macie jakieś pytania wynikające z nieścisłości opisywanych przeze mnie faktów także proszę pisać.

Pozdrawiam

napiszę tak, zapłata kary (jaką nałożył sąd) nie spowoduje automatycznego zwolnienia z zk!, twoja znajoma odbywa karę (nie piszesz jaki ma wyrok) i jedyne co w tej chwili przychodzi mi na myśl, może starać się o pwz ;)

Niestety sam nie wiem na jak długo została pozbawiona wolności. Postaram się dowiedzieć tego wkrótce. Czy istnieje możliwość nadpłaty zasądzonego zobowiązania? Może odbyć dodatkowo jakieś prace publiczne itp (sprzątanie ulic)? Jednym słowem ona nie nadaje się do odsiadki i muszę znaleźć jakieś rozwiązanie jak jej pomóc.
p.s.
co oznacza skrót pwz?:?

Przedterminowe warunkowe zwolnienie - ale to dotyczy dopiero po odsiedzeniu połowy wyroku.
Może niech ona sama się spróbuje dowiedzieć, co może w tej sprawie zrobić... Pewnie za taką sumę nie dostała zbyt długiego wyroku. Niech porozmawia z wychowawcą, adwokatem.

Ostatnia edycja:
Zawsze oprócz przedterminowego warunkowego zwolnienia moze strac się o przerwę w odbywaniu kary, info tutaj:
http://forumprawne.org/prawo-karne-wykonawcze/140-przerwa-w-odbywaniu-kary.html

Znajoma za późno zabrała sie za pisanie o rozłożenie kary na raty, mogła zaraz po pierwszym wyroku.
Obecnie jezeli zapłaciłaby ta kare to sąd mógłby jedynie o te kilka dni skrócić "odsiadke", jedno jest pewne jak już było pisane na tym forum zapłata tych pieniędzy nie spowoduje zmiany postanowienia sądu czyli ponowego zawieszenia kary która jest juz odwieszona. Pisząc nawet o ponowne zawieszenie kary jej wniosek zostanie potraktowany jako wniosek o przerwe w karze.
W tym przypadku nie ma także możliwości zmiany postanowienia czyli odbycia kary na prace społecznie użyteczne.
Sama juz przerabiałam ten problem odnośnie męża.

Dziękuje za Wasze odpowiedzi,
czy w takim razie jesli zawieszenie nie wchodzi w grę to czy jest realne zniesienie z niej w jakiś inny sposób tej kary i zastosowaniu dozoru kuratora?
Dzięki jeszcze raz za pomoc. Rozjaśniła trochę sytuację.

Nie ma możliwości. Jak dostała wyrok, to tylko można zrobić, to co podali przedmówcy.

Jeżeli Twoja znajoma została skazana na karę pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem jej wykonania i grzywnę, której nie uiściła w terminie, to nie da się nic zrobić jeżeli sąd odwołał warunkowe zawieszenie kary zasadniczej. Jeżeli natomiast grzywna była karą zasadniczą i z powodu nieuiszczenia została zamieniona na karę pozbawienia wolności to wystarczy spłacić grzywnę w całości i kara będzie wykonana. Nie napisałeś jednoznacznie jak jest, więc nie wiadoma jaka naprawdę jest jej sytuacja.

Paaw napisał:
Została skazana za przywłaszczenie 2500zł (...) Sąd uznał oczywiście że jest winna i nałożył na nią karę 2500zł. Nie uregulowała tej kary wiec wyrok o pozbawienie wolności został odwieszony

Wg mojego rozumienia treści postu (rzeczywiście dośc niejasnego) wynika, że 2500 to był obowiązek naprawienia szkody, a orzeczono karę pozbawienia wolności w zawieszeniu. Obowiązek nie został wykonany, karę odwieszono.

Dośc często ostatnio zdarzaja sie sytuacje, że sąd nawet PO osadzeniu juz w ZK zmienia postanowienie o zarządzeniu wykonania kary i zwalnia z ZK, a powodem tego są nowe okoliczności a mianowicie naprawienie szkody. Jednak nie jest to regułą.
Sądy raczej kierują sie tutaj chęcią zwalniania miejsc w zakładach, gdyż za kilka miesięcy będą obowiązywac sztywne reguły metrażowe w celach, a skazanych wciąż przybywa. Ale własnie - niektóre sądy zwalniają, inne nie, gdyz powodem odwieszenia kary było nie wywiązanie się ze zobowiązania w terminie, czyli naruszenie warunku zawieszenia.

Czyli na dwoje babka wróżyła.

No tak - albo zwolni albo nie. Jednak odsiadka nie zwalnia z obowiązku naprawienia szkody. Wierzyciel będzie na pewno dochodził tej należności, zatem... dług z głowy, a może i zwolnienie z ZK?

Bawimy się w zgadywankę, a sprawa jest prosta-trzeba przeczytać wyrok i wszystko będzie jasne. Bo zanim zgadniemy jak jest naprawdę to kobieta odsiedzi wszystko.

marcinmajster napisał:
O jakim zwolnieniu ty mowisz?:mad:

O zmianie postanowienia w przedmiocie zarządzenia wykonania kary na podstawie art. 24 kkw ze względu na nowe okoliczności. Owszem, są takie postanowienia po naprawieniu szkody nawet wówczas, kiedy szkoda została naprawiona po terminie i po osadzeniu skazanego. Sąd przesyła do ZK owo postanowienie i nakaz zwolnienia. O takim zwolnieniu mówię - i uwierz mi że to nie jest teoria.

Dziękuje bardzo za wszystkie informacje.
Niestety nie mam możliwości sprawdzenia jak dokładnie brzmi wyrok (grzywna czy ZK).
Postaram się jakoś tego dowiedzieć choć (w obecnej sytuacji zwłaszcza) kontakt z rodziną nie należy do najłatwiejszych rzeczy na świecie.

Powrót