czy nalezy mi sie lokal socjalny

• Autor wątku Autor wątku sokado
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sokado

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam mam bardzo duzy problem dotyczacy zajecia przez komornika mojej pensji. Jestem w 14 tyg ciązy mieszkam z rodzicami ktorzy przez cale zycie gnebili mnie psychicznie i fizycznie. Rodzice nie placa za mieszkanie juz od bardzo dawna. Sa alkoholikami. Jednakze moj ojciec pracuje od okolo roku i z tego co mi wiadomo ma juz umowe na stale. Moja matka pracuje na czarno. Z racji tego ze rodzice wczesniej nie mielu umowy o prace w poprzednich rozprawach sadowych sad nakazywal zajecie komornicze tylko mojej pensji gdyz niby tylko ja pracowalam. Musialam wziac wiele kredytów azeby posplacac zadluzenia za mieszkanie, w ktorym praktycznie teraz nie zamieszkuje. Przebywam teraz u przyjaciolki gdyz w domu nie da sie mieszkac i nie wiem co bedzie jak urodzi mi sie dziecko. Nie chce sie wymeldowywac z mieszkania gdyz zostane z niczym, tzn nie bedzie mi sie nalezalo zadne prawo do lokalu zastepczego. Czy komornik moze mi zajac pensje jesli jestem w ciazy? Czy moge zaskarzyc Ojca jesli on juz pracuje o zwrot czesci poprzednich dlugow gdyz ja sama je splacalam? Prosze o pomoc co w takiej sytuacji mozna zrobic.

Jeżeli nie zgłosi Pani w spółdzielni, że nie zamieszkuje Pani w danym lokalu to będzie Pani ciągle płaciła za zaległości tego mieszkania.

Oczywiści może Pani domagać się od rodziców zwrotu części zapłaconych należności, nawet na drodze sądowej.

Komornik może zając Pani wynagrodzenie.

Czy w spoldzielni wystarczy zglosic ze sie lokalu nie zamieszkaje czy nalezy sie wymeldowac i co wtedy z lokalem socjalnym.

Należy się zameldować w nowym miejscu zamieszkania.

Obecnie np. w Szczecinie na lokal socjalny czeka się kilka lat :(. Więc do pani należy decyzja czy wymelduje się Pani z obecnego mieszkania.

Powrót