A
Alicja15
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 39
Zawarłam ponad 5 lat temu umowę z firmą *** (data zawarcia umowy dn. 16-04-2015r), mój dług kupiła jedna firma windykacyjna, która sprzedała moje zobowiązanie na rzecz *** Wierzytelności. I to właśnie *** złożyło do e-sądu przeciwko mnie w dniu 19 kwietnia 2017r., czyli 3 i pół roku temu pozew. Jednak e-sąd wydał w dniu 12 czerwca 2017r. postanowienie o braku podstaw do wydania wobec mnie nakazu zapłaty (art. 499 pkt 2 kpc) i o przekazaniu sprawy Sądowi właściwości ogólnej. Czyli nakazu zapłaty wobec mnie nie dostali nigdy. *** nie była jednak zainteresowana rozstrzygnięciem sprawy przez Sąd właściwości ogólnej i jako powód *** do e-sądu złożyła w mojej sprawie wniosek o cofnięciu pozwu, ale niestety bez zrzeczenia się roszczenia. W związku z tym e-sąd w dniu 29 września 2017r. uchylił postanowienie o przekazaniu sprawy do Sądu właściwości ogólnej i umorzył postępowanie wobec cofnięcia pozwu przez powoda ***. Ta firma *** gnębiła mnie i gnębi mnie do dziś od 7 rano do 22 wieczorem telefonami, smsami z żądaniem pilnej spłaty tego zobowiązania, które kwestionuję i w sprawie którego żaden Sąd nie wydał wobec mnie im nakazu zapłaty. Dlatego proszę bardzo o informację:
1) czy biorąc pod uwagę w/w daty zdarzeń prawnych, a nade wszystko to, że *** jako powód cofnął powództwo - czy nastąpiło przerwanie biegu przedawnienia?
2) jeśli nastąpiło jednak przedawnienie - to co mogę uczynić, aby przestali mnie gnębić wyzywaniem mnie przez telefon od złodziejki (ciekawy ze mnie złodziej, w sprawie którego nie posiadają nawet nakazu zapłaty). Dodam, że gdy rok temu składałam do nich reklamacje, to przez rok był spokój, teraz znowu od kilku miesięcy wydzwaniają do mnie, ale z różnych wielu numerów tel. Dzisiaj rano zanim się obudziłam miałam już od nich SZEŚĆ nieodebranych połączeń z różnych numerów tel.
Co można mi doradzić w tej sytuacji? i czy nade wszystko nastąpiło przerwanie przedawnienia? (jeśli tak, to kiedy)?
moderacja
1) czy biorąc pod uwagę w/w daty zdarzeń prawnych, a nade wszystko to, że *** jako powód cofnął powództwo - czy nastąpiło przerwanie biegu przedawnienia?
2) jeśli nastąpiło jednak przedawnienie - to co mogę uczynić, aby przestali mnie gnębić wyzywaniem mnie przez telefon od złodziejki (ciekawy ze mnie złodziej, w sprawie którego nie posiadają nawet nakazu zapłaty). Dodam, że gdy rok temu składałam do nich reklamacje, to przez rok był spokój, teraz znowu od kilku miesięcy wydzwaniają do mnie, ale z różnych wielu numerów tel. Dzisiaj rano zanim się obudziłam miałam już od nich SZEŚĆ nieodebranych połączeń z różnych numerów tel.
Co można mi doradzić w tej sytuacji? i czy nade wszystko nastąpiło przerwanie przedawnienia? (jeśli tak, to kiedy)?
moderacja
Ostatnią edycję dokonał moderator: