Czy nastąpiło przerwanie biegu przedawnienia?

• Autor wątku Autor wątku Alicja15
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Alicja15

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Zawarłam ponad 5 lat temu umowę z firmą *** (data zawarcia umowy dn. 16-04-2015r), mój dług kupiła jedna firma windykacyjna, która sprzedała moje zobowiązanie na rzecz *** Wierzytelności. I to właśnie *** złożyło do e-sądu przeciwko mnie w dniu 19 kwietnia 2017r., czyli 3 i pół roku temu pozew. Jednak e-sąd wydał w dniu 12 czerwca 2017r. postanowienie o braku podstaw do wydania wobec mnie nakazu zapłaty (art. 499 pkt 2 kpc) i o przekazaniu sprawy Sądowi właściwości ogólnej. Czyli nakazu zapłaty wobec mnie nie dostali nigdy. *** nie była jednak zainteresowana rozstrzygnięciem sprawy przez Sąd właściwości ogólnej i jako powód *** do e-sądu złożyła w mojej sprawie wniosek o cofnięciu pozwu, ale niestety bez zrzeczenia się roszczenia. W związku z tym e-sąd w dniu 29 września 2017r. uchylił postanowienie o przekazaniu sprawy do Sądu właściwości ogólnej i umorzył postępowanie wobec cofnięcia pozwu przez powoda ***. Ta firma *** gnębiła mnie i gnębi mnie do dziś od 7 rano do 22 wieczorem telefonami, smsami z żądaniem pilnej spłaty tego zobowiązania, które kwestionuję i w sprawie którego żaden Sąd nie wydał wobec mnie im nakazu zapłaty. Dlatego proszę bardzo o informację:
1) czy biorąc pod uwagę w/w daty zdarzeń prawnych, a nade wszystko to, że *** jako powód cofnął powództwo - czy nastąpiło przerwanie biegu przedawnienia?
2) jeśli nastąpiło jednak przedawnienie - to co mogę uczynić, aby przestali mnie gnębić wyzywaniem mnie przez telefon od złodziejki (ciekawy ze mnie złodziej, w sprawie którego nie posiadają nawet nakazu zapłaty). Dodam, że gdy rok temu składałam do nich reklamacje, to przez rok był spokój, teraz znowu od kilku miesięcy wydzwaniają do mnie, ale z różnych wielu numerów tel. Dzisiaj rano zanim się obudziłam miałam już od nich SZEŚĆ nieodebranych połączeń z różnych numerów tel.
Co można mi doradzić w tej sytuacji? i czy nade wszystko nastąpiło przerwanie przedawnienia? (jeśli tak, to kiedy)?

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Alicja15 napisał:
1) czy biorąc pod uwagę w/w daty zdarzeń prawnych, a nade wszystko to, że *** jako powód cofnął powództwo - czy nastąpiło przerwanie biegu przedawnienia?
nie,
Alicja15 napisał:
i czy nade wszystko nastąpiło przerwanie przedawnienia?
nie,
Alicja15 napisał:
Co można mi doradzić w tej sytuacji?
blokować numery telefonów do upadłego,

Serdecznie dziękuję za udzielenie mi w/w odpowiedzi.
Niestety nie jestem w stanie zablokować numeru tel. od ***, ponieważ *** tradycyjnie i do wszystkich osób wydzwania z wielu różnych numerów tel. Każdego dnia są to telefony z pięciu, sześciu różnych numerów tel., kolejnego dnia z kolejnych dwóch czy trzech różnych numerów tel. Wiele na temat działań firmy *** piszą ludzie na różnych forach dyskusyjnych, wszyscy mamy z nimi ten sam problem. Problem jest jeszcze większy - jakiś czas temu *** wysłała pismo zwykłe, a więc nie był to list polecony, z informacją o moim zobowiązaniu z żądaniem zapłaty, ALE na inny adres zamieszkania do osób trzecich, a nie na znany im doskonale adres zamieszkania. Serdecznie dziękuję raz jeszcze za udzielenie mi powyżej odpowiedzi, z której wynika, że nie nastąpiło przerwanie biegu przedawnienia mojego zobowiązania.

moderacja

Czy dodatkowo w mojej powyżej opisanej sytuacji, w której *** trzy lata temu z e-sądu wycofało pozew złożony przeciwko mnie, a e-sąd nie wydał wobec mnie nakazu zapłaty stwierdzając brak podstaw do jego wydania (ja nigdy z sądu nie dostałam żadnego pisma, więc do sporu przed sądem nigdy nie doszło), czy mogłabym jeszcze dodatkowo prosić o informację czy mam rozumieć, że już teraz moje zobowiązanie jest przedawnione czy dopiero kiedyś (kiedy?) ono się przedawni?
Prosiłabym również o informację czy mogłabym gdzieś do Sadu złożyć jakąś skargę czy pozew dotyczący tej opisanej przeze mnie sytuacji z ***, który nigdy nie otrzymał nakazu wobec mnie, ale codziennie dręczy mnie od rana do wieczora telefonami, mimo, iż powołałam się w reklamacjach na przedawnienie.
Myślę, że jeśli chodzi o możliwość zgłoszenia przeze mnie sprawy na Policję, to że mogłabym zgłosić sprawę o złośliwe niepokojenie mnie z art. 107 KW, ale nie ukrywam, że wcześniej (a więc zanim zgłoszę to na Policję) chciałabym mieć w jakiś sposób w miarę zamknięty problem na drodze postępowania sądowego. Tak abym miała potwierdzenie, że ewentualnie nastąpiło już przedawnienie, jeśli rzeczywiście do przedawnienia doszło?

moderacja

Alicja15 napisał:
data zawarcia umowy dn. 16-04-2015r
a kiedy zobowiązanie było wymagalne w całości? lub jeżeli były to raty, to kiedy przypadała ostatnia rata na jaki dzień? w tedy możemy dokładniej mówić o zarzucie przedawnienia,

Umowa pożyczki była zawarta dn. 16 kwietnia 2015r., czyli pięć i pół lat temu.
Z treści tej umowy widzę, że miała ona być płatna w 38 ratach tygodniowych - żadnej raty nie zapłaciłam.
Pozew do e-sądu *** przeciwko mnie złożyła w dniu 14 kwietnia 2017r, czyli trzy i pół roku temu (sprawa skończyła się bez wydania przez e-sąd nakazu zapłaty oraz z wycofaniem powództwa przeciwko mnie i bez wyrażenia przez powoda *** zgody na rozpoznanie sprawy przez Sąd właściwości ogólnej).
Z kolei na jedną z moich reklamacji ponad rok temu firma *** napisała do mnie odnośnie przedstawionego przeze mnie zarzutu przedawnienia (cyt.): "W kwestii podniesionego zarzutu przedawnienia, po szczegółowej analizie sprawy wyjaśniamy, iż z informacji przekazanych przez wierzyciela pierwotnego, data wymagalności zobowiązania (wysłania wypowiedzenia) tj. 01-10-2016, wobec powyższego nie upłynął termin 3 letniego okresu przedawnienia zgodnie z K.C.". Czyli wg ich opinii zawartej w tej udzielonej mi ponad półtora roku temu odpowiedzi na reklamację termin przedawnienia miał minąć biorąc pod uwagę datę wysłania wypowiedzenia przez wierzyciela pierwotnego cztery lata temu. Gdybym wiedziała czy rzeczywiście nastąpiło już przedawnienie, to wówczas mogłabym podjąć ewentualne kroki na Policji, bo dzwonią nieustannie od rana do nocy do mnie.

moderacja

Podaj podstawę prawną umorzenia. Czy to art. 505 § 1 k.p.c.

Abym nie popełniła błędu odpowiadając na powyższe, zadane mi pytanie, pozwolę sobie zacytować co widzę w treści dokumentów sądowych z e-sądu:

1) Postanowienie e-sądu z dn. 12-06-2017 o przekazaniu sprawy do Sądu właściwości ogólnej treści: "Sąd stwierdził brak podstaw do wydania nakazu zapłaty - art. 499 pkt. 2 k.p.c. w związku z art. 505 (28 ) k.p.c. Dlatego też na podstawie art. 505 (33) § 1 k.p.c. przekazuje sprawę do rozpoznania sądowi właściwości ogólnej pozwanego".

Na drugi dzień (13-06-2017r.) jednak powód cofnął złożony przeciwko mnie pozew bez zrzeczenia się roszczenia, więc w dniu 29 września 2017r. e-sąd wydał postanowienie o uchyleniu postanowienia o przekazaniu sprawy do sądu właściwości ogólnej i o umorzeniu postępowania, postanowienie e-sądu treści: "Zgodnie z art. 355 § 1 k.p.c. sąd wydaje postanowienie o umorzeniu postępowania, jeśli powód cofnął ze skutkiem prawnym pozew lub jeśli wydanie wyroku stało się z innych przyczyn zbędne lub niedopuszczalne. W myśl zaś art. 203 § 1 k.p.c. pozew może być cofnięty bez zezwolenia pozwanego aż do rozpoczęcia rozprawy, a jeżeli z cofnięciem połączone jest zrzeczenie się roszczenia - aż do wydania wyroku. Z uwagi na to, że okoliczności sprawy nie wskazują, aby cofnięcie pozwu bez zrzeczenia się roszczenia przez stronę powodową było sprzeczne z prawem lub z zasadami współżycia społecznego albo zmierzało do obejścia prawa, brak jest podstaw, aby uznać to oświadczenie za niedopuszczalne a myśl art. art 203 § 4 k.p.c. W konsekwencji cofnięcie pozwu bez zrzeczenia się roszczenia nastąpiło ze skutkiem prawnym."

Czy wobec tego mimo cofnięcia trzy lata temu złożonego przeciwko mnie pozwu do e-sądu i mimo braku nakazu zapłaty wydanego wobec mnie - czy mimo to nastąpiło przerwanie biegu przedawnienia lub czy mam rozumieć, że przedawnienie jeszcze nie nastąpiło ze względu na zacytowane przeze mnie powyżej przepisy k.p.c., na które w swoich postanowieniach powołał się e-sąd?
Będę wdzięczna za informację w tych sprawach.

Bardzo proszę o udzielenie mi odpowiedzi w tym temacie, abym wiedziała czy nastąpiło już przedawnienie czy może wciąż przedawnienie nie nastąpiło, abym wiedziała co robić z nimi.

Alicja15 napisał:
Umowa pożyczki była zawarta dn. 16 kwietnia 2015r.,
Alicja15 napisał:
płatna w 38 ratach tygodniowych
Alicja15 napisał:
Pozew do e-sądu *** przeciwko mnie złożyła w dniu 14 kwietnia 2017r,
Alicja15 napisał:
Bardzo proszę o udzielenie mi odpowiedzi w tym temacie, abym wiedziała czy nastąpiło już przedawnienie czy może wciąż przedawnienie nie nastąpiło, abym wiedziała co robić z nimi.
według mnie wierzytelność uległa przedawnieniu, złożenie pozwu do e-sądu przez powoda po czym cofnięcie pozwu w e-sądzie nie było przyczyną do przerwania biegu przedawnienia, w związku z tym wierzytelność uległa przedawnieniu w dniu 31.12.2018 roku.

mała poprawka do swojej wypowiedzi, wierzytelność uległa przedawnieniu najpóźniej w dniu 31.12.2019 roku - źle policzyłem te tygodnie - biorąc pod uwagę nowelizacje kc i przejściowe przepisy, po staremu przedawnienie nastąpiło zapewne w dniu 07.01.2019 r., gdyż jak dobrze policzyłem te tygodnie ostatnia wpłata miała być dokonana 07.01.2016 roku.

Powrót