Czy policja miala prawo holowac pojazd ?

• Autor wątku Autor wątku naznaczony123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Po co te wszystkie rozważania?

Przepis wyraźnie mówi, że "może", a jedyną przesłanką negatywną jest możliwość zabezpieczenia go w inny sposób. Widocznie takiej możliwości nie było, a zatem pojazd zgodnie z wolą policjantów na miejscu - został usunięty z drogi. W takim przypadku nie można zarzucić bezprawności działania.

I tyle na ten temat.

kk_kw napisał:
Po co te wszystkie rozważania?

Przepis wyraźnie mówi, że "może", a jedyną przesłanką negatywną jest możliwość zabezpieczenia go w inny sposób. Widocznie takiej możliwości nie było, a zatem pojazd zgodnie z wolą policjantów na miejscu - został usunięty z drogi. W takim przypadku nie można zarzucić bezprawności działania.

I tyle na ten temat.

Tylko, że na miejscu być może prawo o ruchu drogowym w ogóle (co wysoce prawdopodobne) nie obowiązywało - skoro to osiedlowy parking.
Tym samym rozważanie przesłanek, o któch piszesz powyżej staje się bezprzedmiotowe.

Ale obowiązywało KPK, które obowiązuje również u ciebie w domu. Pojazd zabezpieczono a nie usunięto w mysl PRD.
Oględziny można zrobić w pięć minut na miejscu gdzie zaparkował pijaczek i nie ma konieczności narażania go na niepotrzebne wydatki. Chyba że policjanci uważali że holowanie jest konieczne ale wtedy pojazd zabezpiecza się procesowo na koszt Policji a nie administracyjnie na koszt obywatela.
Tak dokładnie.
Wystarczy, że autor tematu poda co miał napisane na dokumentacji od Policji ale jak widać nie jest zainteresowany tematem , bo pewnie doczytał coś istotnego. Ale najlepiej lać wodę niż czytać.

Ostatnia edycja:
destructor napisał:
Ale obowiązywało KPK, które obowiązuje również u ciebie w domu. Pojazd zabezpieczono a nie usunięto w mysl PRD.
.

A czy ja napisałem, że nie obowiązuje. Sam wskazywałem, że mógł zostaś "usunięty" na podstawie innych przepisów.
Tylko skoro procesowo, to czemu obciążono obywatela - chyba za wcześnie na to.

Wystarczy, że autor tematu poda co miał napisane na dokumentacji od Policji ale jak widać nie jest zainteresowany tematem , bo pewnie doczytał coś istotnego. Ale najlepiej lać wodę niż czytać.

Tu sie mylisz , temat czytam bardzo uwaznie ,dodam ze jutro zagladne na komisariat i sproboje wyciagnac cos wiecej , wasze(niektorych uzytkownikow ) sugestie dotyczace bezkarnosci holowania z parkingu sproboje wykorzystac - co wyjdzie - napisze , a moze dowiem sie cos jeszcze wiecej , poinformuje .Temat mimo wszystko bede ciagle sledzil

Pozdrawiam

Skoro czytasz to przepisz co tam jest napisane albo wrzuć skany.

Ja nic od policji nie dostalem , dzisiaj na komisariacie nie ma osob ktore mogly by mnie wtajemniczyc w szczegoly poniewaz jest niedziala .. sprbooje jutro

naznaczony123 napisał:
Ja nic od policji nie dostalem
Pytam bo niestety ja musialem wyplacic pieniadze za transport pojazdu
Powiem tak. Żeby odebrać auto z parkingu nalezy mieć odpowiednią dokumentację, którą się przedstawia na tym parkingu. Więc albo ściemniasz, że wogole auto było usunięte albo za nic nie było płacone. Czy szukający porad na tym forum zaczną kiedyś pisać prawdę? Czy wy myslicie że tutaj odpowiadają osoby, ktore nie wiedzą jak się wykonuje czynności?

aarreekk napisał:
Tym samym rozważanie przesłanek, o któch piszesz powyżej staje się bezprzedmiotowe.

No dokładnie. Na tą okoliczność została zapewne stworzona notatka urzędowa, w której zawarto uzasadnienie przesłanki o której wspomniałem. Nie znając jej treści można sobie gdybać na kilka stron tego wątku. Dodam, że żaden dyżurny "nie klepnie" wydania dyspozycji usunięcia pojazdu bez uzasadnienia.

destructor napisał:
Czy szukający porad na tym forum zaczną kiedyś pisać prawdę? Czy wy myslicie że tutaj odpowiadają osoby, ktore nie wiedzą jak się wykonuje czynności?

Popieram.

Ostatnia edycja:
Powiem tak. Żeby odebrać auto z parkingu nalezy mieć odpowiednią dokumentację,
Czy szukający porad na tym forum zaczną kiedyś pisać prawdę

Tak , upowaznienie do odbioru pojazdu dostalem ,ale nie wieidzialem ze o ten swistek chodzi , prosze za brak mojej wiedzy/doswiadczenia nie mowic na mnie sciemniaczem ..

Sewistek juz przekazalem firmy ktora holowala pojazd , ale na nim nic waznego nie bylo oprocz tego ze zezwolily mi odebrac poajzd

Zostalem juz przez was oskarazony bezpodstawnie po raz drugi , zawsze tak traktujecie nowych ?/ wiem teraz posypie sie grom na mnie ...

Ostatnia edycja:
Oprócz tego świstka jest jeszcze takie coś jak dyspozycja usunięcia pojazdu. Ile zaplaciłeś za odbiór samochodu?

holowanie 459 zł
parking 2 dni 105 zl

razem 564 zl :(

Zadnej dyspozycji na oczy nie widzialem /nie dostalem

Ostatnia edycja:
Jest w aktach. Bynajmniej powinna być. A jak nie w aktach to jest na prakingu gdzie było auto.

Powrót