Czy przy odstąpieniu umowy na odległość sprzedawca może wymagać zwrotu paragonu?

• Autor wątku Autor wątku Duke48
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Duke48

Użytkownik
Odpowiedzi
118
Cześć,
Kupiłem towar przez Allegro, odebrałem w piątek, odesłałem w poniedziałek, sprzedawca wiedział że towar zwracam, podałem nr konta do zwrotu środków.
Sprzedawca chciał ode mnie dodatkowo paragon, imię, nazwisko i adres. Wydaje mi się że żadnej z tych rzeczy nie musiałem wysyłać, ale mam dość szarpania się ze sprzedawcami. Wysłałem zdjęcie paragonu oraz te dane.

Dostałem taką odpowiedź od sprzedawcy:

Proszę o napisanie i odesłanie na e-maila skanu oświadczenia poświadczającego zagubienie paragonu.

Wtedy będziemy mogli anulować kopię. Przepisy nie pozwalają anulować nagminnie kopii dlatego że kopii można wykonać wiele i doszłoby do kilkukrotnego anulowania tej samej sprzedaży, dlatego proszę o napisanie powyższego oświadczenia i podpis.

Z poważaniem,

Zespół K.... S.....

Jeżeli dobrze rozumiem sprzedawca nakłania mnie do poświadczenia nieprawdy. Czy jego żądania, to jest paragonu lub tego poświadczenia, są w jakimkolwiek przypadku uzasadnione?

Jeżeli jego żądania są bezzasadne gdzie to zgłosić drogą elektroniczną?

Ostatnia edycja:
Czy ktoś mógłby się proszę wypowiedzieć w tym temacie?

Czy namawianie mnie do napisania oswiadczenia opisanego w pierwszym poscie podpada pod paragraf w momencie gdy w poprzednim mailu wyslanym tego samego dnia zalaczam zdjecie paragonu?

Pytam czy sprzedawca wymagając ode mnie poświadczenie nieprawdy(zaginięcie paragonu) pod rygorem braku zwrotu środków na moje konto dopuszcza się jakiegokolwiek wykroczenia lub przestępstwa.

Powrót