Czy są jakieś prawa na fikcyjną postać „pigi”

• Autor wątku Autor wątku ewa.szydlo25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewa.szydlo25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Hejka,

Mam małą prośbę.

A mianowicie chodzi i prawa autorskie to „fikcyjnych” danych zakładanych kont na forum czy na gg czy na portalach społecznościach. Bo na przykład mam kilka wpisów na forach jako „pigi”, a nie jako Ewa Szydlo, zamieszkała ….. urodzona ….. , tylko jako „pigi”. To raczej jestem osobą o nazwa konta „pigi”. Bo żadne prawa autorskie nie są na fikcyjną postać jaką jest „pogi”, jak uważacie ??

Dane zakładanych kont nie podlegają ochronie prawnoautorskie jak i wypowiedzi na forach, chatach itp. Po za tym twórca ma prawo oznaczać swoje utwory pseudonimem.

To znaczy że prawa internety i to że mam wy zakładane jakieś konta na forach jaki „pigi” to mogę napisać do admina forum o usuniecie konta, ale to od niego zależy czy usunie czy nie ?
Bo tak nić takiego istotnego nie podaje, jak adres, telefon czy nazwisko ?

I dziękuje LeszsekS za szybką odpowiedz.

Chodziło mi o to że np. ja prowadzę forum na temat fryzur, i jakiś user chcę abym usunęła jego/jej konto. To ja muszę to zrobić ??, czy to zależy ode mnie. Pamiętając że nie ma prawdziwego nazwiska ani nić jakiego ??

A ja słyszałam że jak np. forum jest hobbistyczne czy prywatne to można mieć.

ewa.szydlo25 napisał:
... forum jest hobbistyczne czy prywatne to można mieć.
A co to ma do rzeczy. Prowadzenie forum jest świadczeniem usługi drogą elektroniczną, zatem dodatkowo prowadzącego/właściciela obowiązuje Ustawa o świadczeniu usług droga elektroniczną.

Inne forum piszę tak:

"... RODO nie ma zastosowania na stronach internetowych - dotyczy to "domowego" użytkowania albo hobbystycznego. "

Jak to jest ??

Ale potentat takim jakim jest "Google Analytics", tez nie może teraz nas śledzić ?
A i czym nas śledzą, bo na pewno nie po IP.
A po zalogowaniu się do nich, to akcentuje lub nie, ich regulamin.

Forum internetowe to usługa świadczona drogą elektroniczną, zatem nie jest to użytkowanie "domowe".

Powrót