Czy to jest przedawnione ?

• Autor wątku Autor wątku gorillek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Umówiłem się jeszcze na rozmowę telefoniczną z komornikiem obiecał mi sprawdzić tytuł wykonawczy co on dokładnie ma w teczce. Sam się zainteresował tylko był poza kancelarią. Zobaczymy co on mi powie.

Tak więc jestem po rozmowie z komornikiem. Powiedział mi że u niego tytuł wykonawczy wygląda tak samo jak to co widziałem w sądzie czyli nakaz zapłaty i klauzula z 2017 roku nic więcej nie ma , żadnych pieczątek które wskazywałyby że była jeszcze jakaś inna klauzula.

wnieś pozew opozycyjny, zarzut przedawnienie kwoty nakazu jak i odsetek,

Przede wszystkim wskaż wszystkie nieprawidłowości w pismach i masz od mety zawieszenie postępowania, albo uchylenie klauzuli jako wydanej z naruszeniem prawa

Napiszcie mi czy pozew wkładam do koperty w dwóch kopiach ? Mogę jako dowód załączyć te zdjęcia akt które wykonałem ? Będę opłacał pozew przelewem na 30 zł 5% od należności głównej zrobię bo niestety kogo pytam to nie wie czy od całości tego co chce komornik czy tak jak ja myślę, więc czy w razie czego wezwą mnie do dopłacenia ? Dziękuje za pomoc, pozew mam zamiar wysłać w poniedziałek.

Do Sądu wysyłasz:
oryginał pozwu opozycyjnego;
kserokopie pozwu opozycyjnego;
załączniki: w ilości po dwie kserokopie każdego załącznika wymienionego w pozwie,
gorillek napisał:
Będę opłacał pozew przelewem na 30 zł 5% od należności głównej zrobię bo niestety kogo pytam to nie wie czy od całości tego co chce komornik czy tak jak ja myślę, więc czy w razie czego wezwą mnie do dopłacenia ?
opłata od pozwu to 5% od należności głównej do spłacenia bez odsetek i innych kosztów wymienionych przez komornika,

Dziś otrzymałem pismo z Sądu we Wrześni o zawieszeniu postępowania egzekucyjnego :) Czyli coś się dzieje. Mam pytanie czy Sąd poinformował też o tym komornika czy Ja już muszę to zrobić ? Rozumiem że teraz trzeba czekać na rozprawę o pozbawienie tytułu egzekucyjnego wykonalności. Wg sekretariatu Sądu prawdopodobnie bardzo długo.

Zapewne komornik też został poinformowany sle dla świętego spokoju powinieneś udać się do kancelarii komornika z oryginałem postanowienia o zawieszeniu plus mieć na wszelki wypadek kserokopie tego postanowienia.
Teraz trzeba czekać na pierwsze posiedzenie Sądu.

Tak został. Dzwoniłem do niego powiedział że dostał informacje elektronicznie z Sądu, do kancelarii mam ponad 100 km więc raczej go nie odwiedzę. Ogólnie Sędzina na piśmie bardzo wylewna, mam wrażenie że trochę za dużo napisała, tak jakby już przesądziła o tym że sprawę wygrałem. Więc trzymajcie kciuki. Pozdrawiam i dziękuje za pomoc :)

Ostatnia edycja:
gorillek napisał:
Ogólnie Sędzina na piśmie bardzo wylewna, mam wrażenie że trochę za dużo napisała, tak jakby już przesądziła o tym że sprawę wygrałem. Więc trzymajcie kciuki. Pozdrawiam i dziękuje za pomoc
trzymamy kciuki i daj znać jaki wynik sprawy,

robinson21 napisał:
trzymamy kciuki i daj znać jaki wynik sprawy,

A więc wracam do sprawy. Wczoraj sędzia ogłosiła wyrok. Sprawę wygrałem. Teraz 21 dni na uprawomoncienie się decyzji. Fw nie stawila się na sprawie.
Mam pytanie. Wiem że komornik też po 21 dniach dostanie powiadomienie o tym że tytul wykonawczy jest nie ważny. Co teraz z kosztami komorniczymi jeżeli umorzy postępowanie? Chyba nie obciąży tymi kosztami mnie? Jak się przed ewentualnie bronić bo czytałem gdzieś tu kiedyś że mimo umorzenia postępowania koszty spadły na dłużnika mimo że sprawa była podobna do mojej. Czy 21 dni liczymy dni robocze czy tak jak leci w kalendarzu ?
Dziękuję wszystkim za porady w tej sprawie. Jak widać trwało to bardzo długo bo od lipca ubiegłego roku trochę mnie to nerwow kosztowało.

Ostatnia edycja:
Zdaje się że jeszcze trochę czasu ta sprawa potrwa ponieważ strona przegrana wystąpiła o uzasadnienie wyroku. A tak się cieszyłem że mam to z głowy już. Myślę że muszę się szykować na apelacje z ich strony.

Wracam z informacją że sprawę wygrałem, wyrok jest prawomocny, tytuł pozbawiony w całości wykonalności a firma DEBT właśnie zwróciła mi na konto wszystko co mi zabrała. Dziękuje wszystkim forumowiczom za pomoc no i ludziska składajcie sprzeciwy. Warto :)

Powrót