Czy to prawda że sex między 16-18rż jest za zgodą rodzica?

• Autor wątku Autor wątku Gasiaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gasiaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Czy to prawda, że sex między 16-18rż jest dopuszczalny za zgodą rodzica?
Poniżej 15 karalny, a powyżej 18 można wiadomo.

Gdzieś się na to natknęłam:
"Między 16. a 18. rokiem życia, w kwestiach dotyczących ingerencji
w ciało dziecka, wymagana jest zgoda zarówno rodzica, jak i osoby małoletniej."

- "Mamo, mogę się przespać z Marcinem?"
- "Z Marcinem?! Zapomnij!"
- "A z Adamem"
- "Z Adamem tak, tylko się zabezpiecz" :)

Seks od lat 15 nie jest karalny na gruncie naszych przepisów karnych.
Co do Twojego cytatu - to jakoś mnie nie przekonuje to, że seks uznajemy za "ingerencję w ciało dziecka" :) Chyba, że zostanie spłodzone dziecko - to już jest ingerencja.

Może do Hydeparku? :D

KODEKS KARNY:

Art. 199

§ 1. Kto, przez nadużycie stosunku zależności lub wykorzystanie krytycznego położenia, doprowadza inną osobę do obcowania płciowego lub do poddania się innej czynności seksualnej albo do wykonania takiej czynności,

podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

§ 2. Jeżeli czyn określony w § 1 został popełniony na szkodę małoletniego, sprawca podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

§ 3. Karze określonej w § 2 podlega, kto doprowadza małoletniego do obcowania płciowego lub poddania się innej czynności seksualnej albo do wykonania takiej czynności, nadużywając zaufania lub udzielając mu korzyści majątkowej lub osobistej, albo jej obietnicy.

Art. 200

§ 1. Kto obcuje płciowo z małoletnim poniżej lat 15 lub dopuszcza się wobec takiej osoby innej czynności seksualnej lub doprowadza ją do poddania się takim czynnościom albo do ich wykonania,

podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do 12.

§ 2. Tej samej karze podlega, kto w celu zaspokojenia seksualnego prezentuje małoletniemu poniżej lat 15 wykonanie czynności seksualnej.

Ostatnia edycja:
Czyli nie ma w Polsce żadnego prawa, które by odciągnęło dzieci 15-18 od współżycia? Rodzic nic nie może zrobić? A jak urodzi się z tego dziecko to kto się nim zajmie? Jakby moja córka zaszła w ciążę to kto się zajmie jej dzieckiem? Przecież nie ja.
Ludzie! 15,16,17 lat to przecież dzieci!!

Prawo jest prawem. Niema co dyskutować. Wychowuj dzieci tak aby był świadome że to za wcześnie
Gasiaa napisał:
Jakby moja córka zaszła w ciążę to kto się zajmie jej dzieckiem?

Mama i biologiczny tata. Ale nieletni nie maja prawa reprezentować dziecka w czynnościach prawnych. Dlatego możesz wnioskować o ustanowienie Ciebie za przedstawiciela w innym wypadku może to być np kurator.

Ostatnia edycja:
Stąd się wzięło powiedzenie "dzieci rodzą dzieci".

Myślisz, że gdyby istniał przepis "Kto współżyje przed ukończeniem 50 roku życia podlega karze śmierci" to młodzi ludzie nie uprawialiby seksu? To nie kwestia prawa karnego czy jakiegokolwiek - to przede wszystkim kwestia wychowania.

Nie mówię tutaj, że współżycie przed 18 czy 21 czy nawet przed 50 jest wynikiem złego wychowania. Niestety, młodzi ludzie mają potrzeby seksualne (podsycane m.in. przez media) i niestety niewiele rzeczy jest w stanie ich od tego odciągnąć. Pozostaje edukacja seksualna o zabezpieczeniach i unikaniu niechcianej ciąży i kształtowanie rozsądku u dzieci....

wenu napisał:
Mama i biologiczny tata.
No to załóżmy że jest mama i tata po 15 lat. Gdzie oni będą mieszkać jako rodzina? Z czego będą żyć?

Matall napisał:
To już nie jest problem prawny a społeczny wręcz rodzinny.

Rozumiem że w takiej sytuacji ja nie mam obowiązku się nimi zajmować?
Swoją drogą ciekawe mamy prawo. Dzieci mogą robić dzieci ale kto ma ich utrzymywać tego żadne prawo nie określa.

Gasiaa napisał:
1/ Rozumiem że w takiej sytuacji ja nie mam obowiązku się nimi zajmować?
2/ Dzieci mogą robić dzieci ale kto ma ich utrzymywać tego żadne prawo nie określa.
ad 1/ Źle rozumiesz.
ad 2/ Określa, określa... Słyszałaś o obowiązku alimentacyjnym?

Dziwne.... najpierw wszędzie słyszymy, że przepisów jest zbyt dużo, że prawo inwigiluje społeczeństwo, a potem "dziwne mamy prawo bo nie reguluje XXX"

To mi przypomina śmieszne programy telewizyjne z jeszcze śmieszniejszymi "Dziennikarzami śledczymi". Gdy COKOLWIEK się stanie - winni są urzędnicy. Ale jak przychodzi do braku pieniędzy - to aparat urzędniczy jest zbyt rozbudowany i za bardzo wnika w stosunki społeczne. Ot, taki mamy klimat, no sorry :)

Obowiązek alimentacyjny - proponuję zapoznać się z tym pojęciem i to szybko - bo sądząc po postach i ich treści - niedługo zostaniesz babcią....

Hehehe sprawa dość zawiła. ale mogą np wstąpić w związek małżeński( za zgodą sądu). Wtedy matka dziecka uzyska wszelkie prawa osoby pełnoletniej( z wyjątkiem prawa wyborczego (?)) i stanie się przedstawicielem ustawowym dzieckawa.

Są różne instytucje świadczącą pomoc.

Zgoda na związek małżeński tak, ale dopiero po ukończeniu 16 roku życia.

Matall napisał:
Zgoda na związek małżeński tak, ale dopiero po ukończeniu 16 roku życia.

Zgadza się zapomniałem wspomnieć. Odbiegając nieco od tematu ciekawie by wyglądała pisemna zgoda na współżycie córki/syna. :D

"Ja, matka Anny, wyrażam zgodę na współżycie z penetracją mojej córki przez M. Iksińskiego. Zgoda jednak dotyczy tylko współżycia tradycyjnego, nie wyrażam zgody na jakiekolwiek perwersje, takie jak : (zamknięty katalog). Podpisano : "

:D

uzasadnienie napisał:
ad 1/ Źle rozumiesz.
ad 2/ Określa, określa... Słyszałaś o obowiązku alimentacyjnym?
No dobra, to kto w takim przypadku płaci alimenty? Załóżmy że rodziców tych 15 nie stać bo sami ledwo mają na chleb.

można pozwać babcię zadającą głupie pytania na forum prawnym :)

wg mnie, gdyby już uchwalono regulację prawną, to powinno się karać dziadków poczętego dziecka :)

Przepis prawny:
§ 200a kto wypisując pierdoły na forumprawne.org zaniedbuje wychowanie syna lub córki, mającej od 15 do 18 lat, jest zobowiązany w razie poczęcia przez niego dziecka, łożyć na utrzymanie swojego wnuka lub wnuczki

Ostatnia edycja:
Powrót