Czy Urząd Patentowy przyzna ochronę dla słów:

• Autor wątku Autor wątku Kaarolinaaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kaarolinaaa

Użytkownik
Odpowiedzi
178
Jak uważacie, Mogę zastrzec w UP takie dwa słowa "Forum Wisła" ? a jeśli nie to czy przyzna ochronę dla słów "Sklep Forum Wisła " ?

Jak myślicie?

Kaarolinaaa napisał:
Mogę zastrzec w UP takie dwa słowa "Forum Wisła"

Pkt. 1:

Jako znak słowny, czyli same słowa bez grafiki nie zostanie ci przyznana ochrona.

Słowo "forum" i słowo "Wisła" są słowami powszechnie używanymi, należącymi do tzw. domeny publicznej, tego typu słowa nie podlegają ochronie.

Kaarolinaaa napisał:
to czy przyzna ochronę dla słów "Sklep Forum Wisła "

Pkt. 2:

Nie.

Patrz wypowiedź w pkt. 1.

Dziękuję za odpowiedź, jak rozumiem rozwinięcie w/w słów w dłuższe zdanie np." Domy Towarowo-Modowe o Kapitale mieszanym Forum Wisła w Gdańsku " także nie zostanie zastrzeżone? a jeśli zostanie zastrzeżone to mogą zwrócić się do mnie i osiągnąć prawnie ? :

- jestem właścicelką a dokładniej przecież użytkowniczką domeny o takiej nazwie, chociaż występuje tam inna nasza rzeka aniżeli Wisła i obawiam się, że nowo powstały duży sklep zastrzeże sobie tą nazwę bo taką nazwę sobie przyjął jako nazwę roboczą na dzisiaj i za jakiś czas czy ten duży sklep nie zastrzeże Forum Wisła w jakiejś formie i czy nie zwróci się do mnie bym oddała moją domenę "Forum Wisła z Polską końcówką... a wiadomo, że duże sklepy mają swoich prawników...:cool:

Hmmm....a gdybym w nazwie swojej firmy - Dział. Gosp. - zamieściła słowa "Forum Wisła" to czy zabezpieczało by to mnie w jakiś sposób przed ewentualnym roszczeniem, gdyby ktoś opatentował takie słowa co do domeny internetowej "Forum Wisła", którą posiadam?

Powrót