Czy wójt może lekceważyć wyrok WSA

• Autor wątku Autor wątku Kamykk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kamykk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
walczyć?, Co robić? czy odpuścić?,
ale dlaczego mam odpuszczać skoro prawo jest po mojej stronie? ;), przypominają mi się słowa Pawlaka "Sądy sądami a sprawiedliwość musi być po naszej stronie" - w tym wypadku po stronie wójta, który mimo uchyleń przez SKO i WSA odmawia ustalenia warunków zabudowy...
Sprawę przedstawię pokrótce,
Od 2012 roku staram się o warunki zabudowy na budowę budynku jednorodzinnego w zabudowie wolnostojącej. Wójt wydał decyzję ustalającą, ale od tej decyzji odwołał się sąsiad (prowadzący ośrodek Szkoleniowo-konferencyjny), twierdząc, że w sąsiedztwie są jedynie budynki w zabudowie zagrodowej... Kolegium uchyliło wydane warunki i przekazało sprawę do ponownego rozpatrzenia. Rozpatrując sprawę ponownie wójt odmówił ustalenia warunków zabudowy, od tej decyzji odwołałam się - kolegium uchyliło odmowę ... i sytuacja powtórzyła się ok trzech razy - po czwartej decyzji odmownej Kolegium utrzymało dec. wójta w mocy, więc wniosłam sprawę do WSA, WSA uchyliło dec. Kolegium, nakazało zwrot kosztów... kolegium przekazało sprawę wójtowi, a ten nie bacząc na zarzuty WSA, ponownie wydał decyzję odmowną....
Mam pytanie? co mogę zrobić w sprawie? Dodam, że wniosek o warunki zabudowy został złożony w lutym 2012 roku... wójt wielokrotnie nie przestrzegał terminów... sprawa toczy się na tyle długo, że sąsiad zdążył podzielić działkę (aby nie było warunku "dobrego sąsiedztwa", a w Gminie zmieniono Studium Uwarunkowań na obszar, na którym leży moja działka). Raz złożyłam skargę na przewlekłość - uznano, że jest uzasadniona, lecz nie jest to "rażące naruszenie prawa".
Czy Wójt może w nieskończoność - mimo uchylania przez instancje nadrzędne bezpodstawnie odmawiać warunków zabudowy? co mogę zrobić? znowu mam odwołać się do SKO? Do WSA??? Czy wójt może lekceważyć wyrok WSA?

Poczekać na wybory. Zmieni się wójt. Nie żartuję. Ja wygrałam w WSA. Wezwałam starostę do wykonania wyroku. Po 30 dniach dniach odpowiedź - jest prawomocny wyrok, ale decyzja jest w obrocie prawnym ( wyrok uchylał decyzję ), po czym przebudowano ulicę - i "zakpiono" ze mnie i z WSA. Skarżona decyzja dotyczyła wydania pozwolenia prywatnemu inwestorowi na wybudowanie inwestycji na ulicy i chodniku - uzasadnienie WSA: "jest to rażące naruszenie prawa, w praworządnym państwie jest to niedopuszczalne". Teraz wszystko "pasuje".

Kamykk napisał:
Czy wójt może lekceważyć wyrok WSA?

SKO może wydac decyzję - https://forumprawne.org/postepowani...ji-administracyjnej-poradnik.html#post2914134

lub WSA zgodnie z dodanym art. 149 § 1b p.p.s.a może orzec o istnieniu obowiązku= wydać za organ decyzję.

IV SAB/Po 42/16 - Wyrok WSA w Poznaniu z 2016-08-24

jednocześnie, w myśl art. 149 § 1a p.p.s.a., sąd stwierdza, czy bezczynność organu lub przewlekłe prowadzenie postępowania przez organ miały miejsce z rażącym naruszeniem prawa. Sąd, w przypadku, o którym mowa w § 1 pkt 1 i 2, może ponadto orzec o istnieniu lub nieistnieniu uprawnienia lub obowiązku, jeżeli pozwala na to charakter sprawy oraz niebudzące uzasadnionych wątpliwości okoliczności jej stanu faktycznego i prawnego (art. 149 § 1b p.p.s.a.). Sąd, w przypadku, o którym mowa w § 1, może ponadto orzec z urzędu albo na wniosek strony o wymierzeniu organowi grzywny w wysokości określonej w art. 154 § 6 lub przyznać od organu na rzecz skarżącego sumę pieniężną do wysokości połowy kwoty określonej w art. 154 § 6 (art. 149 § 2 p.p.s.a.).

Porada jest profesjonalna i wspaniała. Nie przekłada się na rzeczywistość. Cytując "klasyka" - państwo mamy teoretyczne. Ja to wszystko "przerabiałam". Autorowi postu życzę determinacji i osiągnięcia celu.A sprawy ciągną się latami...

Dziękuję - odpowiedź w jakimś stopniu jest pomocna... wcześniej wnosiłam odwołanie do SKO o uchylenie i wydanie warunków zabudowy, niestety organ ograniczył się do uchylenia i przekazał sprawę do ponownego rozpatrzenia...
Może dobrym pomysłem jest działanie dwutorowe, bez względu na decyzję SKO. Do tej pory wydawało mi się, że jedynie w przypadku utrzymania dec. odmownej w mocy jest sens zaskarżania decyzji.
Pozdrawiam

Decyzja o warunkach zabudowy nie rodzi prawa do terenu. Każdy może o nią wystąpić. Każdy musi ją otrzymać. Możesz np. wystąpić o warunki zabudowy dla parku ( w celach np. naukowych ). "Przerabiałam" i to. Sprawa trafiła do SKO i RPO. Po prawie roku otrzymałam decyzję

grast napisał:
Porada jest profesjonalna i wspaniała. Nie przekłada się na rzeczywistość. ..

Te prawo dla WSA jest od niedawna, wiec orzecznictwo sie ksztaltuje

Powrót