Da sie to jakos odkrecic?

• Autor wątku Autor wątku aluko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aluko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Ciekawe ile ludzi wypowiada to zdanie zawarte w tytule....

Postaram sie najbardziej skrotowo i bez owijania w bawelne.

1. W przedziale czasowym 07/2007 - 05/2008 oszukalem 4 ludzi na aukcjach on-line, 3x600 zloych, 1x1100.

2. Od jakichs 7 miesiecy policja puka do moich drzwi co 3 dni, a nawet bym powiedzial ze sa natretni (mieszkam za granica o czym wiedza, a nekaja moich rodzicow ile wlezie) i oczywiscie wezwania do prok. (3 osobne)

3. Kiedy bylem w PL we wrzesniu 2008 zostaly mi wreczone wezwania do 3 prok. przez straz graniczna RP podczas odlotu + podalem im na pismie adres zamieszkania + miejsca pracy w UK (do dzis zaluje ze podalem prawdziwe dane...)

4. Dalej od wrzesnia wezwania i wizyty policji to jak rytual na moim adresie zameldowania.

5. Tydzien temu (4-5 marca) odbylo sie posiedzenie sadu w sprawie wydania nakazu aresztowania - a wiec taki nakaz jak rozumiem wystawiono.

6. Bylem wczesniej karany za uszkodzenie mienia, rok na trzy.

I oto najwazniejsze, konkretne pytania:

1. Czy nakaz aresztowania wydany przez sad to automatycznie Europejski Nakaz Aresztowania ? Oni doskonale wiedza gdzie mieszkam, ucze sie i pracuje, wiec nie wydawaliby chyba zwyklego - a jest wogle roznica jakas, zwykle europejskie ?

2. Czy w przypadku ENA dopoki nie pojawie sie na lotnisku, nie zostane skontrolowany przez policje itp. bedzie ktos mnie szukal? Bardzo latwo mnie tu znalezc, mam samochod zarejestrowany na siebie jak tez ubezpieczenie.

3. Czy moge sie dowiedziec co to za nakaz aresztowania i wydostac sie z UK bez zatrzymania ? - dla przykladu na wakacje do hiszpanii ? Przypominam ze UK ma sztywne granice w przeciwienstwie do reszty Europy.

4

Nacisnelo mi sie niechcacy - wyslij. Kontynuuje wiec.:

4. Czy moge wynajac adwokata na odleglosc i czy on cos pomoze w Polsce - interesuje mnie jakikolwiek deal bez mojej obecnosci. Tzn. Gdyby kara mialabyc w zawieszeniu - przylatuje za tydzien i podpisuje wszystkie dokumenty. Jesli mialbym cos odsiedziec, wolalbym jednak to opoznic... Chodzi mi czy moge podjac jakiekolwiek negocjacje bez mojej obecnosci - upowaznic kogos....

5. Co byloby najlepsze zebym teraz zrobil? Nie chce w ciemno sie stawic, choc wiem ze zasluzylem na kare...

6. Jak znalezc dobrego adwokata, moze byc nawet drogi - noi wlasnie czy w takich tak patrzac odgornie "drobnych" sprawach jest sens wynajmowac drogiego adwokata zamiast taniego?

7. Czy prokuratorzy moga mnie wyrolowac? Zadzwonie do prok. on mi powie co mi grozi i o jaka kare bedzie wnioskowal , ja przyjade a tu lipa , areszt i zupelnie co innego ?

Dzieki za pomoc. Mialem wysokie motywy i potrzebowalem tej kasy. Splacalem zadluzenia spowodowane hazardem i kilka nie moglo czekac, dbalem o zycie i zdrowie swojej rodziny w PL. Splacilem 85 % dlugow, nie gram od 9 miesiecy i 13 dni, na wiezienie tez bylbym gotowy, tylko to mi juz rozwali zycie na amen. Mam 21 lat i rozpoczalem rok temu studia w Wielkiej Brytanii. Pozdrawiam.

Co do nakazu aresztowania - jesli mają twój adres to raczej jest tylko kwestią czasu gdy policja zapuka do twoich drzwi w Anglii - możesz zostać również zatrzymany przy próbie wyjazdu.

Co do adwokata- nie ma zanczenia czy jest drogi ( to pojęcie względne - chyba, że drogi to dla ciebie taki za ok 50tys zł- za taką kwotę zajmie się twoją sprawą raczej dobrze, choć też nie każdy ;) ) czy tani- ważne aby był skuteczny-( w okręgu wielkopolskim standardowo wikszośc adwokatów na początek bierze ok 2000zł i to dopiero początek kosztów (...) choć w twoim przypadku na tym etapie sprawy adwokat nie wiele ma do pomocy- jesli jest nakaz aresztowania to cię przed nim nie wybroni- jedynie później może starać się wyciągnąć jak najszybciej z aresztu (ale w wypadku ukrywania się to raczej marne szanse) no i potem w sprawie wyroku.

Poza tym wcale nie musisz otrzymać bezwzględnej kary pozb wolności- mozliwy byłby wyrok w zawieszeniu...nakazu areszztowania też nikt by pewnie nie wydawał gdybyś stawiał się na rozprawy i przesłuchania...teraz też grozi ci odwieszenie tego pierwszego wyroku...

Ostatnia edycja:
widze ze masz sytuacje podobna do mnie...tzn nie w kwestii przestepstwa ale nie stawiania sie na przesluchania.Mieszkajac za granica nie ma sie nawet mozliwosci odebrania wezwania no i nie ma sie w Polsce zameldowania ale prokurator wysyla je na ostatni znany adres , tam nikt nie odbiera i bledne kolo zaczyna sie toczyc.Gdyby czlowiek wiedzial to by pojechal zlozyl zeznania i zyl normalnie a potem juz jest za pozno....Nie mozna odkrecic bo uwazaja ze sie ukrywal ale to nie jest tak naprawde ukrywanie sie tylko normalne zycie w innym kraju UE ...co my polscy obywatele mozemy za to ze wymiar sprawiedliwosci jest taki kulawy ?Czy uwazasz/uwazacie ze jesli poda sie adres za granica to wysla wezwanie za granice ?czy to pomoze poniesc wymagane konsekwencje finansowe bez potrzeby uwiezienia ?czy oszustwo finansowe do tego przyznanie sie do niego i deklaracja checi zaplaty jest wymiernym powodem do zatrzymania na granicy lub w ogole poszukiwania ojca rodziny ,jedynego zywiciela dzieci ?
dlaczego nie ma rozgraniczen pomiedzy kryminalnymi przestepcami a wyludzeniami finansowymi ? czy ktos uwaza ze szkodliwosc czynu jest porownywalna ? NIE ale Sady coz zwolnia warunkowo gwalciciela ale tego co wyludzil 3 tys zl ( i chce oddac )zamkna na dwa lata tylko dlatego ze byl za granica ???Nie pomoze naprawienie szkody ale przysporzenie polskiemu buzdzetowi 2 letnich kosztow utrzymania wieznia to jest super pomysl.Brawo dla Sadu! Nie wazne ze ojciec bedzie zamkniety ,rodzina nie bedzie miala z czego zyc ,kredyty spowoduja kolejne problemy bo z czego je zaplaci rodzina bez dochodu ? Bledne kolo uruchomi machine problemow na cale przyszle zycie....Po raz kolejny dochodze do wniosku ze Polska to chory kraj a wymiar sprawiedliwosci nie dziala na zasadzie common sense .Moze ktos mi powie dlaczego tak musi byc ???Dlaczego sprawiedliwosc nie oznacza sprawiedliwosci ?

Witam . Mam podobny problem . (allegro ) kwota ok 4tys . jaka kara za to grozi ? jakis areszt ? jaki mozliwy wyrok ?

Z adwokata oczywiście zawsze możesz skorzystać tylko pytanie czy to przyniesie jakiś rezultat? ciężko powiedzieć. A co do nakazu aresztowania to nie ma żartów. Radzę samemu wrócić do Polski i uregulować sprawy związane z Prokuraturą, Policją i całym tym zamieszaniem. Czym szybciej tym lepiej. A u Prokuratora proponuję wpłacić poręczenie majątkowe (od razu mówię, że nie wiem jaka to będzie kwota bo to decyzja Prokuratora), podać adres do korespondencji w Polsce i adres pobytu za granicą. Rozwiązanie z poręczeniem majątkowym może być jedynym wyjściem od aresztu i kontynuowaniem dalszego normalnego życia bez "nabijania" ludzi wynikiem czego stałeś się podejrzanym o popełnienie przestępstwa. I tyle co mogę doradzić.

>>> Chetnie pojechalbym do Polski, ale.: jesli nie skoncze kursu w collegu (3 lipca) bede musial oddac cale tzw. stypendium ktore dostaje (ok 4000 funtow) + 900 funtow koszt kursu. Tj. prawie 5000 funtow. Nie moge dac sie zaaresztowac przynajmniej do polowy czerwca i wierze ze bedac tutaj do tego czasu nikt sie mna specjalnie nie zajmie. Ominmy temat czy mam racje czy nie.
Chetnie pojechalbym w kwietniu na okres 8 dni, zeby jaknajwiecej zalatwic, pytanie jakby to sie mialo odbyc? Nie mam pojecia o postepowaniu karnym. Zalozmy ze odstapiono od aresztowania , tudziez poreczylem majatkowo - aha, czy od aresztu zawsze mozna sie uwolnic KAUCJA ?????? - czy bede mogl wrocic do Wielkiej Brytanii na 100% ?? Czy bede mogl tu mieszkac calyczas i stawiac sie na rozprawy i wezwania?, Czy jesli dostane wyrok skazujacy to moge wyjechac do Wielkiej Brytanii na ten czas zanim dostane wezwanie do ZK?
Czy taki temat jak ew. odstapienie od aresztowania, rodzaj kary itp. moze ustalac za mnie adwokat?

Czy ktos moze wie, czy jesli bede scigany listem gonczym w Polsce i zloze wniosek o paszport w konsulacie RP to moga mnie tam zatrzymac? (Zeby nie bylo, nigdzie nie uciekam :) )

jesli masz nakza aresztowania to od niego nie tak łatwo "się uwolnisz", jeśli sąd wyrazi zgodę na zmianę środka zapobiegawczego może to być kaucja ale też i dozór policyjny albo jedno i drugie. jeśli dostaniesz wyrok skazujący a nie będziesz przebywać w areszcie będziesz mógł wyjechać do UK., rodzaj kary etc może ustalić z tobą adwokat ale itak decyzję podejmie prokurator i sąd.( raczej ustala się rodzaj kary z prokuratorem przy obecności adwokata przed rozpoczęciem post sądowego)

marta222 wyjaśniła chyba już wszystko. Tylko z tym dozorem policyjnym to trochę nie bardzo się zgodzą bo miejsce zamieszkania faktycznego UK:wow: A wygląda to tak, jeżeli wrócisz do Polski pięknego kraju:D to jeżeli cię wcześniej nie zatrzymają różne służby typu policja, straż graniczna itp to trzeba walić prosto do prokuratora który prowadzi postępowanie. A i nie zapomnij zabrać kasy żeby jakby co na poręczenie było:winko:

Comaoin napisał:
widze ze masz sytuacje podobna do mnie...tzn nie w kwestii przestepstwa ale nie stawiania sie na przesluchania.Mieszkajac za granica nie ma sie nawet mozliwosci odebrania wezwania no i nie ma sie w Polsce zameldowania ale prokurator wysyla je na ostatni znany adres , tam nikt nie odbiera i bledne kolo zaczyna sie toczyc.Gdyby czlowiek wiedzial to by pojechal zlozyl zeznania i zyl normalnie a potem juz jest za pozno....Nie mozna odkrecic bo uwazaja ze sie ukrywal ale to nie jest tak naprawde ukrywanie sie tylko normalne zycie w innym kraju UE ...co my polscy obywatele mozemy za to ze wymiar sprawiedliwosci jest taki kulawy ?Czy uwazasz/uwazacie ze jesli poda sie adres za granica to wysla wezwanie za granice ?czy to pomoze poniesc wymagane konsekwencje finansowe bez potrzeby uwiezienia ?czy oszustwo finansowe do tego przyznanie sie do niego i deklaracja checi zaplaty jest wymiernym powodem do zatrzymania na granicy lub w ogole poszukiwania ojca rodziny ,jedynego zywiciela dzieci ?
dlaczego nie ma rozgraniczen pomiedzy kryminalnymi przestepcami a wyludzeniami finansowymi ? czy ktos uwaza ze szkodliwosc czynu jest porownywalna ? NIE ale Sady coz zwolnia warunkowo gwalciciela ale tego co wyludzil 3 tys zl ( i chce oddac )zamkna na dwa lata tylko dlatego ze byl za granica ???Nie pomoze naprawienie szkody ale przysporzenie polskiemu buzdzetowi 2 letnich kosztow utrzymania wieznia to jest super pomysl.Brawo dla Sadu! Nie wazne ze ojciec bedzie zamkniety ,rodzina nie bedzie miala z czego zyc ,kredyty spowoduja kolejne problemy bo z czego je zaplaci rodzina bez dochodu ? Bledne kolo uruchomi machine problemow na cale przyszle zycie....Po raz kolejny dochodze do wniosku ze Polska to chory kraj a wymiar sprawiedliwosci nie dziala na zasadzie common sense .Moze ktos mi powie dlaczego tak musi byc ???Dlaczego sprawiedliwosc nie oznacza sprawiedliwosci ?

proszę, nie rozśmieszaj mnie swoimi wywodami "ojcze rodziny, jedyny żywicielu dzieci" ! :D :D

Powrót