Darowizna a zachowek

• Autor wątku Autor wątku luki140812
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

luki140812

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Opiszę swoją sytuacje:
Moja babcia i dziadek mieli po 50% mieszkania, po śmierci babci dziadek otrzymał 25% i ich syn 25% (czyli mój tata).
Finalnie dziadek ma 75%, tata 25% (jedynak). Tata i dziadek zaczeli zalegać z czynszem, uzbierała się kwota ok 10tyś, którą zapłaciłem, gdy mieszkanie zostanie przepisane na mnie. Tak też się stało mieszkanie przepisane w akcie darowizny (bez wzmianki o zaległości- w momencie podpisywania aktu dług był już uregulowany). Potwierdzenie mam (historia przelewów-tytuł). Tata i dziadek są tam zameldowani, ja tylko jestem włacicielem. Mam brata wiem, że może się on domagać jakiś zapłaty, ale wiem też, że de facto może to zrobić dopiero po śmierci darczyńców (relacje z bratem mam dobre). Jest możliwość, by zza życia darczyńców jakoś go zacząć spłacać (jakaś umowa?). Jeżeli jednak jakimś cudem nie dogadałbym się z bratem w tej kwestii i wszystko trafiło na droge sądową to na jaką kwotę może on liczyć? (Wartość w akcie to 200tyś). Na pierwsej transakcji już wydałem 10tyś. Obecnie reguluje czynsz. Na przestrzeni lat powiedzmy uzbiera się 60tyś czynszu czy ta kwota też będzie liczona w sądzie jako moje koszty, bo finalnie gdyby podział był na pół to ja np. Wychodzę na +30tyś, a brat 100tyś. Dziadek i tata mają dożywotnie zameldowanie

Roszczenie o zachowek jeszcze nie powstało i nie wiadomo czy nawet powstanie. Więc nie ma czego spłacać.
Na przestrzeni lat powiedzmy uzbiera się 60tyś czynszu czy ta kwota też będzie liczona w sądzie jako moje koszty
To opłaty z tytułu prawa własności a nie Twoje koszty w związku z przyjęciem darowizny.

A jeżeli chodzi o wyliczenie ew. zachowka. To jaka to może być kwota? Mi z wyliczeń wychodzi 25tyś, może mnie ktoś poprawić?

Nie bedzie to kwota wymieniona w akcie notarialnym ponieważ zachowek bedzie przysługiwał dopiero po smierci dziadka i ojca i bedzie uwzględniana wartośc rynkowa mieszkania z dnia żadania zachowku.Wysokosc zachowku w twoim przypadku wyniesie 1\4 wartosci mieszkania z daty żądania zachowku.

Czemu 1/4 skoro tata ma 25% wartości i dzieliłby to na mnie i brata czyli każdy dostałby po 12.5% wartości? W dniu żadania zachowka wartość to 200tyś, tata ma własność 50tyś, dziadek 150tyś. Tata dzieli na mnie i brata te 50tyś (25%) i każdy ma po 25tyś?

Masz racje z tym zachowkiem. Po smierci dziadka to ojciec może żądać od ciebie zachowku.Po śmierci ojca twój brat może żadac od ciebie zachowku.Wartośc mieszkania w akcie notarialnym nie ma znaczenia bo bedzie ona określona dopiero w chwili żądania zachowku. Może to być np po 20 lub 30 latach a wtedy wartośc mieszkania na pewno bedzie wieksza Przypuścmy ,że wartość udziału darowanego ci przez ojca w chwili żądania zachowku wyniesie 100tyś to brat może żądać 25tys czyli połowę z tego co dostałby w spadku po ojcu.

Pewnie koledze chodzi o to, że jeżeli moi darczyńcy pożyją jeszcze 20/30lat to wartość mieszkania wzrośnie i będzie liczona na stan:za 20/30lat a nie na czas darowizny. Brat chce podpisać jakąś umowe, że zoobowiązuje mu sie do jego spłcenia i że zacznę spłcać zza życia darczyńców. Można taki zapis u notariusza zrobić? (Nie pisząc nic o mieszkaniu, po prostu osoba A zoobowiazuję się B do splaty x przez nabliższe 10lat)

Nie zajmujemy się domysłami co użytkownik miał na myśli. Liczy się wartość nieruchomości w dniu dokonania darowizny.

Czyli jeżeli dobrze rozumiem. Jeżeli brat będzie chciał ode mnie zachowek wysokości 50% wartości matki udziałów w mieszkaniu np. za 20lat (np. Mama umiera za 20lat) to jest ona wyliczana na date "za 20lat" czy na czas "darowizny rok 2021". Przy becnych zapisach (babcia przepisala mi w darowiznie 6/8, mama przepisala mi 2/8 lecz po jej smierci brat mize domagać sie połowy z 2/8 )

Spadek to nie darowizna, zdecyduj się o jakim działaniu myślisz.

Powrót