darowizna czy pożyczka

• Autor wątku Autor wątku ssyla
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

ssyla

Użytkownik
Odpowiedzi
44
witam,próbuję uratować resztki własnego majątku przed długami mojego męża, (niestety nie mam rozdzielności majątkowej), niedawno zabezpieczono mi samochód na poczet ewentualnych kar mojego męża (długa historia).
Jedynym właścicielem samochodu jestem ja, samochód został zakupiony przeze mnie w ubiegłym roku, za pieniądze, które otrzymałam od rodziców. Jednakże otrzymane przeze mnie pieniądze nie zostały nigdzie zgłoszone (Urząd Skarbowy) ani w formie pożyczki ani w formie darowizny.
Była to kwota 5000 zł, w tej chwili muszę udowodnić, że pieniądze na ten samochód mam od rodziców w związku z czym mojemu mężowi nic do tego a tym bardziej jego wierzycielom.
Pytanie jak najlepiej wybrnąć z sytuacji powiedzieć, że była to pożyczka czy też darowizna? Nie ukrywam, że nie chcę sprowadzić żadnych kłopotów na moich rodziców.
Będę wdzięczna za odpowiedź. :)

Witam

Wybrał bym opcję darowizny. Kwota dla osób zaliczonych do pierwszej grupy podatkowej wynosi 9.637 zł. W tym i ubiegłym roku od takich darowizn nie składało się żadnych informacji do US ( chyba, że w ciągu 5 ostatnich lat były darowizny łącznie przekraczające ww kwotę ).
Potrzebna jest umowa darowizny i z tym dokumentem spróbować wyłączyć samochód z egzekucji.

Bardzo dziekuję za odpowiedź. Jednak nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie dotyczące umowy. Czy musi być to umowa potwierdzona notarialnie (lub w jakikolwiek inny sposób) czy też może to być zwyczajna umowa pomiędzy mną a rodzicami?
Czekam na info i jeszcze raz dziekuję

Nie musi to być umowa w formie notaralnej ( chociaż taka była by w tym przypadku najlepsza ).
Umowa notarialna jest niezbędna dla przeniesienia nieruchomości, własnosciowego prawa do lokalu itp.
Na przyszłość- samochód w tym przypadku najlepiej zarejestrować na współwłasność z rodzicami.

Powrót