Darowizna rodzicom.

• Autor wątku Autor wątku tommilus88@gmail.com
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tommilus88@gmail.com

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam. W 2000 roku zrobiłem darowiznę mieszkania rodzicom.niestety w 2019 matka wzięła rozwód z ojcem.ojciec zmarł 2020 roku.czy mam jakieś prawo jako dziecko do spadku czesci po ojcu??? I czy to by była połowa mieszkania? Matka jest ze mną teraz w konflikcie i mówi że mi to zabierze ze to jest jej!!!!!

Jeśli darowizna była na oboje rodziców, to tak - po śmierci ojca jego udział w mieszkaniu wchodzi do masy spadkowej.
Udział ten dziedziczą wszystkie dzieci zmarłego w równych częściach.
Jeśli jesteś jedynym jego dzieckiem to odziedziczyłeś cały udział ojca w mieszkaniu.

Dziękuję za wyjaśnienie. Jeszcze takie pytanie w innej sprawie może pomożesz?
Mój ojciec zrobił darowiznę siostrze w postaci mieszkania w 2013r.mial to być prezent ślubny. Czy ja mam prawo do zachowku po 10 latach które mijają 13 czerwca 2013 roku bo wtedy miała ślub czyli 10 lat minie w czerwcu 2023roku.co jeśli te dziesięć lat minie? Ojciec zmarł 7 maja 2020roku jeżeli to może w czyms pomoc...stracę prawo do zachowku? Czy to się nie przedawnia? Temu pytam bo siostra rości sobie prawo do moje darowizny mieszkania które przekazałem..(mieszkania sa dwa) te co zrobił siostrze darowiznę a drugie co ja zrobiłem ojcu i matce)

Ostatnia edycja:
Rozumiem, ze chodzi o Twoją siostrę (córkę ojca)?
Jeśli ojciec uczynił darowiznę na rzecz własnej córki, to nie ma mowy o 10 letnim okresie przedawnienia - darowizna będzie uwzględniana na potrzebę wyliczenia substratu zachowku.

siostra rości sobie prawo do moje darowizny mieszkania które przekazałem..(mieszkania są dwa) te co zrobił siostrze darowiznę a drugie co ja zrobiłem ojcu i matce)
Całkiem słusznie- jak napisałem wyżej, udział ojca w mieszkaniu, które od Ciebie otrzymał dziedziczą wszyscy jego spadkobiercy (czyli wszystkie jego dzieci). Zatem Twoja siostra dziedziczy po swoim ojcu taką samą część jak i Ty.

Zakładając, że ojciec nie miał innych dzieci - dziedziczycie po nim Ty i Twoja siostra w równych częściach, przy czym Ty masz prawo domagać się od siostry zachowku z tytułu darowizny jaki otrzymała od ojca.
Czyli mówiąc wprost - przedmiotowe mieszkanie jest współwłasnością Twojej matki (50%), Twojej siostry (25%) i Twoją (25%).
Prawo do żądania zachowku przedawni się po upływie 5 lat od otwarcia spadku (czyli w maju 2025).

Tak na marginesie - przeprowadziliście z siostrą postępowanie spadkowe po ojcu, tudzież uzyskaliście notarialny akt poświadczenia dziedziczenia?

Ostatnia edycja:
To było ojca mieszkanie nabyte przed slubem czyli rozumiem że mam udział 50 procent?

Ostatnia edycja:
Tak 13 marca 2023roku byłem z nią.i byłem u notariusza akt poświadczenia dziedziczenia mamy po 1/2 własnosci(spadek z dobrodziejstwem inwentarza) czyli od tej daty to się liczy? Czy od daty śmierci ?

Ostatnia edycja:
I ostatnie pytanie. Siostra nie może przepisać obecnej darowizny która otrzymała od ojca póki tu się nie rozstrzygnie sytuacja z moją sprawa? Nawet na moją matkę która jest po rozwodzie z ojcem tak?

To było ojca mieszkanie nabyte przed ślubem czyli rozumiem że mam udział 50 procent?
Mówię o mieszkaniu, o którym piszesz w pierwszym poście, że podarowałeś je obojgu rodzicom.
Połowa udziałów w tym mieszkaniu należy do Twojej matki, natomiast połowę należącą do zmarłego ojca odziedziczyliście Ty i siostra, w równych częściach. Czyli w sumie jesteś właścicielem 25% tego mieszkania.

Drugie mieszkanie (które ojciec podarował siostrze) należy do siostry w 100%.
Tobie należy się jedynie zachowek (który ze swej natury może mieć wyłącznie formę finansową).

Tak 13 marca 2023roku byłem z nią.i byłem u notariusza akt poświadczenia dziedziczenia mamy po 1/2 własnosci(spadek z dobrodziejstwem inwentarza) czyli od tej daty to się liczy? Czy od daty śmierci ?
Współwłaścicielami jesteście (Ty i siostra) od chwili śmierci. Akt poświadczenia dziedziczenia jedynie potwierdza ten fakt.
Nota bene, skoro macie akt poświadczenia dziedziczenia, to nie rozumiem Twojego pytania z pierwszego postu:
czy mam jakieś prawo jako dziecko do spadku czesci po ojcu???
Przecież z aktu jasno wynika, że odziedziczyłeś 1/2 spadku po ojcu (w tym 1/2 jego udziału w mieszkaniu, które jemu i matce podarowałeś w 2000 r.).

Siostra nie może przepisać obecnej darowizny która otrzymała od ojca póki tu się nie rozstrzygnie sytuacja z moją sprawa?
Siostra jest właścicielką mieszkania, które otrzymała w darowiźnie i może z nim zrobić co tylko zechce. Ewentualny zachowek nie będzie miał formy udziału w tym mieszkaniu - zachowek może być wypłacony wyłącznie w gotówce.

Podsumowując - jesteś właścicielem 25% pierwszego mieszkania (tego, które podarowałeś rodzicom), a ponadto masz prawo do zachowku od siostry z tytułu darowizny jaka Twój ojciec poczynił na jej rzecz.
Twoja siostra jest właścicielką 25% pierwszego mieszkania oraz jedyną właścicielką drugiego mieszkania (które otrzymała od ojca z jego majątku osobistego).
Twoja matka jest właścicielką 50% pierwszego mieszkania.

Ostatnia edycja:
Swamp napisał:
.
Siostra jest właścicielką mieszkania, które otrzymała w darowiźnie i może z nim zrobić co tylko zechce. Ewentualny zachowek nie będzie miał formy udziału w tym mieszkaniu - zachowek może być wypłacony wyłącznie w gotówce.
m
Rozumiem. A ten zachowek w procentach? Np 25% czy 50% wartości mieszkania? Jak to jest liczone? Sory za głupie pytania ale się nie znam to pierwsza taka sytuacja w moim życiu...

Ostatnia edycja:
Zachowek wynosi 50%, ale nie od wartości mieszkania, które siostra otrzymała w darowiźnie, tylko od różnicy wartości udziału w spadku, który otrzymałeś a tego, jaki otrzymałbyś gdyby darowizna na rzecz siostry nie miała miejsca.

Ponieważ gdyby do tej darowizny nie doszło otrzymałbyś w spadku 50% udziału w drugim mieszkaniu, zatem wartość zachowku wynosi 25% wartości tegoż mieszkania.

Wartość wg cen z dnia otwarcia spadku, ale dla stanu mieszkania z dnia darowizny.

25%wartosci.. rozumiem. Aktualnej czy średniej ceny mieszkania? Już tak z ciekawości pytam i kończymy 😉

Swamp napisał:
Wartość wg cen z dnia otwarcia spadku, ale dla stanu mieszkania z dnia darowizny.
weź wytłumacz jeszcze to ?

Wycenie podlega stan mieszkania z dnia dokonania darowizny, czyli bez ewentualnych nakładów poczynionych od tego momentu, ale wg cen obowiązujących w dniu otwarcia spadku (śmierci Twojego ojca).

Dziękuję dużo pomogłeś nie będę już męczyć 😁 Dzięki wielkie pozdro.

Swamp jest już "wymęczony" więc coś dopiszę w tym temacie :)

Siostra może sprzedać bratu odziedziczony przez nią udział 25% w mieszkaniu. Brat może ustalić z siostrą że zapłaci jej przenosząc na nią swoje roszczenie względem niej z tytułu uzupełnienia jego zachowku. Wtedy roszczenie nabyte przez siostrę wygaśnie z powodu konfuzji i wszyscy są zadowoleni.

Natomiast co do matki, to jeśli zdarzy się sytuacja że matka dopuści się względem syna rażącej niewdzięczności wtedy syn może odwołać swoją darowiznę względem niej (Art. 899 kc). I w ten sposób odzyskać udziały które ma matka w tym mieszkaniu.

Swamp napisał:
Prawo do żądania zachowku przedawni się po upływie 5 lat od otwarcia spadku (czyli w maju 2025).
Art. 118 (zdanie drugie) przesuwa upływ przedawnienia na 31 grudnia tego roku w którym mija 5 lat od śmierci spadkodawcy.

Ostatnia edycja:
Powrót