To było ojca mieszkanie nabyte przed ślubem czyli rozumiem że mam udział 50 procent?
Mówię o mieszkaniu, o którym piszesz w pierwszym poście, że podarowałeś je obojgu rodzicom.
Połowa udziałów w tym mieszkaniu należy do Twojej matki, natomiast połowę należącą do zmarłego ojca odziedziczyliście Ty i siostra, w równych częściach. Czyli w sumie jesteś właścicielem 25% tego mieszkania.
Drugie mieszkanie (które ojciec podarował siostrze) należy do siostry w 100%.
Tobie należy się jedynie zachowek (który ze swej natury może mieć wyłącznie formę finansową).
Tak 13 marca 2023roku byłem z nią.i byłem u notariusza akt poświadczenia dziedziczenia mamy po 1/2 własnosci(spadek z dobrodziejstwem inwentarza) czyli od tej daty to się liczy? Czy od daty śmierci ?
Współwłaścicielami jesteście (Ty i siostra) od chwili śmierci. Akt poświadczenia dziedziczenia jedynie potwierdza ten fakt.
Nota bene, skoro macie akt poświadczenia dziedziczenia, to nie rozumiem Twojego pytania z pierwszego postu:
czy mam jakieś prawo jako dziecko do spadku czesci po ojcu???
Przecież z aktu jasno wynika, że odziedziczyłeś 1/2 spadku po ojcu (w tym 1/2 jego udziału w mieszkaniu, które jemu i matce podarowałeś w 2000 r.).
Siostra nie może przepisać obecnej darowizny która otrzymała od ojca póki tu się nie rozstrzygnie sytuacja z moją sprawa?
Siostra jest właścicielką mieszkania, które otrzymała w darowiźnie i może z nim zrobić co tylko zechce. Ewentualny zachowek nie będzie miał formy udziału w tym mieszkaniu - zachowek może być wypłacony wyłącznie w gotówce.
Podsumowując - jesteś właścicielem 25% pierwszego mieszkania (tego, które podarowałeś rodzicom), a ponadto masz prawo do zachowku od siostry z tytułu darowizny jaka Twój ojciec poczynił na jej rzecz.
Twoja siostra jest właścicielką 25% pierwszego mieszkania oraz jedyną właścicielką drugiego mieszkania (które otrzymała od ojca z jego majątku osobistego).
Twoja matka jest właścicielką 50% pierwszego mieszkania.