Darowizna - zawiła sprawa

• Autor wątku Autor wątku juleczka89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

juleczka89

Użytkownik
Odpowiedzi
87
Dzień dobry,
Sprawa jest dość zawiła. Moi rodzice podarowali mi 140 tyś zł na mieszkanie. Mieszkanie kupiłam. Obecnie ma 3 lata.
Ze względów rodzinnych moi rodzice muszą się wyprowadzić od siebie i che im podarować mieszkanie, które wcześniej kupiłam za pieniądze podarowane przez nich. Oni w zamian za to mieszkanie chcą mi podarować 140 tyś - też na cele mieszkaniowe (ale mogłabym wykorzystać je dopiero za jakiś czas - 2, 3 lata).
Teraz kilka pytań:
Czy ja lub moi rodzice będziemy musieli zapłacić podatek od darowizny mieszkania?
Czy po podarowaniu tego mieszkania rodzicom będę musiała coś zapłacić (nie upłynęły jeszcze 5 lat od kupna lokalu przeze mnie)?
Czy ze względu na to że nie wykorzystam pieniędzy podarowanych od rodziców od razu na zakup mieszkania, będę musiała zapłacić podatek od darowizny?

Proszę zapoznaj się z poradnikami:
UMOWA DAROWIZNY NIERUCHOMOŚCI

UMOWA DAROWIZNY ŚRODKÓW PIENIĘŻNYCH

juleczka89 napisał:
Czy ja lub moi rodzice będziemy musieli zapłacić podatek od darowizny mieszkania?
Nie. Notariusz opisze w akcie notarialnym że darowizna jest zwolniona z podatku od spadków i darowizn.

juleczka89 napisał:
Czy po podarowaniu tego mieszkania rodzicom będę musiała coś zapłacić (nie upłynęły jeszcze 5 lat od kupna lokalu przeze mnie)?
Nie. Opodatkowany mógł by być zysk z odpłatnego zbycia nieruchomości (sprzedaży) więc nie dotyczy to darowizny. Natomiast darowizna mieszkania może być w ogólnym przypadku (nie Twoim) opodatkowana zupełnie innym podatkiem - od spadków i darowizn.
juleczka89 napisał:
Czy ze względu na to że nie wykorzystam pieniędzy podarowanych od rodziców od razu na zakup mieszkania, będę musiała zapłacić podatek od darowizny?
Sposób wykorzystania podarowanych pieniędzy nie ma w Twoim przypadku znaczenia ponieważ po spełnieniu kilku bardzo prostych warunków skorzystasz ze zwolnienia z podatku od darowizny. Kolejność jest następująca:
a) zawarcie umowy darowizny pieniędzy między rodzicami a Tobą. Umowa może być spisana samodzielnie na kartce z zeszytu lub wydrukowana,
b) przelew z konta bankowego rodziców na Twoje konto z tytułem: Wykonanie umowy darowizny zawartej dnia xx.xx.xxxx r.
c) zgłoszenie przez Ciebie (na formularzu sd-z2) do urzędu skarbowego faktu otrzymania darowizny pieniędzy nie później niż w terminie 6-ciu miesięcy od dnia zaksięgowania przelewu na Twoim koncie.

Powrót