decyzja PINB

• Autor wątku Autor wątku catnips
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

catnips

Stały bywalec
Odpowiedzi
414
Witam,
PINB wydał decyzję sąsiadowi, z którym mój dom jest w ostrej granicy, i nakazał mu zrobienie projektu zastępczego /sąsiad buduje dom/, którego założenia obejmują także ścianę mojego domu...WINB decyzję podtrzymał, ale ja w żaden sposób nie mogę dopytać się w PINB, czy jest już dostępny do wglądu ten projekt zastępczy /zostałem uznany za stronę postępowania/, a w decyzji PINB jest dla mnie niejasne określenie.." projekt ma być zgodny z ustawą Ministra Infrastruktury w sprawie budynków i ich lokalizacji "...Oba budynki już stoją...mój w terenie jest od 55 lat...Sprawa ciągnie się już rok, od prawomocnego wyroku innej instytucji w tej sprawie..
Wizyty w PINB nic nie dają... zawsze nie ma tej osoby, co się zajmuje sprawą, inni pracownicy nic nie wiedzą... a wszystkie dokumenty są ..w biurze szefa inspektoratu, zamknięte na klucz, nikT tam nie ma dostępu, a szefa..też nie ma...Tak było kilkukronie...Czy to nie dziwne ???

Na decyzję WINB moge jeszcze wnieść skargę - czy taki projekt nie powinien być dostepny dla strony, ZANIM zapadnie decyzja końcowa, wprowadzająca go w zycie ? czy to może być przedmiotem skargi ? Czy w jednym piśmie do WSA mogę się poskarżyć jednocześnie na decyzję WINB i złozyć skargę na przewlekłość PINB ?
nie wiem, co sąsiad zamierza, co będzie w tym projekcie, a jak zacznie go wprowadzać, to może być już za późno...
co robić ?

Ostatnia edycja:
Z każdej takiej wizyty, gdzie nie ma możliwości zapoznać się z aktami sprawy domagałbym się od urzędnika notatki służbowej, gdzie będzie zapisane kiedy, kto i w jakim celu przyszedł do urzędu oraz że nie miał możliwości zapoznać się z aktami sprawy. Można też zbierać inne dowody na utrudnianie dostępu do akt sprawy i wystosować pismo z żądaniem udostępnienia akt do wglądu określonego dnia o określonej godzinie.
Niezapewnienie stronie czynnego udziału w postępowaniu jest dobrym argumentem na odwołanie, tylko trzeba mieć to udokumentowane.

Powrót