Decyzja UFG na wniosek o umorzenie kary za brak OC

• Autor wątku Autor wątku atool
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

atool

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Dzień dobry!
Szanowni Państwo proszę o poradę analizując przypadek mojego przyjaciela, któremu jak tylko mogę to pomagam - zważywszy na zdiagnozowaną u niego schizofrenię paranoidalną. W jego imieniu napisałem wniosek do Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego o umorzenie kary za brak OC w kwocie 6020zł.

Zgodnie z faktami treść tego wniosku cyt.:
"Sprawa dotyczy:
pojazdu marki TOYO, nr rej. , rok prod. 2002, w okresie od 01 - 28.06.2022

Wniosek o umorzenie kary za brak OC
Z całego serca proszę o wyrozumiałość i umorzenie mi kary za brak OC w/w terminie. Nie popełniłem tego „przestępstwa” umyślnie. Zdiagnozowano u mnie chorobę psychiczną, na którą cierpię od lat, a która między innymi skutkuje brakiem racjonalnego rozpoznania problemu i pokierowania nim zgodnie z porządkiem prawnym. Fakt mojej choroby nastręcza mi dużo kłopotów między innymi dotyczących terminów urzędowych. Zazwyczaj w sprawach formalno-prawnych wspierają mnie życzliwe mi osoby, lecz i tym razem nie umiałem pokierować swoim postępowaniem zgodnie z aktualnie obowiązującym przepisami dotyczącymi zakupu samochodu.
Mam 59 lat i jest to moje pierwsze auto od kilkunastu lat, a z tamtego czasu pamiętałem, że na ubezpieczenie auta miałem 30 dni. Ponadto sprzedający zapewniał mnie, że ubezpieczenie tego auta jest aktualne do końca czerwca. Kiedy już było za późno, ktoś inny poinformował mnie, że mam się nie denerwować ponieważ wszystkie terminy ustawowe są przesunięte , bo jeszcze obowiązuje ustawa antykvidowa. Dopiero przy rejestrowaniu auta
dowiedziałem się jaka jest rzeczywistość , więc natychmiast z żoną ubezpieczyliśmy auto. Aktualnie jestem osobą bezrobotną, bez prawa do zasiłku na utrzymaniu żony , która jest nauczycielką z pensją 3600zł netto , za którą jedynie się utrzymujemy i jeszcze spłacamy kredyty konsumpcyjne. Z pracy zostałem zwolniony z dniem 16.09.2021r i fakt ten spowodował
nasilenie mojej choroby. Nie posiadam żadnych oszczędności nie stać mnie finansowo na zapłacenie tak wysokiej kary.
W/w samochód z 2002 został zakupiony za 3000zł , które otrzymałem od moich rodziców, którymi opiekuję się i jest potrzebny do jeżdżenia z nimi do lekarzy. To taki paradoks, że ja na co dzień opiekuję się niepełnosprawnymi rodzicami, a sam też wielokrotnie potrzebuję opieki.
Wszystko jestem w stanie na Państwa żądanie niezwłocznie udokumentować.
Nałożona na mnie tak wysoka kara doprowadzi moją rodzinę , w tych tragicznych czasach (drożyzna, inflacja, wojna) na skraj biedy, z czym sobie na pewne nie poradzę psychicznie. Jestem winien temu stanu rzeczy, choć nie zamierzonego. To ta straszna choroba niszczy mnie.
Z całego serca jeszcze raz proszę o zrozumienie i wyrozumiałość.
Z poważaniem
Załączniki:
1. Orzeczenie o stopniu niepełnosprawności wraz z legitymacją osoby niepełnosprawnej.
2. Zaświadczenia z Urzędu Pracy

W załączniku przesyłam odpowiedź-decyzję UFG na powyższy wniosek.
Uniżenie proszę o odpowiedź na nurtujące nas pytania:

1. Czy można w tym przypadku z tą instytucją skutecznie zawalczyć jak nie o anulowanie to może nałożenie symboliczne kary, biorąc pod uwagę konkretną udokumentowaną chorobę psychiczną i bezrobocie, trudna sytuacja materialna ?
2. Czy jest jakiś wyjątek w obowiązku OC, bo w umowie kupna sprzedaży doczytałem się ,że auto jest niesprawne i takie było przez 3 m-ce (popsuty ABS i elektronika)?
3. Czy fakt czekania ponad 4 miesiące na decyzję UFG ma jakiś skutek prawny na korzyść ukaranego (podobno ma na to 2-mce) ?
4. Gdzie i jak można odwołąć się na decyzję UFG ?
5. Czy można odwołąć do UOKIK ?
6.Czy to walka z wiatrakami ?
Bardzo proszę odpowiedź. Chętnie zapłacę za poprowadzenie lub doradztwo tej sprawie. Serdecznie proszę o kontakt. Z pozdrowieniami Karol

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Przejdę do odpowiedzi nr. 6 - walka z wiatrakami, zero-jedynkowo UFG ma rację - jest pojazd ? Jest.
Miał ciągłość ubezpieczenia? Nie. Nałożona kara jest zasadna ? Tak.

Ewentualnie teraz składać wniosek o rozłożenie na raty.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Dziękuję za odpowiedz. Chyba Pan nie zrozumiał mojego wątku, bo nawet nie przeczytał Pan decyzji UFG. Ja nie polemizuje co do zasadności kary. Tylko jaka jest możliwość wyjścia z tej sytuacji jak najniższym kosztem. Serdecznie pozdrawiam

Przeczytałem i odpisałem, że jest to walka z wiatrakami. To, że Pan chce nie znaczy, że Pan dostanie.
Dura lex sed lex - surowe prawo ale prawo.
Proszę złożyć w imieniu kolegi (jeśli ma Pan pisemne umocowanie) wniosek o rozłożenie na raty i to jedyne co można zrobić.

Przeczytałem to 2 razy. Nic nowego, podobnych tłumaczeń widziałem wiele. Brak obowiązkowego OC = kara do zapłaty. Wysokość kary wynika z przepisu prawa a nie z widzi mi się urzędnika. Mało tego, UFG powinien powiadomić właściwego starostę o takiej sytuacji (chorobie). W celu wykonania badań i stwierdzenia ewentualnych przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdami. Z tego co piszesz to stanowi on zagrożenie dla innych uczestników ruchu.

Dziękuję za Wasze oceny. Bardzo mi pomagają w podjęciu decyzji, ale nadal nie otrzymuję wyraźnych odpowiedzi na nurtujące mnie w/w zapytania. Proszę mnie uświadomić, czy decyzja UFG jest niezmienna , nieodwołalna , nie do zaskarżenia. Gdzie można odwołać się np. sądu administracyjnego, UOKIK , czy nawet do Rady - Zarządu UFG celem, jeżeli nie anulowanie kary to jej zmniejszenia lub nałożenia symbolicznej kary:).

Może watro do nich pójść osobiście z okazaniem skruchy i coś może zadziała :o

atool napisał:
Może watro do nich pójść osobiście z okazaniem skruchy i coś może zadziała :o
Nadzieja umiera ostatnia, próbuj.

W dzienniku urzędowym ministerstwa finansów znalazłem statut UFG, a w nim doczytałem się że mogę odwołać się do rady UFG na decyzję komisji dot. par 51.6 lub 56.6- czy dobrze to zrozumiałem ???

Dziennik Urzędowy Ministra Finansów – 17 – Poz. 14
Rozdział VI
POSTĘPOWANIE W SPRAWACH DOCHODZENIA ROSZCZEŃ Z TYTUŁU OPŁAT
ORAZ ZWROTÓW WYPŁACONYCH ŚWIADCZEŃ I PONIESIONYCH KOSZTÓW
(ROSZCZEŃ REGRESOWYCH)
§ 50. Fundusz dochodzi roszczeń z tytułu opłat, o których mowa w art. 88 ust. 1 ustawy,
zwrotów spełnionych świadczeń, o których mowa w art. 110 ust. 1 ustawy, oraz poniesionych przez
Fundusz kosztów.
§ 51. 1. Fundusz po otrzymaniu, od ustawowo obowiązanych i uprawnionych organów
kontrolnych, zawiadomienia o niespełnieniu obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia
obowiązkowego, o którym mowa w art. 4 pkt 1 i 2 ustawy, lub po przeprowadzeniu działań
kontrolnych we własnym zakresie, wzywa do uiszczenia opłaty, o której mowa w art. 88 ust. 2
ustawy, w terminie 30 dni od dnia doręczenia wezwania, albo do przedstawienia dokumentów
potwierdzających spełnienie w roku kontroli obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia
odpowiedzialności cywilnej lub brak istnienia takiego obowiązku.
2. Opłata staje się wymagalna następnego dnia po upływie terminu określonego w ust. 1, chyba
że zostanie udokumentowane spełnienie obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia obowiązkowego
lub brak istnienia takiego obowiązku albo wniesienie powództwa do sądu powszechnego, zgodnie
z art. 10 ust. 2 ustawy.
3. Wniesienie opłaty nie zwalnia z obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia obowiązkowego.
4. W razie nie wniesienia opłaty w trybie dobrowolnym Fundusz podejmuje czynności
egzekucyjne, zgodnie z przepisami o postępowaniu egzekucyjnym w administracji.
5. Zarzuty wniesione przez zobowiązanego w postępowaniu egzekucyjnym rozpatruje Zarząd
Funduszu, wydając postanowienie.
6. Zażalenie zobowiązanego na postanowienie Zarządu Funduszu rozpatruje Rada Funduszu,
wydając postanowienie ostateczne.
7. Zgodnie z art. 94 ust. 1 ustawy, w uzasadnionych przypadkach, kierując się przede wszystkim
wyjątkowo trudną sytuacją materialną i majątkową zobowiązanego, jak również jego sytuacją
życiową, Fundusz może podjąć decyzję w sprawie umorzenia opłaty w całości lub w części albo
udzielić ulgi w jej spłacie.
8. Roszczenia z tytułu opłaty ulegają przedawnieniu z upływem 3 lat od dnia dokonania kontroli,
nie później jednak niż z upływem 3 lat od ostatniego dnia roku kalendarzowego, w którym nie
spełniono obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia obowiązkowego.
9. Bieg przedawnienia przerywają czynności, o których mowa w art. 92 ust. 2 ustawy.
Dziennik Urzędowy Ministra Finansów – 18 – Poz. 14
§ 52. 1. Działając na podstawie art. 110 ust. 1 ustawy, Fundusz, po wypłacie odszkodowania
w przypadkach określonych w art. 98 ust. 1 pkt 3 i ust. 1a, wzywa sprawcę szkody i osobę, która nie
dopełniła obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia obowiązkowego, o którym mowa w art. 4 pkt 1
i 2 ustawy, do zwrotu Funduszowi spełnionego świadczenia i poniesionych kosztów, w terminie
30 dni od dnia doręczenia wezwania do ich zwrotu.
2. Jeżeli sprawca szkody i osoba, która nie dopełniła obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia
obowiązkowego, o którym mowa w art. 4 pkt 1 i 2 ustawy, nie dokonają zwrotu wypłaconego przez
Fundusz świadczenia oraz poniesionych kosztów dobrowolnie, Fundusz może dochodzić tych
roszczeń na drodze postępowania sądowego, a następnie w trybie egzekucji sądowej.
3. Roszczenia Funduszu wynikające z ust. 1 ulegają przedawnieniu na zasadach określonych
w Kodeksie cywilnym, nie wcześniej jednak niż z upływem 3 lat od dnia spełnienia przez Fundusz
świadczenia.
4. Bieg przedawnienia przerywają czynności, o których mowa w art. 123 Kodeksu cywilnego.
5. Jeżeli zobowiązany opóźnia się ze zwrotem spełnionego przez Fundusz świadczenia
i poniesionych kosztów, Fundusz może żądać odsetek za czas opóźnienia.
6. Zgodnie z art. 110 ust. 2 ustawy, w uzasadnionych przypadkach, kierując się przede
wszystkim wyjątkowo trudną sytuacją materialną i majątkową zobowiązanego, jak również jego
sytuacją życiową, Fundusz może odstąpić od dochodzenia zwrotu części lub całości świadczenia albo
udzielić ulgi w jego spłacie.
§ 53. 1. Działając na podstawie art. 14 ust. 4a ustawy, Fundusz w przypadku ustalenia
odpowiedzialności zakładu ubezpieczeń, dochodzi od tego zakładu ubezpieczeń zwrotu spełnionego
świadczenia i poniesionych kosztów.
2. Jeżeli zakład ubezpieczeń opóźnia się ze zwrotem spełnionego przez Fundusz świadczenia
i poniesionych kosztów, Fundusz może żądać odsetek za czas opóźnienia.
Rozdział VII
TRYB POSTĘPOWANIA W SPRAWACH DOTYCZĄCYCH UMARZANIA ROSZCZEŃ
Z TYTUŁU OPŁATY, ODSTĘPOWANIA OD DOCHODZENIA ROSZCZEŃ
REGRESOWYCH ORAZ UDZIELANIA ULG W ICH SPŁACIE
(KOMISJA DS. UMORZEŃ)
§ 54. 1. Umorzenie opłaty lub odstąpienie od dochodzenia zwrotu wypłaconego przez Fundusz
świadczenia może nastąpić, w szczególności w przypadku:
1) zgonu zobowiązanego, który nie pozostawił żadnego majątku albo pozostawił majątek
niepodlegający egzekucji na podstawie odrębnych przepisów;
Dziennik Urzędowy Ministra Finansów – 19 – Poz. 14
2) wykreślenia osoby prawnej z właściwego rejestru osób prawnych przy jednoczesnym braku
majątku, z którego można by egzekwować należności, a odpowiedzialność z tytułu
wierzytelności nie przechodzi z mocy prawa na osoby trzecie;
3) likwidacji jednostki organizacyjnej nieposiadającej osobowości prawnej;
4) wyjątkowo trudnej sytuacji majątkowej i materialnej zobowiązanego (zobowiązany nie posiada
majątku lub wystarczających dochodów, z których możliwe jest dochodzenie wierzytelności),
jak również w przypadku trudnej sytuacji życiowej, przez co rozumiana jest taka sytuacja
zobowiązanego, w której jego stan rodzinny i zdrowotny oraz osób jemu najbliższych,
pozostających z nim we wspólnym gospodarstwie domowym, wskazuje, iż dochodzenie
wierzytelności byłoby sprzeczne z zasadami współżycia społecznego;
5) ustalenia, że z innych, uzasadnionych przyczyn nie jest wskazane dalsze dochodzenie
wierzytelności, w szczególności, gdy potencjalne koszty windykacji wskazują na nieracjonalność
dochodzenia wierzytelności.
2. Udzielenie ulgi w spłacie opłaty lub świadczenia może nastąpić, w szczególności,
w przypadku braku możliwości jednorazowego zaspokojenia wierzytelności lub okresowego braku
możliwości rozpoczęcia jej spłaty, ze względu na wyjątkowo trudną sytuację materialną i majątkową
zobowiązanego, jak również jego sytuację życiową.
3. Szczegółowe warunki i sposób postępowania Funduszu przy odstępowaniu od dochodzenia
zwrotu części lub całości wypłaconego przez Fundusz świadczenia albo udzielaniu ulgi w jego
spłacie, oraz przy umarzaniu opłaty w całości lub w części albo udzielaniu ulgi w jej spłacie, określa
regulamin uchwalony przez Radę Funduszu, który jest dostępny na stronie internetowej Funduszu.
4. Decyzje w sprawie odstąpienia od dochodzenia zwrotu części lub całości wypłaconego przez
Fundusz świadczenia albo udzielenia ulgi w jego spłacie, oraz decyzje w sprawie umorzenia opłaty
w całości lub w części albo udzielenia ulgi w jej spłacie, podejmuje Zarząd Funduszu.
5. Decyzje Zarządu, o których mowa w ust. 4 są ostateczne.
§ 55. 1. Wnioski, dotyczące odstąpienia od dochodzenia zwrotu części lub całości wypłaconego
świadczenia albo udzielenia ulgi w jego spłacie oraz wnioski w sprawie umorzenia opłaty, w całości
lub w części albo udzielenia ulgi w jej spłacie, kierowane do Zarządu, opiniuje, powołana przez
Zarząd Funduszu, Komisja, na zasadach określonych w regulaminie, o którym mowa w § 54 ust. 3.
2. Opiniując wnioski, o których mowa w ust. 1, Komisja każdorazowo dokonuje oceny
przesłanek umożliwiających prowadzenie dalszego postępowania windykacyjnego ze względu
na możliwości płatnicze zobowiązanego. Dochodzenie roszczeń od osoby fizycznej nie może
skutkować pozbawieniem niezbędnych środków do życia zarówno samego zobowiązanego, jak i osób
prowadzących z nim wspólne gospodarstwo domowe lub pozostających na jego utrzymaniu. Komisja
każdorazowo bada sytuację materialną i majątkową zobowiązanego oraz jego sytuację życiową.
Dziennik Urzędowy Ministra Finansów – 20 – Poz. 14
3. Przy dokonywaniu oceny możliwości spełnienia przez zobowiązanego roszczenia, Fundusz
uwzględnia w szczególności dochód uzyskiwany przez zobowiązanego oraz osoby pozostające z nim
we wspólnym gospodarstwie domowym, stan majątkowy zobowiązanego (majątek ruchomy
i nieruchomy), stan rodzinny, realne możliwości zatrudnienia w miejscu zamieszkania
zobowiązanego, sytuację zdrowotną zobowiązanego i osób najbliższych, podejmowane przez
zobowiązanego starania w celu spełnienia roszczenia oraz inne czynniki mające istotny wpływ
na ocenę możliwości płatniczych zobowiązanego.
4. Dane i dokumenty dotyczące sytuacji materialnej, majątkowej i życiowej zobowiązanych
pozyskuje się przede wszystkim od zobowiązanych. Dane te mogą stanowić podstawę do podjęcia
decyzji, maksymalnie przez okres jednego roku od daty ich wystawienia.
5. W celu dokonania oceny, o której mowa w ust. 3, Fundusz może również z własnej
inicjatywy, przy zachowaniu obowiązujących w tym zakresie przepisów prawa, ustalać sytuację
materialną, majątkową i życiową zobowiązanego.
6. Wnioski, o których mowa w ust. 1, składane przez zobowiązanych, Komisja rozpatruje
w terminie nie dłuższym niż 2 miesiące od daty ich wpływu do Funduszu.
7. W przypadku, gdy rozpatrzenie wniosku, o którym mowa w ust. 6, nie jest możliwe
ze względu na konieczność uzyskania dodatkowych informacji w zakresie sytuacji materialnej,
majątkowej oraz życiowej, Komisja przedkłada zaopiniowany wniosek Zarządowi w terminie 14 dni
od uzyskania tych informacji.
§ 56. 1. Komisja, o której mowa w § 55 ust. 1 składa się z 7 członków, w tym Przewodniczącego
i Wiceprzewodniczącego Komisji.
2. Kadencja Komisji trwa 3 lata od daty jej powołania przez Zarząd Funduszu.
3. Członkiem Komisji może być osoba pozostająca z Funduszem w stosunku pracy i zatrudniona
na czas nieokreślony.
4. Członkowie Komisji wykonują swoje czynności osobiście i w ramach stosunku pracy.
5. Sposób funkcjonowania Komisji, tryb powoływania jej członków oraz organizację posiedzeń
określa regulamin, o którym mowa w § 54 ust. 3.
6. Komisja przedkłada Zarządowi swoje stanowisko w formie opinii wraz z dokumentacją,
w celu podjęcia decyzji. Opinia Komisji nie jest dla Zarządu wiążąca.

Ostatnia edycja:
Czuję przestrzenie do ruchów, a w Waszym rozumieniu prawa jest to możliwe ? Trzeba walczyć z systemem zanim się poddamy, bo resztę za nas załatwi sztuczna inteligencja gpt 4 i dalsze wersje :(:o

Szkoda czasu i zdrowia. Z tym, że do Ciebie nic nie dociera, więc rób to, co uważasz za słuszne.

Powrót