Dlaczego Polska w USA jest zarejestrowana jako "przedsiębiorstwo"?

• Autor wątku Autor wątku bosti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bosti

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
Może mi ktoś wyjaśnić dlaczego Polska w USA jest zarejestrowana jako firma?
W rejestrze amerykańskiej komisji papierów wartościowych Polska figuruje jako Poland republic of. Niemcy nie mają tego wpisane.

Temat podjęty przez RPO

Mam nadzieję, że LINK do BIP nie narusza regulaminu FP

Polska w USA nie jest zarejestrowana jako firma. Jest to fakenews rozpowszechniany przez osoby, które zajmują się tym co nazywam "foliarstwem prawniczym".

No tak, tyle już dawno temu wyjaśniono, że Polska nie jest zarejestrowana jako spółka w USA. To jest foliarstwo tego typu, że ktoś nagle odkrywa, że np. konsulat RFN we Wrocławiu ma nadany numer NIP (8992232449) i z tego wyciąga się jakieś wnioski, które nie mają potwierdzenia w przepisach (wszystko opiera się o koncepcję "prawa morskiego", której zwolennicy trafili również Forum Prawne - https://forumprawne.org/prawo-wykroczen/184290-czy-prawo-ladowe-zaadoptowane-prawo-morskie.html).

Widzę że już kluczysz i zmieniasz wersję z "firmy" na "spółkę". Przeczytaj podany przeze mnie link do strony sejmu:
"Na stronie internetowej sec.gov możemy sprawdzić, że doszło do rejestracji Polski jako zagranicznej firmy emitującej obligacje."

Nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz że cokolwiek zostało wyjaśnione skoro nadal sprawą zajmuje się RPO I nie udzielono odpowiedzi na interpelację.
Jeżeli są pytania i wątpliwości to należy pytać.
Nikt tu nie wspominał o żadnym prawie morskim, a jedynym foliarstwem są Twoje wpisy.

Wypada poczekać na odpowiedź skierowaną przez MSZ do BRPO.

Noemi12321 napisał:
Wypada poczekać na odpowiedź skierowaną przez MSZ do BRPO.
na co chcecie czekać? Przecież MSZ już konkretnie odpowiedział Rzecznikowi, a jego odpowiedź jest jasna i pełna...

To w końcu Polska jest zarejestrowana jako firma czy nie? Bo jeśli jest to potwierdzone na stronie Sejmu, to chyba jest?

Nie jest. Tym czym dla medycyny jest mówienie o zdrowotnych właściwościach muchomorów (modny ostatnio temat), tym dla wiedzy o prawie i przepisach są tego typu teorie jak "Polska zarejestrowana jako firma".

Polska jest zarejestrowana jako podmiot w Amerykanskiej Agencji Papierów Wartościowych. Podmiot, a nie żadna firma.

Powrót