Dług anulowany, FW domaga się spłaty.

• Autor wątku Autor wątku loremi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
marian.pazdzioch, nie, ja nie kręcę nosem, tylko przeraża mnie, że firmy windykacyjne żądają spłat nieistniejących długów. Poza tym nie uważam żeby sprawa była już wygrana, bo jeśli ciocia nie potrafi przedłożyć dokumentów, które otrzymała z banku 15 lat temu, a tenże bank nie znajdzie w swoim archiwum tej sprawy, to ciocia będzie dalej dłużnikiem.

rozapcp napisał:
PS. Za parę miesięcy ma się to zmienic, przedawnienie ma być - jak w cywilizowanym kraju - uwzględniane z urzedu, wnioskodawca będzie musiał wykazać, że dług nie jest przedawniony,

W końcu... Przynajmniej w sporach w których pozwanym jest konsument.

rafmik napisał:
Za parę miesięcy ma się to zmienic, przedawnienie ma być - jak w cywilizowanym kraju - uwzględniane z urzedu, wnioskodawca będzie musiał wykazać, że dług nie jest przedawniony,
może coś więcej,

Ciekaw jestem, kto i dlaczego grzebał przy moich postach.
Pod #18 zadałem pytanie, czy Osoba Pytająca na tyle dobrze zna prawo Republiki Białoruś oraz tryb zastosowania tego prawa, że pozwala sobie odzywać się o tym pejoratywnie.
Po poście @rozapcp zacytowanym pod #22 pozwoliłem sobie wytłumaczyć pewne zasady prawne związane ze zmianą wierzyciela, zarzutem przedawnienia oraz rolą sądu w sprawach pozwów o zapłatę.

Powrót