dług sprzed 9 lat - jak postąpić

• Autor wątku Autor wątku hiena
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hiena

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam serdecznie,

Otrzymałem od firmy windykacyjnej z Bydgoszczy notę odsetkową z wezwaniem do zapłaty z którego wynika że na podstawie umowy z kwietnia b.r. nabyli wierzytelność od jednej firmy telekomunikacyjnej.
Z załączonego wykazu i mojej zawodnej pamięci wynika, że wierzytelność powstała pod koniec 2002 roku. (nie wiem czy ważne ale podkreślę że nabyta została przez windykatora 04-2011).
Co mnie mile zaskoczyło nie ma żadnych strasznych gróźb tylko wyszczególniona kwota z odsetkami, oczekiwanie uregulowania i "straszak" w postaci naliczanych odsetek.
Kwota nie jest olbrzymia ale piechotą nie chodzi.

Przejrzałem forum i wydaje mi się że odpowiedz znalazłem w poście
http://forumprawne.org/windykacja/226863-dlugi-zmarlego-ojca.htm ale chciałbym się upewnić, bo każda sprawa może być inna.

Co powinienem z tym zrobić?

Z góry dziękuję za pomoc

Dług związany z umowa o świadczenie usług telekomunikacyjnych przedawnia się po 3 latach. Po tym okresie można powołać się na przedawnienie długu. W przesłanej nocie (wezwaniu do zapłaty) firma windykacyjna powinna powołać się na numery i daty faktur co do których powstała ta wierzytelność.

Jeżeli wymagalność płatności wg faktur (podana na nich data zapłaty) - każdej z osobna - nastapiła przed 3 laty, można powiadomić firmę, że roszczenie się przedawniło i że na fakt przedawnienia się rosczenia powoła się Pan w razie wystąpienia wierzyciela lub jego następcy prawnego do sądu. Pismo poleconym ZPO, kopię zachować dla siebie.

Natalie:
Z Potwierdzeniem Odbioru oznacza, że będę miał podbita kopie przez odbiorcę?

Eol, Natalie:
Zgodnie z wykazem daty wymagalności 2 faktur to październik i listopad 2002

rozumiem że treść w stylu:
W zawiązaniu do Noty odsetkowej numer ... z dnia... chciałbym poinformaować że roszczenie z w/w dokumentu uległo przedawnieniu i w związku z tym ....(no wlaśnie co? "nie zapłacę do cholery?" :-)). chciałbym żeby zabrzmiało to raczej sztampowo i poważnie.

Z góry dziękuję

TAk, na zwrotce będzie podpis odbiorcy oraz data odbioru pisma - a więc powstanie dowód na to, że Pan jest świadom swych praw, nie uznał roszczenia.
3 lata od dat 10, 11.2002 to 11, 12.2005, a więc przedawnienie nastąpiło.
NB. Gdyby wierzyciel lub jego nastepca prawny jednak sie zdecydowali na wniesienie sprawy do sądu, będa musieli przedstawić wezwanie do zapłaty jako formalny dowód. Gdyby nie przedstawiono Pańskiej odpowiedzi, o której tu mówimy, a co w praktyce zobligowało sąd do odrzucenia pozwu.
Art.118kc - podstawa prawna:
Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia wynosi lat dziesięć,
a dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem
działalności gospodarczej - trzy lata.

to pytanie ostatnie.
Jakie okoliczności mogą spowodować że termin przedawnienia będzie dłuższy niż 3 lata?
zastanawiam się czy w piśmie mogę znaleźć coś co może o tym świadczyć?
Jak coś może pójść nie tak to na pewno pójdzie.

NA mur beton 3 lata. Przerwać bieg przedawnienia może uznanie roszczenia. Radzę przeczytać art.117-125 kc ze szczególnym uwzględnieniem art.123.

A pisma takie powstają w związku z tym, że generalnie długi nie ulotniają się, po prostu roszczenia o ich spłatę się przedawniają. Ale jeżeli dłużnik chce nie korzystać z prawa do przedawnienia - nie musi. I wtedy spłaca długi bez protestu.

Właśnie doczytałem proponowane aktykuły :-)

dzięki wielkie. Dla większości "śmiertelników" takich jak ja którykolwiek kodeks jest zaklęta księga grubości chińskiego muru i nawet pisane po chińsku. Dlatego nawet obawiamy się do niej zaglądać:-)

no to pojawiła mi się jeszcze jedna wątpliwość. Jak taki przedawniony niespłacony dług ma się do BIK'u? Czy taki dostawca może wprowadzić takie zobowiązanie jako nieuregulowane do BIK? chodzi i możliwe kłopoty kredytowe?

Dług bankowy jest uprzywilejowany, bo bank sam sobie wystawia tytuł wykonawczy, sąd jedynie nakłada klauzulę wykonalności, przez co tytuł staje się prawomocnie wykonalny (dalej można iśc do komornika). Dla zgłoszenia innych długów (nawet prywatnych) jednak trzeba mieć prawomocny tytuł wykonawczy, a więc należy przeprowadzić procedurę sądową do końca.
jak sprawdzić czy jestem w bik, jak wykasować dług z rejestru, rejestr dłużników bik , wniosek o wypisanie z bik , "aktualizacja danych w bik" , bank sprzedal dlug |

Nie, we wskazanym artykule są omawiane różne instytucje.

no to chyba wszystko jasne :-)
zadzwonię do nich i wyśle pismo informujące o przedawnieniu.

Dziękuję bardzo za okazaną pomoc i cierpliwość

Oczywiście dobrze zrozumiałeś, że mogą Cię wpisać do KRD?

Ostatnia edycja:
tego nie zrozumiałem z artykułu.
Zrozumiałem że musi to zostać potwierdzone "wyrokiem sądowym" a to sie nie stanie ze względu na przedawnienie?
czyli pewnie jak zawsze źle zrozumiałem.

Tak dla jasności nie migam się od płacenia prawidłowych długów.
Migam się od płacenia ponownie za to samo.

A mógłby Pan/Pani rozwinąć te myśl?
coś na modłę prasy brukowej? Mimo że nie mam racji to pójdę "poszczekam" i "narobię" w kartotekę?

Gordon Lameman napisał:
Nie pisałem o artykule, ale o tym o co pytała autorka wątku.

zawiodę oczekiwania ...Autor. :-)

Loco1:
stwierdzenie o "szczekaniu" nie odnosiło się to Pana/Pani wypowiedzi.
Odnosiło się do potencjalnej możliwości zgłaszania tam niezasadnych roszczeń.

Na dzień dzisiejszy roszczenie to niecałe 150 czyli nie wchodzi w KRD jak zrozumiałem z FAQ, ale rozumiem że mogę spodziewać się "straszenia" jeżeli nie uznam długu a odsetki będą nadal naliczane pomimo tego że dług jest niezasadny (podkreślam nie migam się od niego ale nie chce mi się szukać po bankach dokumentów przelewowych sprzed tylu lat. Myślę że byłoby to nawet niemożliwe do odszukania)

Ostatnia edycja:
Powrót