dług, ugoda, czy napewno przedawnienie?

• Autor wątku Autor wątku adek26
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
w części, nie chce wyjść na cwaniaka który lawiruje jakby tu się wymigać, ale jak się jest zapętlonym w długach to wie tylko ten kto tego doświadczył, nigdy nic nie brałem z myślą że nie spłacę, ale już nie daję rady, psychika , brak perspektyw, ach szkoda gadać

Ostatnia edycja:
masz dwie opcje:
1. spłacasz do końca,
2. przerywasz spłatę i czekasz na pozew,

adek26 napisał:
gdzieś czytałem że każdy termin raty przedawnia się po 3 latach,
dobrze czytałeś,

wiem i myślę że jakby prowident oddał mnie do sądu to mógłbym ponieść zarzut przedawnienia, na razie piszą do mnie firmy windykacyjne które działają na rzecz prowidenta, gdyby zarzut przedawnienia okazał się skuteczny to wiem, że dług by nadal istniał, nadal figurowałbym w bazach dłużników, tylko nikt by mnie nie zmusił do oddania tych pieniędzy, czy dobrze rozumuję

dzięki wielkie za odpowiedzi i cierpliwość, myślisz czy mam szansę na pojęcie zarzutu przedawnienia przy podpisanej ugodzie z funduszem, czytałem wiele uzasadnień wyroków sądowych i jednak większość uznawała, że podpisując ugodę domyślnie dłużnicy zrzekali się z zarzutu przedawnienia , znalazłem ten wyrok który opublikowałem z sądu w tarnowie, ten przyjął że mimo ugody można powołać się na zarzut przedawnienia, bo jak stwierdził ''

przerwaniu podlegać może bowiem wyłącznie termin, który jeszcze biegnie a nie ten który już upłyną"

ugoda podpisana 20.12.2016 r, ale wg mnie podpisałem już po przedawnieniu, bo

1.04.2010 podpisanie z bankiem umowy o kartę kredytową

12.03.2010 wystawienie bte

21.06.2010 sąd nadaje klauzulę wykonalności

teraz pozostaje pytanie czy podpisanie ugody przerwało bieg przedawnienia, w cytowanym wyroku sądowym, sąd stwierdził

''przerwaniu podlegać może bowiem wyłącznie termin, który jeszcze biegnie a nie ten który już upłyną"

Nie. Ale uznałeś dług. A to orzeczenie jest jednym z nielicznych wyjątków. Małe masz szanse w przypadku sporu sądowego. Ustaliłeś wszak raty do spłaty

jeśli tak, to co nowy termin przedawnienia będzie bieg od podpisania ugody czyli 20.12.2016, od tej daty 3 lata na nowe przedawnienie

znalazłem jeszcze taki wyrok, wprawdzie nie było tam ugody , ale były wpłaty pieniędzy ( ostatnia wpłata 13.01.2016)

Sygn. akt: I C 469/16
WYROK
W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ w toruniu konkluzja sądu

Przenosząc powyższe rozważania na grunt niniejszej sprawy stwierdzić należy, że roszczenie wynikające z tytułu umowy o pożyczkę gotówkową uległo przedawnieniu. (...) Bank S.A. zawarł w dniu 24 czerwca 1999 r. umowę pożyczki z pozwaną. Termin przedawnienia roszczenia został przerwany wobec wszczętego w sprawie II Km 145/2001 postępowania egzekucyjnego. Postępowanie egzekucyjne zostało umorzone postanowieniem z dnia 26 października 2004 r. Od tego dnia rozpoczął bieg termin przedawnienia roszczenia.

Przed upływem trzech lat od daty wydania postanawiania o umorzeniu postępowania pozwana dokonała wpłaty tytułem spłaty zadłużenia (pierwsza wpłata w dniu 21 lipca 2006r.), wpłata przerwała bieg terminu przedawnienia roszczenia. Kolejna wpłata miała miejsce w dniu 13 lutego 2007r., a następna dopiero w dniu 10 sierpnia 2010r., czyli po upływie trzech lat od poprzedniej wpłaty (od 13 lutego 2007r.). I właśnie od daty 13 lutego 2007r. należało liczyć od nowa początek biegu przedawnienia roszczenia, który upłynął z dniem 13 lutego 2010r. Kolejna wpłata (10 sierpnia 2010r.) miała miejsce po upływie terminu przedawnienia roszczenia.

Przenosząc powyższe rozważania na grunt niniejszej sprawy stwierdzić należy, że roszczenie wynikające z tytułu umowy o pożyczkę gotówkową uległo przedawnieniu. (...) Bank S.A. zawarł w dniu 24 czerwca 1999 r. umowę pożyczki z pozwaną. Termin przedawnienia roszczenia został przerwany wobec wszczętego w sprawie II Km 145/2001 postępowania egzekucyjnego. Postępowanie egzekucyjne zostało umorzone postanowieniem z dnia 26 października 2004 r. Od tego dnia rozpoczął bieg termin przedawnienia roszczenia.

Przed upływem trzech lat od daty wydania postanawiania o umorzeniu postępowania pozwana dokonała wpłaty tytułem spłaty zadłużenia (pierwsza wpłata w dniu 21 lipca 2006r.), wpłata przerwała bieg terminu przedawnienia roszczenia. Kolejna wpłata miała miejsce w dniu 13 lutego 2007r., a następna dopiero w dniu 10 sierpnia 2010r., czyli po upływie trzech lat od poprzedniej wpłaty (od 13 lutego 2007r.). I właśnie od daty 13 lutego 2007r. należało liczyć od nowa początek biegu przedawnienia roszczenia, który upłynął z dniem 13 lutego 2010r. Kolejna wpłata (10 sierpnia 2010r.) miała miejsce po upływie terminu przedawnienia roszczenia.

Zdaniem Sądu wpłaty dokonywane przez pozwaną po upływie terminu przedawnenia roszczenia stanowią co najwyżej uznanie niewłaściwe długu. Z akt sprawy w żaden sposób nie wynika (również powód na to nie wskazuje), że pozwana zrzekła się zarzutu przedawnienia roszczenia. Pozwana nie miała praktycznie środków do życia, nie miała środków na spłatę długu. Trudno wyobrazić sobie, że świadomie zrzekłaby się zarzutu, który pozwoliłby jej zmniejszyć zadłużenie. W ocenie Sądu, aby doszło do zrzeczenia się zarzutu przedawnienia roszczenia oświadczenie w tym przedmiocie winno być jasno i jednoznacznie wyartykułowane.

Pozwany dopiero w dniu 17 lutego 2016 r. wniósł pozew w niniejszej sprawie. Przedawnienie roszczenia nastąpiło zaś w dniu 13 lutego 2010r.

W tym stanie rzeczy podniesiony przez pozwaną zarzut przedawnienia należy uznać za zasadny.

Wobec powyższego Sąd w punkcie I wyroku oddalił powództwo.

O kosztach orzeczono w punkcie II wyroku, obciążając powoda poniesionymi przez niego kosztami procesu

treść ugody

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
treść ugody

Załączniki

Ostatnia edycja:
wstawiłem treść ugody, jak mógłby ktoś odpowiedzieć czy to spowodowało, że NIE mogę powoływać się już na to że, nie zrzekłem się zarzutu przedawnienia, pierwszy raz dodawałem tu załącznik , mam nadzieję że dobrze.
Tą nieszczęsną ugodę podpisałem już po tym jak dług wg mnie był przedawniony

Ostatnia edycja:
pierwszy załącznik zbyt mały trudno go odczytać,

mam nadzieję że lepiej

Załączniki

w dniu podpisania ugody z nowym wierzycielem wierzytelność była już przedawniona,
w podpisanej ugodzie brak jest stwierdzenia czy wyrażenia, że zrzekasz się zarzutu przedawnienia, natomiast uznałeś przedawnioną wierzytelność, gdybyś trochę wcześniej przyszedł tutaj czyli po podpisaniu ugody można było się uchylić się od tego oświadczenia.
Moim zdaniem, albo idziesz w zaparte i przestajesz płacić i ewentualnie czekasz na pozew lub płacisz raty ugody,

wiem, nie płacę już rok, będę czekał na ich dalszy ruch tzn. że pójdą do sądu, jak uważasz czy mam szansę wygrać. Fundusz ma prawników, a ja nie miałem świadomości że dług jest już przedawniony.
Nie wiem ugoda zawarta w złej wierze? czy da się jeszcze z tego wyplątać. Bardzo żałuję że nie trafiłem tu wcześni. Teraz wiem że jeżeli był bte, to po jego uprawomocnieniu się po 3 latach (nawet jeżeli był komornik) a teraz jest fundusz dług ulega przedawnieniu. Inaczej jest jeżeli był nie bte a nakaz zapłaty, bo nakaz zapłaty to 10 lat

a czy od daty ugody 20.12.2016 tez biegną 3 lata, czy ugoda może się przedawnić?

Może nudzę tymi wpisami, ale może to pomoże innym na przyszłość nie popełnić tego samego błędu, znalazłem jeszcze coś takiego

Jak wskazał Sąd Apelacyjny w Warszawie w orzeczeniu z dnia 7 listopada 2007 r., sygn. akt VI ACa 826/07 „oświadczenie o uznaniu długu, złożone po upływie terminu przedawnienia nie wywiera żadnych skutków prawnych, w tym nie powoduje, że termin przedawnienia biegnie na nowo”. Zawarcie ugody, a co za tym idzie niewłaściwe uznanie długu może mieć miejsce jedynie w przypadku, gdy nie doszło do faktycznego przedawnienia roszczenia.

Pogląd ten potwierdził również Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 26.10.2006 r. sygn. akt I CSK 119/16 „Jest bowiem oczywiste, że przerwanie biegu przedawnienia przez uznanie roszczenia może dotyczyć wyłącznie roszczenia nieprzedawnionego. Zatem uznanie, które nastąpiło po przedawnieniu roszczenia, nie mogło(…) przerwać biegu terminu przedawnienia.”.

Ostatnia edycja:
Powrót