Dług UPC For-net

• Autor wątku Autor wątku murof_90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dobra Jerry zrozumiałem już że w taki sposób walczysz z firmami windykacyjnymi...

Tak czy inaczej zapłacę to nie będę ryzykował, tylko dlatego że jest szansa na przedawnienie, bo tak naprawdę nie mam stuprocentowej pewności że tak się stanie.

murof_90 napisał:
Tak czy inaczej zapłacę to nie będę ryzykował, tylko dlatego że jest szansa na przedawnienie, bo tak naprawdę nie mam stuprocentowej pewności że tak się stanie.
w żadnym sądzie nie masz nigdy stuprocentowej pewności. kiedyś słyszałem z ust asesora komorniczego zdanie, że on za żaden wyrok, nawet jakby były nie wiadomo jak mocne kwity, to on nie dałby sobie nawet paznokcia obciąć...
chcesz płacić - płać. twój kaprys, twoja wola, nikt ci tego nie może zabronić, chyba że opiekun jeśli byłbyś sądownie ubezwłasnowolniony albo rodzice grożąc wydziedziczeniem.
ja już powiedziałem - jest szansa nie tylko na przedawnienie, ale przede wszystkim na to, iż mimo gdyby nawet zdążyli przed upływem przedawnienia, to bardzo mozliwe że nie udowodnią istnienia roszczenia - bo jako dowody zapewne dadzą umowę cesji i listę wierzytelności, ew. faktura niezaakceptowana.

Witam, mam identyczną sytuację do kolega murof, ale chciałbym zapytać o następującą rzecz. Mianowicie jak wygląda sprawa odsetek w tym przypadku? Czy są one ustalone ustawowo (13%) czy For Net może sobie sama ustalić np. 350% i legalnie egzekwować taką kwotę?

Nie może sama sobie ustalić. Odsetki albo wynikają z umowy (też nie mogą być dowolne, bo są ustawowo ograniczone) albo są ustawowe (właśnie te 13%).

Robilee napisał:
Nie może sama sobie ustalić. Odsetki albo wynikają z umowy (też nie mogą być dowolne, bo są ustawowo ograniczone) albo są ustawowe (właśnie te 13%).
ustalić sobie może nawet i 14689597% za godzinę. ale jest to niezgodne z prawem i sąd ograniczy do odsetek ustawowych. jeżeli zaś w umowie była mowa o odsetkach umownych, to nie mogą one przekroczyć odsetek maksymalnych tj. czterokrotności stopy lombardowej NBP, aktualnie więc dziś odsetki maks to 16% (ale w dochodzonym roszczeniu liczy się stawkę odsetek maks w poszczególnych okresach)

A co z innymi kosztami? Czy FW może doliczyć jakieś koszty własne inne niż odsetki i wymagać ode mnie ich spłaty?

doliczyć może wszystko, sąd niczego nie zasądzi jeśli wniesiesz sprzeciw

Do zapłaty 112zł więc nie jest źle, po prostu doliczyli odsetki i przez telefon zapewnili, że to koniec mojej przygody z ich firmą. Czy w to wierzyć, nie wiem, mam nadzieję, że koniec zabawy. Ciekawi mnie tylko dlaczego kolega wyżej ma aż 700zl kary, ktoś wyjaśni?

nekup napisał:
i przez telefon zapewnili, że to koniec mojej przygody z ich firmą. Czy w to wierzyć, nie wiem, mam nadzieję, że koniec zabawy.
zapłać raz, to się potem od nich nie uwolnisz... jakieś niezbilansowane odetki, "inny dług", itd itp to przykłady w wachlarza FW by strzyc barany ile sę da, wszak plan strzyżenia trzeba wykonac... płacic radze tylko wóczas, jeśli prawomocnie sprawa jest przegrana

Powrót