Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l. czy przedawniony??

• Autor wątku Autor wątku remie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam, moi rodzice rowniez dostali wyrok z e-sadu w Lublinie w ktorym firma PRESCO powoluje sie na dlug z Cyfra+ z roku 2000.

Problem jest taki ze moi rodzice od 5 lat mieszkaja w USA i nie zamierzaja wracac przez najblizsze 3 lata, a wszystkie pisma odbierala babcia.

Babcia dala mi znac dopiero jak przyszlo pismo od Komornika w ktorym zglasza on do wydzialu Komunikacji nakaz wpisu o zakazie sprzedazy samochodu, ktorego wspolwlascicielami są : moj ojciec i moj brat.

Niestety wyrok z e-sadu jest z grudnia 2011, pismo komornika z 16.01.2012 a ja jedynie ustalilem z komornikiem iz ewentualna pierwsza rate wplace mu 2 lutego 2012.

Dodatkowo dzisiaj przyszlo kolejne pismo od kolejnego Komornika sądowego( poprzednie bylo od komornika z Warszawy, to dzisiaj od komornika ze Szczecinka) w ktorym ów komornik domaga sie wplaty : naleznosci glownej, odsetek, kosztow procesu itd.

Pytanie czy w tym momencie mam jakis ruch ? Czy pozostalo juz tylko wplacenie pieniedzy na konto komornika ? czy fakt ze rodzice od 5 lat nie byli w PL ma jakikolwiek wplyw na ewentualne mozliwosci uniewaznienia sprawy ?

Bede bardzo wdzieczny za informacje.

koniosz napisał:
Pytanie czy w tym momencie mam jakis ruch ? Czy pozostalo juz tylko wplacenie pieniedzy na konto komornika ? czy fakt ze rodzice od 5 lat nie byli w PL ma jakikolwiek wplyw na ewentualne mozliwosci uniewaznienia sprawy ?

Temat dotyczy tego, co zrobić, jak dłużnik nie mieszka pod adresem, na który doręczono nakaz. Więc, chyba jesteś na tyle kumaty żeby zaczaić, że to wszystko dotyczy też Twojego casusa.

Co mają zrobić rodzice, to co napisałem wyżej !

Skoro mieszkają w USA, to TYM bardziej te czynności są zasadne, a babcia nie jest dorosłym domownikiem, no chyba że umie się teleportować;D

Witam mam podobny problem w piatek 27.01.2012 otrzymałam zajęcie komornicze gdzie wierzycielem jest presco.posaiada rowniez nakaz zapłaty z roku 2011 .domagają sie dłgu z roku 2002 ,nie otrzymywałam zadnch wezwan ani nie otrzmałam nakaz zapłaty gdyż podobno było wysyłane na adres pod którym od kilku lat niejestem zameldowana niemiałm pojęcia że toczy sie jakiekolwik postepownie do teraz kiedy otrzymałam ta egxekcje komornicza i zajecie,słyszałam o zarzcie przedawnienia wiec chciałam zapytac gdzie można sie z tym zwrócić i jak to napisać proszę o podpowiedz

Jeśli nie jesteś w stanie samodzielnie napisać kilku zdań, to masz dwa wyjścia:
udać się po poradę do prawnika w realu lub czekać, aż ktoś z użytkowników zrobi to za Ciebie.

poczytałam posty wiem jakie trzeba napisać dokumenty tylko mam pytanie odnośnie daty bo liczy sie 7 dni od otrzymania od komornika czyli jak w 5 dzien wysle polweconym czy bedzie ok

dzięki za wyczerpującą odpowiedz

witam
dzis w dniu 01.02.2012 roku otrzymalam listem poleconym pozwe o zaplate 700 zl.data zlozenia pozwu to 31.10.2011 roku

ten dlug podzielony jest na kwoty mniejsze ktore mialy byc wplacane od dnia
25.10.2006 r
02.12 2006 r
23.12 2006 r
24.02 2007 r
24.03 2007 r
25.04 2007 r
24.05 2007 r
23.06 2007 r

w lutym 2007 roku odpisalam sie od firmy ktora zostawilam bylemu mezowi
ktory ja zlikwidowal ale nie wiem kiedy.
nakaz zaplaty w postepowaniu upominawczym zostal wydany 17.01.2212 r
cvo teraz z tym zrobic jestem osoba bezrobotna chora utrzymuje sie tylko z swiadczenia z mopsu?
prosze o odpowiedz

W terminie 14 dni wnieść sprzeciw i napisać, że "roszczenie jest przedawnione".

dziekuje za infotrmacje pozdrawiam

mam pytanko czy sprzeciw od nakazu i wniesienie pisma o przedawnienie i oprzywrocenie terminu do wniesienia sprzeciwu wysłac wszystko razem do sadu???????

bezrobotna64 napisał:
jestem osoba bezrobotna chora utrzymuje sie tylko z swiadczenia z mopsu
Jest to dla sądu raczej nieistotne a już zupełnie nie przeszkodzi ani we wszczęciu ani w prowadzeniu postępowania egzekucyjnego.

noemi1_2009 napisał:
czy sprzeciw od nakazu i wniesienie pisma o przedawnienie i oprzywrocenie terminu do wniesienia sprzeciwu wysłac wszystko razem do sadu???????
Tak proszę to zrobić.

Napiszę to Wam jeszcze raz, bo widzę, że nie do końca rozumiecie.

Najlepiej wnosić zażalenie na postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności (skargę na postanowienie referendarza o nadaniu klauzuli wykonalności). Jeśli wszystko sensownie opiszemy, dodamy zaświadczenie o zameldowaniu (aktualne - ważność jego wynosi 2 miesiące), ew. inne dokumenty świadczące że zamieszkiwaliśmy w dacie próby doręczenia pod innym adresem (umowa o pracę w innej miejscowości, kserokopia dowodu osobistego, umowa najmu mieszkania, oświadczenia osób postronnych), wówczas sąd uchyli postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności, a wówczas komornik MUSI umorzyć (oczywiście na nasz wniosek skierowany do komornika) postępowanie egzekucyjne.
W międzyczasie wraz z postanowieniem o uchyleniu (kilka dni po lub przed) otrzymamy doręczony na właściwy adres nakaz i pouczenie i dopiero wtedy "na spokojnie" (14 dni) wnosimy już sam SPRZECIW (tam podnosimy zarzut przedawnienia).

Sam wniosek o przywrócenie terminu oraz sprzeciw nie dadzą nam tak wiele (nie mamy pewności, bo różne są praktyki w kraju, że komornik zawiesi lub umorzy egzekucję). Skutkiem takiego połowiczego sukcesu może być to, że do czasu wydania przez sąd wyroku oddalającego powództwo, komornik będzie mógł prowadzić egzekucję. Przy sprzyjających okolicznościach może to zająć kilka miesięcy.

Witam ponownie, mam problem z e-sądem, zarejestrowałem się, pobrałem certyfikat i nadal nie mam wglądu do mojej sprawy. Miał ktoś taki problem ?? Piszę właśnie odwołanie od decyzji sądu i komornika, ale potrzebuje danych, które pewnie są w sądzie, czy muszę jechać do byle jakiego sądu i tam mi to podadzą ??

Czy przeczytałeś wskazówki dostępne na stronie e-sądu??

Jeśli nie masz kodu dostępu, w zasadzie nie jest możliwe dołączenie się do sprawy, chyba że system skojarzy Cię z pozwem po nr pesel, o ile powód taki wskazał.

Informacje powinieneś uzyskać w każdym sądzie.

Podstawa prawna, bo o nie jeszcze chyba nie pisaliśmy:

Art. 272 b

Rozporządzenie MS Regulamin urzędowania sądów powszechnych
z dnia 23 lutego 2007
Dz.U. z 2007r. Nr 38, poz. 249

5. Jeżeli pozwany, który nie wniósł pisma drogą elektroniczną, składa w wybranym przez siebie sądzie rejonowym wniosek o udostępnienie akt, sąd prowadzący elektroniczne postępowanie upominawcze umożliwia drogą elektroniczną dostęp do akt sądowi wskazanemu przez pozwanego. Sąd wskazany przez pozwanego udostępnia mu akta.

Dobra zadzwoniłem do VI wydziału w Lublinie i uzyskałem potrzebne mi informacje, więc jak widać wcale nie trzeba jeździć po sądach.

Mam teraz pytanie faktury są z dnia 20.03.2003 i 03.04.2003, jak rozumiem przedawnienie uległo dnia 20.03.2006 i 03.04.2006, czy to może być inna późniejsza data ??

Jeszcze jedno i mam nadzieję ostatnie pytanie, czy konieczna jest wpłata zasądzonej przez sąd kwoty, żeby wstrzymali proces egzekucyjny ? Nie mam w tej chwili tyle kasy żeby od ręki zapłacić, a chciałem wysłać do nich wszystkie dokumenty.

A przeczytaj poprzednie posty, to się dowiesz, jak nie umiesz się skupić na czytaniu, to udaj się do prawnika w realu i nie zawracaj gitary.

Witam i Prosze o pomoc

Witam mam problem , otrzymalem od komornika wezwanie do zaplaty 2900 zl chodzi oc cyfre plus ktora miałemk 12 lat temu do tej pory nie mialem żadnych wezwań, ypłyneło juz tyle czasu ze nie pamietam czy te rachunki byly zaplacone czy nie i nie moge tego udowodnic poniewaz nie mam tych rachunkow jak wyjsc z tej sytuacji czy to jest sprawa przedawniona ? prosze o pomoc

RE: Witam i Prosze o pomoc

adrian1988-88 napisał:
Witam mam problem , otrzymalem od komornika wezwanie do zaplaty 2900 zl chodzi oc cyfre plus ktora miałemk 12 lat temu do tej pory nie mialem żadnych wezwań, ypłyneło juz tyle czasu ze nie pamietam czy te rachunki byly zaplacone czy nie i nie moge tego udowodnic poniewaz nie mam tych rachunkow jak wyjsc z tej sytuacji czy to jest sprawa przedawniona ? prosze o pomoc
sprawa jest na pewno przedawniona, powstaje jednak pytanie, czy dostał pan wcześniej nakaz zapłaty? a jeśli nie to czy w ciagu tych ostatnich 12 lat zmieniał pan adres zamieszkania? jeśli tak to sprawa jest do wygrania

nie miałem wczesniej nakazu zapłaty nie zmieniałem adresu zamieszkania, mam pytanie jakie pismo i gdzie wystosowac żeby sie odwołac od tego nakazu zapłaty

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót