Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l. czy przedawniony??

• Autor wątku Autor wątku remie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam
mam sprawe podobną do opisywanych ale przy szybkim przejżeniu nie zanalazłem odpowiedzi na moją sytuacje .
Firma presco itp wykupiwszy moj podobno dług z firmy ubezpieczeniowej za oc z 2005r. zawracała głowe jakiś czas , zbywałem ich jako sprawe przedawnioną . Niestety w czwartek 8 otrzymałe list od komornika sądowego z Chorzowa z kompletem pytań i nakazem zajęcia wynagrodzenia na podstawie wyroku sądu rejonowego w Lublinie XVI wydział cywilny z dnia 03-07-2012 którego notabene do dziś nie otrzymałem -listopad -podobno były jakieś wezwania na poczte ale z przyczyn losowych nie bardzo ostatnio przebywałem w domu .
I co teraz robić , jak sie od tego odwołać . - zasadnąść wezwania jest osobną sprawą gdyż mam wszystkie dokumenty odnośnie tego oc- auto było opłacone i po 2-3 tygodniach sprzedane także jeszcze powinien być zwrot - ale nie o to chodzi teraz . wszystko było by ok jakbym mogł odebrać wyrok sadowy w terminie i się od niego odwołać ale co robić w takiej sytuacji ?

witam
dostałem pisma od komornika -opisałem w tekscie -zajęcie pęśji + złożenie oświadczenia o majatku itp. jak w takiej sytuacji postącić i czy jest jeszcze jakaś szansa na wstrzymanie czynności komorniczych i przywrócenie trybu odwołana wyroku sądowego którego nie dostałem

Jak takie pismo ma wyglądać sory ale nigdy nie miałem z tym do czynienia ?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam ponownie
Czyli jeszcze raz, wezwanie do zapłaty dla Presco z wyszczególnieniem całości potrąconej z wynagrodzenia.
I skarga do Sądu Rej.na obciążenie kosztami, pytanie czy Sąd Rej. w Lublinie czy mój właściwy?
Czy do tej skargi powinnam dołączyć oryginał postanowienia o zakończeniu egzekucji i obciążeniu mnie kosztami przez komornika?
I jak rozumiem taka skarga podlega opłacie 100zł?
Dziękuję ponownie.
Pozdrawiam

I jeszcze proszę o poradę, odnośnie treści skargi na czynnosci komornika.
Czy poniższy tekst bedzie właściwy?

Wnoszę skargę na Postanowienie komornika z dnia 4.10.2012r. w zakresie punktu 1 i 2
- wnoszę o :
1. uchylenie czynności Komornika Sądowego, polegającej na obciążeniu dłużnika kosztami postępowania egzekucyjnego oraz kosztami zastępstwa adwokackiego w postępowaniu egzekucyjnym ,
2. nakazanie Komornikowi Sądowemu obciążenie wierzyciela Presco Investments S.a.r.l. kosztami postępowania egzekucyjnego,
3. nakazania Komornikowi Sądowemu zwrotu dłużnikowi kosztów postępowania egzekucyjnego pobranych od dłużnika,
4. zasądzenie od wierzyciela na rzecz dłużnika kosztów niniejszego postępowania, w tym kosztów sądowych

UZASADNIENIE

W dniu 9.10.2012 r. dłużnik odebrał postanowienie Komornika Sądowego przy Sądzie Rejonowym w Ostrzeszowie z dnia 4.10.2012 r.,sygn. akt komorniczych MS KM ..., w którym Komornik postanawia zakończyć wszczęte postępowanie egzekucyjne wobec zaspokojenia całego roszczenia egzekucyjnego i obciążyć dłużnika kosztami postępowania egzekucyjnego.
Podstawą egzekucji w sprawie o sygn. akt ... stał się tytuł wykonawczy w postaci nakazu zapłaty z dnia 26.03.2012r., wydanego przez Sąd Rejonowy w Lublinie VI Wydział Cywilny, zaopatrzony w klauzulę wykonalności z dnia 20.06.2012r. Powyższe orzeczenie zostało dłużnicze doręczone zastępczo w trybie art. 139 k.p.c., w związku z czym o istnieniu tytułu wykonawczego dłużniczka dowiedziała się dopiero z korespondencji doręczonej na jej prawidłowy adres przez Komornika przy Sądzie Rejonowy w Ostrzeszowie Marka Stolarczyka. Na skutek wniosku dłużniczki Sąd Rejonowy w Lublinie, postanowieniem z dnia 2.11. 2012r. w sprawie o sygn. akt ... stwierdził skuteczne wniesienie sprzeciwu oraz utratę mocy nakazu zapłaty w całości.
Zdaniem skarżącej stanowisko organu egzekucyjnego jest nieprawidłowe, albowiem nakaz zapłaty, który stał się podstawą egzekucji nie powinien się uprawomocnić i nie powinna być mu nadana klauzula wykonalności, albowiem został on doręczony dłużniczce zastępczo na błędny adres, pod którym faktycznie nie zamieszkiwała. Dłużniczka nie miała zatem możliwości wniesienia sprzeciwu od tego nakazu w terminie liczonym od błędnego doręczenia, a jednocześnie skutecznie wniosła sprzeciw niezwłocznie po dowiedzeniu się o jego istnieniu, co zakończyło się stwierdzeniem przez sąd utraty mocy nakazu zapłaty w całości.

W związku z powyższym wszczęcie przez wierzyciela postępowania egzekucyjnego było niecelowe, a w myśl art. 49 pkt 4 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r o komornikach sądowych i egzekucji w przypadku niecelowego wszczęcia postępowania egzekucyjnego koszty tego postępowania ponosi wierzyciel.

W tym stanie rzeczy skarga jest konieczna i uzasadniona

rafal_26 napisał:
1. istotne jest to abyś wskazał obecny adres i ew. sąd (jeśli się zmienił w związku ze wskazaniem nowego adresu), jednak bezwzględnie napisz AKTUALNY adres;
Czy muszę podać nowy adres na osobnym piśmie, zaznaczając, że to jest moje aktualne miejsce zamieszkania, czy wystarczy, że w nagłówku „Pozwany” wpiszę po prostu aktualny adres?

rafal_26 napisał:
2. sąd nie uznaje automatycznie przedawnienia, musisz to napisać i ew. rozpozna ów zarzut sąd wł. ogólnej
Czy tak, jak napisałem, o oddaleniu powództwa na podstawie przedawnienia wystarczy? Czy jakoś to trzeba rozwinąć,poprzeć przepisem?

rafal_26 napisał:
3. nic Ci nie grozi, bo do rozprawy nie dojdzie na 99,9%;
4. jakie koszty zastępstwa, skoro działasz sam?
Czyli mam rozumieć, że pkt. 3. może zostać, a pkt. 4. ograniczyć do „Zasądzenie od powoda na rzecz pozwanego kosztów” ?

Bardzo dziękuję i pozdrawiam.

witam , otrzymałam dzić pismo polecone z sądu w lublinie o wykonaniu wyroku komorniczego : 500 plus 600 plus kosztyy sprawy 200... mam podać co posiadam albo zapłacić.... wspomniana jest tam firma presco ... ja nic nie dostałam ..ani pism ani wezwania sądowego.... i teraz taka nie spodzianka .... co zrobić?????

sorry za błędy ale jestem zła.....

agata1616 napisał:
witam , otrzymałam dzić pismo polecone z sądu w lublinie o wykonaniu wyroku komorniczego : 500 plus 600 plus kosztyy sprawy 200... mam podać co posiadam albo zapłacić.... wspomniana jest tam firma presco ... ja nic nie dostałam ..ani pism ani wezwania sądowego.... i teraz taka nie spodzianka .... co zrobić?????

sorry za błędy ale jestem zła.....

Witaj.
Jak już się uspokoisz i nie będziesz zła to napisz coś więcej, ponieważ z tego co napisałaś dotychczas nic nie wynika.
Wiadomo że masz coś zapłacic - ale komu, za co i dlaczego? Same niewiadome. Nie mozna Ci doradzać w sprawie w której są same niewiadome.

wezwanie komornicze do wpłacenia około 1500zł w terminie 7 dniu albo zostanie zajete mienie... wspomina sie tu firme presco. sa dwa adresy stary sprzed 9lat i nowy któy mam od 3lat. ja nic otrzymałam żadnego innego listu dotychczas. nie pracuje , jestem współwłaścicielką dwóch aut ale to po to by mieć zniżki.... nic nie jest na mnie ... ale mam męża który pracuje i wszystko jest na niego czy mogą mu to ściagnąć z wypłąty???? jedynie co to wg tego co pisali inni wiem ze moze to być wizja tv ale to było 12lat temu kupiłam płacąc z góry za rok a w miedzy czasie sie przemienili w cyfre i nie wyłączyli mi sygnału odrazu i pisałam pisma ..... i tyle było..... i nagle jeśli to wogóle o to moze być bo tak to ja nic nigdy nie brałam na raty czy cos.... a tu teraz to i nie wiem co robić pismo musze napisać ale do kogo kierować ??? najbardziej mnie martwi czy czasem nie zajmą pensji męża ale chyba nie mają prawa!!!

Skoro jest pismo komornika to oznacza ze odbyła sie sprawa i został wydany nakaz zapłaty.
W takim razie proponuje zadzwonić lub udać sie do komornika w celu wyjasnienia sprawy. Komornik powinien poinformować Cie kto założył Ci sprawe, o co i jaki sąd wydał nakaz zapłaty. Jeśli jest to zobowiązanie mające 12 lat, to raczej jest przedawnione. Wtedy poczytaj dokładnie ten wątek i będziesz wiedziała co robić dalej.

no niby tak. i juz poczytałam ze musze skarge i zażalenie napisać i zapłącić 100zł . Ale czy mogą zająć pensje męża ??? znaczy czy komornik moze zająć męża wypłatę?

agata1616 napisał:
no niby tak. i juz poczytałam ze musze skarge i zażalenie napisać i zapłącić 100zł . Ale czy mogą zająć pensje męża ??? znaczy czy komornik moze zająć męża wypłatę?

Możesz zacytować, które zdanie z postu 98 wskazuje na takie GŁUPOTY?

ok . dziękuję. ale dalej nie wiem czy jest możliwe to że komornik zajmie wypłątę męża????? drugi problem ze komornik jest z bolesławca woj dolnoślaskie a ja przebywam na ślasku ...... i to mąż dzis odebrał list...

które głupoty? ja czytałam nie tylko post 98...Wzór skargi na czynności komornika

chodzi o opłatę skarbową.... którą muszę opłacić.

Najwidoczniej była sprawa o której jak inni nic nie wiedziałam.... i teraz jestem w nie fajnej sytuacji i tak naprawde nie wiem co zrobić............

Komornik nie wykonał żadnych czynności, które podlegają skardze. Ma wyrok i próbuje go wyegzekwować i to jest jego praca. Możesz sobie wydać 100 zł na skargę, to Twoja sprawa na co wydajesz swoje pieniądze bez sensu.

Jeśli w końcu przeczytasz 98 i zastosujesz to nie jest istotne co ściągnie komornik, bo wierzyciel i tak będzie musiał to zwrócić.

ok rozumie , mój bład, ale nie pisze tam czy jeśli ja nie mam dochodów to czy może zajać mojego męża???? bo raczej nie moge do tego dopuścić bo nie mamy kokosów zeby zabrała 50%pensji męża.........czy mogę zrobić coś żeby nie zabrał nic.... czy to ze pismo do niego i sądu napisze zadziałą...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót