1. nie wnosimy niczego na urzędowych drukach;
2. nie wnosimy o żadne wstrzymanie, bo przyjęcie sprzeciwu otwiera drogę do UMORZENIA egzekucji (umorzenie to więcej niż wstrzymanie);
3. w oparciu o co mam odpowiedzieć, czy rzeczywiście jest przedawnione roszczenie??
mogę się odwołać do szklanej kuli...
Odnośnie punktu 2
Czy tak będzie poprawnie?
Do Sądu Rejonowego Lublin-Zachód w Lublinie
Legnica dnia 18.12.2012r.
Sąd Rej. Lublin-Zachód w Lublinie
VI Wydział Cywilny
ul. Boczna Lubomelskiej 13
20-070 Lublin
sygn. akt VI Nc-e xxxx/12
Pozwany XXXX XXXXXX
ul.XXXXX
59-220 XXXX
Powód Presco Investments S.á r.l. z
Siedzibą w Luxembourg
Ul. Wojska Polskiego 49B
64-920 Piła
Wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty
Wnoszę o:
- przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu od wydanego Nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym Sądu Rejonowego w Lublinie VI Wydział Cywilny sygn. akt VI Nc-e XXXX/12 z dnia 28-06-2012r. zaopatrzony w klauzule wykonalności z dnia .06-09-2012r., w którym zasądzono ode mnie na rzecz powoda zapłatę.
UZASADNIENIE
Pozwany wnosi o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu w tej sprawie, gdyż uchybienie terminu do jego złożenia nastąpiło bez winy pozwanego z przyczyny, iż pod adresem, pod który przesyłana była korespondencja nie zamieszkuje od 12lat.. Od 14.12.1977r do 14.01.2000r.byłem zameldowany w Legnicy ul. Jowisza 5/8.
Od.14.01.2000r jestem zameldowany w Legnicy przy ul.Jowisza 3/9 a na stałe. Na powyższy adres nie otrzymałem żadnego wezwania do zapłaty jak również Nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym SR w Lublinie.
O sprawie dowiedziałem się 17.12.2012r.( po otrzymaniu pisma od Komornika Sądowego przy Sądzie Rejonowym w Szczecinku mówiącego o „zajęciu wierzytelności i wezwanie do zapłaty należności oraz zawiadomienie o wszczęciu egzekucji”. W związku z czym w czasie przed 17.12.2012r. nie byłem w ogóle świadom, iż wobec mojej osoby toczy się jakieś postępowanie.
Wobec powyższego wnoszę o przywrócenie terminu z uwagi na fakt, że nie mogłem wnieść sprzeciwu w terminie, bowiem nakaz doręczono mi pod nieaktualny adres.. Wraz z wnioskiem o przywrócenie terminu wnoszę o rozpoznanie sprzeciwu od nakazu zapłaty.
Odnośnie punktu 3
- Nie mam żadnych dokumentów z e-sądu mam tylko pisma od komornika i żadnych danych o roszczeniu ustaliłem tel. w e-sądzie że to jest jakaś rata dawna z HDI z OC
Czy sprzeciw w takiej formie będzie wystarczający?
Sprzeciw
W imieniu własnym wnoszę sprzeciw w całości
od wydanego Nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym Sądu Rejonowego w Lublinie VI Wydział Cywilny sygn. akt VI Nc-e xxxxx/12 z dnia 28-06-2012r. zaopatrzony w klauzule wykonalności z dnia .06-09-2012r.
Uzasadnienie
W imieniu własnym przeczę okolicznościom leżącym u podstaw wydania wyroku nakazowego.
….................
podpis
Czy muszę jeszcze coś dopisać?