Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l., INTRUM JUSTITIA lub innej FW cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam.

Udało się wnieść skuteczny sprzeciw do e-sądu dzięki temu forum, lecz w ferworze papierków nie wystosowałem do komornika pisma o umorzenie długu i obciążenie wierzyciela kosztami czynności komorniczych, zrobił to wierzyciel i o dziwo skutecznie bo komornik każe mi uiścić opłatę w kwocie ~55zł na rzecz PRESCO i ~49zł na rzecz komornika.

Co począć w tej sytuacji.

Zaskarżyć to postanowienie.

Witam,
dzięki forum jestem już po akcji wysłania "3P" - czyli 3 pism do e-sadu w sprawie zadłużenia w presco. Dziękuję bardzo.

Wczoraj dostałam w 2 oddzielnych kopertach takie pisma z sądu:

1 koperta:
pozew o zapłatę oraz nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym z 25.07.2012

2 koperta:
POSTANOWIENIE: z dnia 07/02/2013 ( i tu zacytuję, bo tu kończy się moja umiejetność czytania ze zrozumieniem,.....)

postanawia:
I.odrzucić wniosek pozwanego o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty z dnia 25/07/2012 r. w postepowaniu upominawczym oraz stwierdzic skuteczne wniesienie sprzeciwu i utratę mocy nakazu zapłaty w calosci
II. przekazac rozpoznanie sprawy do Sąd Rejownowy Lublin-Zachód w Lublinie II Wydział Cywilny

I> Z tego co zrozumiałam to skutecznie złozylam te 3 pisma?ale dlaczego odrzucają mój wniosek o przywrócenie terminu? - dlatego, że juz nie jest potrzebny - bo od razu sprzeciwiłam się nakazowi zapłaty - ze względu na przedawnienie? - dobrze zrozumiałam?

II> przekazują rozpoznanie i czy ja mam teraz wykonać dalsze kroki> związane z sądem? ... czy zawiadomić komornika o postanowieniu sądu ? (komornik nie podejmował jeszcze zadnych kroków zajęcia - tylko ten list z wszczęciem egzekucji - z którego wogole dowiedziałam sie o całej sprawie ), co ten punkt oznacza?

z góry dziękuję za pomoc,
Beata

@up

Ad I Jak mniemam pierwotna korespondencja szła na stary/zły adres, więc nie można przywrócić terminu bo tenże nie zaczął biec ;)
Ad II Rejonowy jeżeli będzie dalej zajmował się tą sprawą po skompletowaniu dokumentów i dowodów sam wezwie do działania. Podobno w praktyce Presco nie dosyła oczekiwanych przez sąd dokumentów bo ich po prostu nie ma i sprawy też nie ma :)

sondejm napisał:
[CIACH] lecz w ferworze papierków nie wystosowałem do komornika pisma o umorzenie długu i obciążenie wierzyciela kosztami czynności komorniczych, zrobił to wierzyciel i o dziwo skutecznie bo komornik każe mi uiścić opłatę w kwocie ~55zł na rzecz PRESCO i ~49zł na rzecz komornika.

Co począć w tej sytuacji.

rafal_26 napisał:
Zaskarżyć to postanowienie.
Ale do kogo, do sądu czy wystarczy do komornika?

dodano po kilku minutach:

Oczywiście to wierzyciel złożył do komornika wniosek o umorzenie (zaraz po skierowaniu przez e-sąd sprawy do rozpoznania przez sąd właściwej instancji) i na tej podstawie mnie obciążono.

Ostatnia edycja:
sondejm:
więc przeczytaj ów wątek z laski swej, ile razy można to pisać?

Chyba dwie strony wcześniej było!!

drseba napisał:
@up

Ad I Jak mniemam pierwotna korespondencja szła na stary/zły adres, więc nie można przywrócić terminu bo tenże nie zaczął biec ;)
Ad II Rejonowy jeżeli będzie dalej zajmował się tą sprawą po skompletowaniu dokumentów i dowodów sam wezwie do działania. Podobno w praktyce Presco nie dosyła oczekiwanych przez sąd dokumentów bo ich po prostu nie ma i sprawy też nie ma :)

I. przeczytałam na spokojnie uzasadnienie i tak tak faktycznie tak jak piszesz :)

II. chcę po prostu mieć spokój wewnętrzny, a nie strach że moglam cos jeszcze zrobic, a nie zrobiłam - czy zawiadamiać komornika o postanowieniu sądu? ...i spokojnie czekać na działanie SR? a jak np. będzie rozprawa? to wtedy po prostu podtrzymywać kwestie przedawnienia długu, bo dotyczy to kwot z 2000 roku?
(ale jestem zielona, pewnie niektórym ręce opadają .... wybaczcie! :))

Mam pytanie - moze naiwne ? Będąc już po rozmowie (telefon) z Presco i wcześniejszym zawiodomieniu pisemnym o cesji wyimaginowanego długu z tytułu not obciążeniowych Canal+ (list zwykły na prawidłowy adres) i mając świadomość ich podstępnego postępowania . Czy nie lepiej zarejestrować konto w e-sądzie i jak wynika z opisu sprawdzać zakłdkę "Moje sprawy" , - czy w tej zakładce pojawiają się np. nakazy płatności ? Można by wtedy reagować pisząc sprzeciw jeszcze przed egzekucją ?

Pod warunkiem, że sprawa przypisze się, co ma miejsce tylko, jeśli podadzą pesel i to też nie zawsze.

OK , ale- no właśnie jeśli się zarejestruję , to sąd będzie mógł czy ma obowiązek powiadomić mnie elektonicznie o nakazie zapłaty ? - Powołuję się na informację zawartą tutaj : https://www.e-sad.gov.pl/Subpage.aspx?page_id=16
Sorki , ale po przeczytaniu co tutaj ludzie opisują to włos się na głowie jeży na tych naciągaczy i chcę po prostu zrefować żagle , ustawić dziób do wiatru i nie dać tym wichrzycielom bujać moją łódką bez powodu !

Nie ma obowiązku powidomić Cię elektronicznie.

witam
przeczytałam ponad polowę postow i niestety musze zapytać, bo nie wiem co dalej.
Standardowo otrzymałam 2 msc. temu zajęcie komornicze, w ciągu 7 dni wniosłam do e-sądu wniosek o przywrócenie terminu, sprzeciw i prośbe o dostęp do akt.
Sprawa dot. polkomtela Z 2005R., nakaz zapłaty jest z 2011r- adresata nie zastano. Tak więc przedawniona.
Otrzymała odp w postaci 2 pism:
1- zarządzenie o przyzanan iu kodu dostepu
2- zarzadzenie, w którym wzywają mnie do uprawdopodobnienia aktualnego msc. zamieszkania w postaci zaśw. z UM lub ksera dowodu osob.
Problem jest nastepujący. Ja cały czas jestem zameldowana u rodzicow, którzy nie odbierali poczty, a mieszkam już od dawna z narzeczonym.
Pismo z poczty od komornika odebrałam przypadkowo przy okazji odbioru innej przesylki.
Obecna korespondencja jest juz na prawidlowy adres.( ta z sądem)
Prosze o pomoc w kwestii czy mam szanse, a jesli tak to jak mam udowodnić fakt, że nie miszkam już pod wskazanym adresem? we wniosku dodałam, że rodzice i narzeczony może poświadczyć mój adres zamieszkania od 2 lat w innym miejscu.
Mam czas do wtorku- prosze o pomoc

Oświadczenie rodziców, że NIE mieszkasz plus oświadczenie chłopaka, że mieszkasz.

Oczywiście podpisane łącznie z dokładnymi danymi oświadczających (nr dowodu, pesel).

Ps. Dlaczego rodzice nie powiedzieli Ci o przesyłce?? I dlaczego nie poszli na pocztę oświadczyć, że tam NIE mieszkasz??

Ojej dziekuje, zaraz takie pisma naskrobię.
Pytałam ostatnio na poczcie czy mogę zmienic u nich adres, na który będzie dostarczana korespondencja, powiedzieli, że nie ma takiej opcji, a przemeldować na razie się nie chcę.
Dlaczego rodzice nie powiedzieli?- długa skomplikowana historia, powiedzmy, że dawno temu chciałam pomóc w rodzinnych interesach, a teraz ja ponoszę konsekwencje niewywiązywania się z kredytów, telefonów itp.
Dlatego walczę o co mogę, ta sprawa to kropla w morzu, ale razem z innymi drobnymi, to zawsze trochę mniej do spłaty.
W każdym razię dziękuję za reakcję z Twojej strony.
Wysyłam jutro oświadczenia i czekam co dalej. Dam znać

Dzisiaj otrzymałem z sądu umorzenie postępowania ponieważ Presco nie dopełniło braków formalnych w termine. Mam nadzieję, że na tym koniec mojej przygody z tymi pijawkami. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc! :)

no niekoniecznie... :) Ja tez miałam umorzenie z dokładnie takich samych powodów, po czym po upływie roku Presco zafundowało mi powtórkę z tej rozrywki, pod nową, inną sygnaturą. Teraz ponownie czekam na rozpatrzenie przez sąd właściwy i pewnie ponownie Presco spowoduje umorzenie sprawy.
Zastanawiam się jedynie, ile razy może w ten sam sposób pod nową sygnaturą mnie traktować?? Naprawdę nie ma sposobu, by zatrzymać to błędne koło??? Czy istnieje sposób, abym to ja mogła odebrać im powód do kolejnych prób wyłudzenia rzekomej wierzytelności, która nigdy nie istniała???
będę naprawdę wdzięczna za podpowiedzi. :)

agakl:

Proszę zawiadomić właściwą dla pełnomocnika presco radę adwokacką lub izbę radców prawnych z żądaniem wszczęcia postępowania dyscyplinarnego w stosunku do niego, skoro dwukrotnie podał błędny adres i dwukrotnie wszczął postępowanie o to samo nie posiadając dowodów, które twierdził w pozwie, że posiada.

Tyle można zrobić.

Poza tym można zawiadomić UOKiK o praktyce presco.

Oczywiście warto te okoliczność podnieść w sprzeciwie lub odrębnym piśmie skierowanym do prezesa sądu rejonowego w Lublinie. Oczywiście opisując całą sytuację i zachowanie presco.

Jednakże zgodnie z Kodeksem Cywilnym (po nowelizacji zwanej ustawą antylichwiarską) :
W myśl art.Art. 385(3). W razie wątpliwości uważa się, że niedozwolonymi postanowieniami umownymi są te, które w szczególności:
5) zezwalają kontrahentowi konsumenta na przeniesienie praw i przekazanie obowiązków wynikających z umowy bez zgody konsumenta,...

Na zasadzie tego przepisu mozna sie uchylic od splacania jakiejkolwiek firmie windykacyjnej.Sady robia wielkie oczy ale musza kasowac nakazy zaplaty .
Nikt przeciez nie potwierdza na pismie, ze daje zgode na sprzedaz dlugu.Milczaca zgoda jest niedopuszczalna. Tak wiec wszyscy lichwiarze goncie sie

ias707:

Cóż za złoty środek, a może przytocz komentarz do tego przepisu...

Wiem, że nie wszystkich w szkole uczyli, czym różni się "i" od "albo", ale jeśli piszesz na forum prawnym, warto byłoby zapoznać się z rzeczywistym brzmieniem tego przepisu.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót