Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l., INTRUM JUSTITIA lub innej FW cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam!
Potrzebuję pomocy może mi ktoś podpowie co mam robić w 2008 roku sprzedałam mieszkanie i przprowadziłam się do innego miasta
23 maja 2013r. dostałam od komornika zajęcie wierzytelności i zawiadomienie o wszczęciu postępowania egzekucyjnego z dnia 22.09. 2010r. za zaległość w nieopłaceniu za 3 miesiące internetu. Koszty komornicze wynoszą około 700 zł a należność główna 200 zł . Do dnia 23 maja 2013r. nie byłam powiadomiona o rozprawie w sądzie, nie otrzymałam żadnych wezwań.

Brdzo proszę o podpowiedz jakie pisma mam złożyc w sadzie i u komornika w związku z zajęciem wierzytelności i zawiadomieniem o wszczęciu postepowania egzekucyjnego

ala1000 napisał:
Brdzo proszę o podpowiedz jakie pisma mam złożyc w sadzie i u komornika w związku z zajęciem wierzytelności i zawiadomieniem o wszczęciu postepowania egzekucyjnego
To było sto razy opisane - przeczytaj początek tego tematu.

.... udajemy się do najbliższego Sądu Rejonowego, gdzie MUSZĄ nam dać internetowy dostęp do akt sprawy.Zapisujemy sygnaturę czyli nr sprawy. Lub idziemy do koomornika i zazwyczaj on ma tzw. "nadanie klauzuli wykonalności" - tam też jest nr sprawy. Oczywiście musimy mieć ze sobą dowód osobisty.

Szybko piszemy ( 7 dni od dowiedzeniu się o sprawie) do E sądu listem poleconym
1. wniosek o przywrócenie terminu, gdzie podnosimy okoliczności BŁĘDNEGO adresu. Wystarczy napisać coś w stylu: Pozwany wnosi o przywrócenie terminu z uwagi na fakt, że nie mógł wnieść sprzeciwu w terminie, bowiem nakaz doręczono mu pod nieaktulany adres. Do tego pisma dołączamy dokumenty: zaświadczenie o zameldowaniu, ewentulanie inne świadczące, że nie mieszkamy pod starym adresem: umowa najmu mieszkania, umowa o pracę (jęśli wskaże, że jest to inne miasto), pisma z organów administracji publicznej oraz banków wskazujące jako adres - NOWY adres, ostatecznie pomocne mogą być też oświadczenia osób trzecich (sąsiadów, że tam nie mieszkamy, sąsiadów, że tutaj mieszkamy, czy w ostateczności członków rodziny);
2. Piszemy 'sprzeciw od nakazu zapłaty" , podnosimy zarzut przedawnienia roszczenia, braku legitymacji powoda, braku wykazania wierzytelności itp (co w naszej sprawie piszczy);
3. co ważne: zażalenie na postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności i tutaj ponownie opisujemy okoliczności z pkt 1 (wniosku o przywrócenie terminu).

Można kopie wysłać lub dostarczyć do komornika, z wnioskiem o wstrzymanie egzekucji, ale tu masz małe szanse. I musisz .... starannie poczytać to forum !!!!!!!

Bardzo dziękuje
Ja poprostu jestem sparalizowana jak mam tym sie zajmować
Proszę jeszcze mi podpowiedzieć czy to roszczenie jest przedawnione

czytaj, nie rób śmietnika, wszystko pisze

W 2008 roku sprzedałam mieszkanie i przprowadziłam się do innego miasta
23 maja 2013r. dostałam od komornika zajęcie wierzytelności i zawiadomienie o wszczęciu postępowania egzekucyjnego z dnia 22.09. 2010r. za zaległość w nieopłaceniu za 3 miesiące internetu. Koszty komornicze wynoszą około 700 zł a należność główna 200 zł . Do dnia 23 maja 2013r. nie byłam powiadomiona o rozprawie w sądzie, nie otrzymałam żadnych wezwań.

Byłam u prawnika który powiedział, że mam złozyć;
Skargę na czynności komornika
Powództwo przeciwekzekucyjne
Zażalenie na postanowienie Sądu o nadanie klauzuli wykonalności
Stwierdził że moja sprawa jest nie przedawniona
Pan rafal_26 wilokrotnie wspominał, że nie "NIE SKŁADAMY zażalenia, tylko sprzeciw i wniosek o przywrócenie terminu"
W mojej sytuacji jakie mam dokumenty złożyć

ala1000 napisał:
Byłam u prawnika który powiedział, że mam złozyć;
Skargę na czynności komornika
Powództwo przeciwekzekucyjne
Zażalenie na postanowienie Sądu o nadanie klauzuli wykonalności
Stwierdził że moja sprawa jest nie przedawniona

Pan rafal_26 wilokrotnie wspominał, że nie "NIE SKŁADAMY zażalenia, tylko sprzeciw i wniosek o przywrócenie terminu"
W mojej sytuacji jakie mam dokumenty złożyć

1. skargę na co i po co, czy to wyjaśnił;
2. jeszcze lepiej, a może od razu skargę do sztrasburgu;
3. oczywiście, ale zapomniał o praktyce, która jest taka, że mamy 3 miesiące w plecy;

Podkreśliłem w cytacie, co trzeba zrobić.

Obrona i to czy jest przedawnione, czy nie jest i czy jest należne, jest sensowna dopiero na etapie, jak powód w sądzie uzupełni dokumenty...

Powiedział, ze mam napisać :
S K A R G A
W imieniu własnym wnoszę skargę na czynności komornicze dotyczące WSZCZĘCIA POSTĘPOWANUA EGZEKUCYJNEGO oraz ZAJĘCA WIERZYTELNOŚCI przez Komornika Sądowego przy Sądzie Rejonowym w......... Sygn. akt Km 12/10 z dnia 22.09.2010 r.

Wnoszę o:

1. Uchylenie w/w czynności oraz zawieszenie postępowania egzekucyjnego do czasu rozpatrzenia mojego zażalenia na klauzulę wykonalności i rozpatrzenia przez włąściwy Sąd Rejonowy powództwa przedekzekucyjnego

U Z A S A D N I E N I E

W dniu 21 maja zostały mi doręczone pisma tj. ZAWIADOMIENIE O WSZCZĘCIU POSTĘPOWANIA EGZEKUCYJNEGO oraz ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI, przez Komornika Sądowego przy Sądzie Rejonowym w L..........
Zaznaczam, że do dnia dzisiejszego nie został mi doręczony nakaz zapłaty lub inny Wyrok Sądowy zasądzający od mojej osoby na rzecz wierzyciela wskazanej egzekucyjnej kwoty.
Zgodnie z przepisami prawa dłużnikowi powinien być dostarczony nakaz zapłaty lub odpis pozwu w celu podjęcia skutecznej obrony.
W 2008 roku lokal w którym mieszkałam przy ul....został sprzedany. W związku z powyższym nie dotarły do mnie jakiekolwiek wezwania do zapłaty lub Orzeczenia Sądowe.
Zaznaczam, że nie jestem w stanie stwierdzić czy przedmiotowa wierzytelność stała się wymagalna .
Jeśli skutecznie zostałby doręczone wezwanie do zapłaty mogłabym ocenić czy roszczenie jest wymagalne i dobrowolnie spłacić wierzytelność.
W zaistniałym stanie faktycznym oprócz roszczenia głównego zobowiązana jestem do spłaty kosztów komorniczych w wysokości około 800,00 zł.
Skutecznie doręczone wezwanie do zapłaty uchroniłoby mnie od w/w kosztów.
W przypadku dłużników we wcześniejszym etapie postępowania nie doręczono tytułu wykonawczego a do jego skutecznego doręczenia jest właściwy komornik.
Przy doręczeniu zawiadomienia o wszczęciu egzekucji nie dostarczono Tytułu wykonawczego.
W związku z zaistniałymi okolicznościami zamierzam podjąć obronę i wystąpić z zażaleniem na postanowienie o wydaniu „Klauzuli wykonalności”
Do czasu merytorycznego rozstrzygnięcia przez Sąd w/w pism procesowych właściwe jest uchylenie oraz zawieszenie postępowania egzekucyjnego do momentu rozstrzygnięcia
W związku z powyższym wnoszę jak na wstępie
oraz tak jak pisałam jeszcze:
powództwo przeciw egzekucyjne
zażalenie na postanowienie sadu o nadanie klauzukli wykonalności
Czytam forum i mam metlik w głowie
Prosze o radę i z góry dziekuję

Ostatnia edycja:
Panie Rafale czy mogłby Pan mi pomóc

ala1000 napisał:
Czytam forum i mam metlik w głowie
Prosze o radę i z góry dziekuję

masz zrobić to co niżej

rafal_26 napisał:
1. wniosek o przywrócenie terminu, gdzie podnosimy okoliczności BŁĘDNEGO adresu. Wystarczy napisać coś w stylu: Pozwany wnosi o przywrócenie terminu z uwagi na fakt, że nie mógł wnieść sprzeciwu w terminie, bowiem nakaz doręczono mu pod nieaktulany adres. Do tego pisma dołączamy dokumenty: zaświadczenie o zameldowaniu, ewentulanie inne świadczące, że nie mieszkamy pod starym adresem: umowa najmu mieszkania, umowa o pracę (jęśli wskaże, że jest to inne miasto), pisma z organów administracji publicznej oraz banków wskazujące jako adres - NOWY adres, ostatecznie pomocne mogą być też oświadczenia osób trzecich (sąsiadów, że tam nie mieszkamy, sąsiadów, że tutaj mieszkamy, czy w ostateczności członków rodziny);
2. wnosimy odrębne pismo i określamy je jako sprzeciw, podnosimy zarzut przedawnienia roszczenia, braku legitymacji powoda, braku wykazania wierzytelności itp (co w naszej sprawie piszczy);

Bardzo dziękuję kismen!!!
Dzisiaj mam na odpowiedz ostatni dzień jestem bardzo wdzięczna

Chciałam się jeszcze się dopytać czy moja sprawa jest napewno przedawniona
wyprowadziłam się 2008r
sprawa odbyła się w sadzie w 26.01.2010r.
dowiedziałam o wierzytelności 21.05.2013r

Ostatnia edycja:
Witam. Mam male pytanko: w tych wnioskach o przywrocenie terminu i sprzeciwie powolywac sie na konkretne paragrafy i artykuly czy tez zostawic sama tresc do oceny sedziego ? Wolalabym nie uzywac tych wszystkich artykulow aby nie popelnic jakiegos bledu.

witam
Dzięki wskazówkom zawartym na tym forum udało mi się powalczyć z firmą PRESCO. Jak w większości spraw sprawa była w EPU, adres pozwanego dawno nieaktualny,komornik ze Szczecinka itd. Na rozprawie w SR nikt z Presco nie pojawił się. Po wydaniu wyroku do SR dotarło pismo z Presco o cofnięciu pozwu bez zrzeczenia się roszczenia. Otrzymałem pismo o tym fakcie z informacją, że mogę domagać się zwrotu poniesionych kosztów. Wobec tego że kosztów nie ponosiłem pismo to zostało bez mojej odpowiedzi. W piśmie tym nie było żadnej informacji że brak mojej odpowiedzi pozwoli Presco na utrzymywanie roszczenia w dalszym czasie. Teraz dopiero otrzymując pismo o postanowieniu SR w tej sprawie doczytałem,że skoro sprawę umorzono ( bez zrzeczenie roszczenia)to Presco lub inna windykacja może znów mnie ścigać...Teraz mam7 dni na złożenie zażalenia. Czy zostanie pozytywnie rozpatrzone?Na co się powoływać?

Ostatnia edycja:
kaem70 napisał:
cofnięciu pozwu bez zrzeczenia się roszczenia.
Proszę się zapoznać z poniższym przepisem.
Przepis prawny:
Art. 203. § 1. Pozew może być cofnięty bez zezwolenia pozwanego aż do rozpoczęcia rozprawy, a jeżeli z cofnięciem połączone jest zrzeczenie się roszczenia - aż do wydania wyroku.

§ 2. Pozew cofnięty nie wywołuje żadnych skutków, jakie ustawa wiąże z wytoczeniem powództwa. Na żądanie pozwanego powód zwraca mu koszty, jeżeli sąd już przedtem nie orzekł prawomocnie o obowiązku ich uiszczenia przez pozwanego.

§ 3. W razie cofnięcia pozwu poza rozprawą przewodniczący odwołuje wyznaczoną rozprawę i o cofnięciu zawiadamia pozwanego, który może w terminie dwutygodniowym złożyć sądowi wniosek o przyznanie kosztów. Gdy skuteczność cofnięcia pozwu zależy od zgody pozwanego, niezłożenie przez niego oświadczenia w tym przedmiocie w powyższym terminie uważa się za wyrażenie zgody.

§ 4. Sąd może uznać za niedopuszczalne cofnięcie pozwu, zrzeczenie się lub ograniczenie roszczenia tylko wtedy, gdy okoliczności sprawy wskazują, że wymienione czynności są sprzeczne z prawem lub zasadami współżycia społecznego albo zmierzają do obejścia prawa.

Sąd jest związany wnioskiem powoda.

Jednak sąd może uznać za niedopuszczalne cofnięcie pozwu - ale jedynie w takim przypadku : "gdy okoliczności sprawy wskazują" - tzn. z zebranego w sprawie materiału dowodowego albo z oświadczeń stron wynika, iż cofnięcie pozwu jest sprzeczne z prawem lub zasadami współżycia społecznego albo zmierza do obejścia prawa.

Wydaję się zatem, iż zgłoszenie nowego zarzutu w postępowaniu zażaleniowym może przynieść pozytywny skutek. Ale oczywiście tylko wtedy gdy zostanie wykazane, iż zarzut taki nie mógł być zgłoszony we wcześniejszej fazie postępowania oraz gdy sąd dokonując oceny uzna, iż cofnięcie pozwu przez powoda jest niedopuszczalne.

Pamiętam, iż rafal_26 kilkakrotnie radził zgłaszanie właśnie takiego zarzutu A może ktoś z użytkowników już może się pochwalić pozytywnym rozstrzygnięciem sądu w tym przedmiocie ?

Witam.... zwracam sie o pomoc do Państwa
Miałam przedawnione roszczenie
-Ponoć nie dokonałam płatności z m-c XII 1997 rok na rzecz firmy POMKOMTEL
(nie miałam nawet podpisanej nigdy umowy z taką siecią komórkową)
-Wezwanie bądź informację o sprawie i zajęciu wysyłane były na adres pod którym nie zamieszkuję już wiele lat choc wciaz mam tam meldunek
-Ostatecznie ściągnięto mi z wynagrodzenia całą zaległość ze wszelkimi zasądzonymi kosztami

jestem z tych osób, które udały się do prawnika i za to zapłaciły

dnia 21-1-2013 mój prawnik wystosował pozew o pozbawienie tytułu wykonawczego wykonalności wraz z wnioskiem o zabezpieczenie powództwa

zawarł tam podpunkty:
1. o pozbawienie w całości wykonalności tytułu wykonawczego - nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym
2. zasądzenie od pozwanego na rzecz powódki kosztów procesu
3. rozpoznanie sprawy podczas nieobecności strony powodowej
4. zabezpieczenie roszczenia powoda poprzez zawieszenie postępowania egzekucyjnego - zwłaszcza zwolnienie zajęcia wynagrodzenia
5. zażądanie od komornika akt egzekucyjnych

w dniu dzisiejszym dostałam od pełnomocnika informację, ze zapadł wyrok w sprawie Presco, i został wydany zaocznie - niekorzystny dla nas. - czyli dla mnie
Sąd nie obciążył nas żadnymi kosztami.
Było do Pani skierowane wezwanie do osobistego stawiennictwa w Sądzie w celu przesłuchania, ale nie zostało przez Panią odebrane i odesłano do sądu z adnotacją NIE PODJĘTO W TERMINIE, za co nie mogę ponosić odpowiedzialności (wezwanie zostało wysłane na ul..... ).
W związku z czym, napisanie w tej sprawie apelacji naraziłoby Pani tylko na dodatkowe koszty sądowe.

Pełnomocnik nie poinformował mnie o tym, ze była jakaś sprawa celem przesłuchania mnie. Wogóle mnie nie poinformował, ze była jakaś sprawa w sądzie...nawet mnie w nim nie reprezentował!
I dzisiaj taka informacja
Możliwe, że nie odebrałam poleconego, przebywałam też w międzyczasie na urlopie przeszło 3 tygodnie, więc zdarzyć się mogło.
Poprosiłam pełnomocnika o przesłanie mi akt sprawy i postanowienia sądu.

Czy mogę coś jeszcze z powyższym zrobić? Żeby odzyskać pieniądze?

proszę o pomoc

W pierwszej kolejności zwrócić się do prawnika o zwrot pieniędzy za pseudo pomoc oraz zawiadomić właściwe organy nadzoru o możliwości naruszenia zasad etyki.

W dalszej kolejności złożyć wniosek o przywrócenie terminu oraz sprzeciw. Tak jak my PRAWNICY radzimy na forum od prawie dwóch lat!!

Jeśli referendarz oddali wniosek lub odrzuci (o przywrócenie terminu), wówczas wniesie pani skargę na ODRZUCENIE sprzeciwu.

Proszę czytać cały wątek, bo jest to w pani interesie.

RACHUBA napisał:
Było do Pani skierowane wezwanie do osobistego stawiennictwa w Sądzie w celu przesłuchania, ale nie zostało przez Panią odebrane i odesłano do sądu z adnotacją NIE PODJĘTO W TERMINIE, za co nie mogę ponosić odpowiedzialności (wezwanie zostało wysłane na ul..... ).
W związku z czym, napisanie w tej sprawie apelacji naraziłoby Pani tylko na dodatkowe koszty sądowe.
Napisz - od kogo te słowa ?

RACHUBA napisał:
Ale z jakiego to sądu - rejonowego czy esądu? Czy pod wyrokiem jest podpis sędziego czy referendarza?

Ile zapłaciłaś temu "prawnikowi" ?
To ciekawe - opisz szerzej sprawę, dług z nieistniejącej umowy? Dostałaś pozew i tam musi być jakiś dowód, że podpisałaś jakąś umowę !! np. kopia umowy.

Rafal_26,czy mogę prosić o twoją opinię w sprawie,którą przedstawiłem? Czy warto składać zażalenie na umorzenie bez zrzeczenia się roszczenia? Jak wówczas sformułować takie zażalenie?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót