Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l., INTRUM JUSTITIA lub innej FW cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
kaem70:

Co znaczy "warto"? Pewności, że wygrasz - nie masz.
Jeśli sprawa jest na etapie w esądzie, to kosztów nie poniesiesz, jeśli już w sądzie wł. ogólnej, musisz się liczyć z opłatą.

Jeśli pojęcie "warto" rozumiemy bardziej, jako próbę załatwienia sprawy "do końca", to też nam to niczego nie zmieni. Bowiem idioci z FW mają daleko w poważaniu wyroki oddalające powództwa, a często nawet takie roszczenia potrafią komuś dalej sprzedać. W tej sytuacji oczywiście, że powaga rzeczy osądzonej jest, ale sąd z urzędu raczej tego nie stwierdzi, bo wszechwiedzy nie ma.

Z powyższego wynika, że raczej "nie warto" się w to bawić.

Jednak pozostaje coś takiego jak pojęcie słuszności i sprawiedliwości. Z tego punktu widzenia WARTO.

Zażalenie na umorzenie piszesz krótko i zwięźle.

Wnoszę o uchylenie postanowienia z dnia ... o umorzeniu postępowania i stwierdzenie, że cofnięcie powództwa było niedopuszczalne.

Uzasadnienie.

Powód nęka pozwanego od wielu lat fikcyjnym długiem, którego dowodów nigdy nie przedstawił (jak masz wezwania do zapłaty i inne dokumenty, to dołącz ksero). W dniu x złożył pozew (wskazał niewłaściwy adres pomimo, że znany był mu właściwy). Pozwany o sprawie dowiedział się dopiero od komornika. Pozwany uzyskał możliwość złożenia sprzeciwu, w którym podniósł zarzuty (przedawnienia, nieistnienia itp.). Powód w odpowiedzi na zarzuty cofnął pozew (w związku z czym należy domniemać, że przynzał zasadność zarzutów pozwanego). Cofnięcie w tak opisanej sytuacji faktycznej należy uznać za niedopuszczalne. Zachowanie powoda nacechowane jest chęcią jedynie wykorzystania instytucji wymiaru sprawiedliwości do uzyskania pieniędzy od rzekomego dłużnika, a w cale nie zmierza do ostatecznego rozstrzygnięcia sprawy. Dlatego też pozwany prosi sąd, aby umożliwiono mu ostateczne załatwienie wieloletniego sporu z powodem. W przeciwnym razie - jeśli sąd uzna, że cofnięcie pozwu było dopuszczalne - powód z pewnością złoży ponownie bezzasadny pozew wskazując po raz kolejny błędny adres pozwanego.

Oczywiście możesz coś dopisać...

Dzięki.
Zażalenie złożę, obawiam się jedynie tego że sąd stwierdzi że miałem 14 dni na stwierdzenie, że nie wyrażam zgody na umorzenie i teraz jest za późno na to.
A ja po prostu w piśmie z sądu doczytałem się , że te 14 dni mam na ewentualne domaganie się zwrotów kosztów...

Pozew przeciwko PRESCO o bezpodstawne wzbogacenie.

PRESCO złożyło pozew w EPU i otrzymało nakaz zapłaty - pozew był wysłany pod zły adres, więc nakaz się uprawomocnił. PRESCO uzyskało klauzulę i skierowało sprawę do komornika który wszczął egzekucję wobec dłużnika, dziwnym trafem znając już dobry adres i zapokoił się w calości z rachunku bankowego.
W międzyczasie dłużnik zauważył, że ma zajęty rachunek i skierował sprzeciw do sądu w Lublinie EPU i zażalenie na klauzulę. Sąd uchylił klauzulę oraz potem uznał, że skutecznie wniesiono sprzeciw, przekazał sprawę do post, zwyczajnego.
Sąd w post zwyczajnym wezwał PRESCO do uzupełnienia pozwu o załączniki, czego PRESCO nie uczyniło, więc sąd umorzył postępowanie.
Jednakże finał jest taki, że dłużnik został pozbawiony w międzyczasie kilku tysięcy złotych w drodze egzekucji przez komornika, pomimo że na chwile obecną zarówno klauzula jak i sam nakaz jest uchylony.
Czy dłużnik może wystapić przeciwko PRESCO o zapłatę tych kilku tysięcy tytułem bezpodstawnego wzbogacenia?
w procesie dłużnik podniosłby zarzut przedawnienia i wygrał merytorycznie, ale nie miał szansy bo sprawę umorzono z ww. przyczyny braku uzup. pozwu przez PRESCO.
Dłużnik zaś jest w plecy kilka tysięcy złotych + koszty komornicze.

neo7 NIE DUBLUJ tematów.

Z orzecznictwa SN w sprawach dotyczących roszczeń z bte i btw wynika jednolita linia. Trzeba udowodnić wierzycielowi WINĘ w doprowadzeniu do powstania tyt. egzekucyjnego. Okoliczności utraty mocy nie mają znaczenia.
Oczywiście jeśli piszemy o pełnym odszkodowaniu. Jeśli piszemy tylko o zwrocie bezpodstawnego wzbogacenia (to co dostało presco bez kosztów egzekucji) wówczas wystarczy powołać okoliczności upadku tyt. egzekucyjnego.

dzieki
a znasz jakiś wyrok w takiej sprawie - zasadzenie kwoty z bezpodstawnego wzbogacenia od PRESCO lub podobnej firmy? Jakiś link do wyroku.

neo7 napisał:
Czy dłużnik może wystapić przeciwko PRESCO o zapłatę tych kilku tysięcy tytułem bezpodstawnego wzbogacenia?
w procesie dłużnik podniosłby zarzut przedawnienia i wygrał merytorycznie, ale nie miał szansy bo sprawę umorzono z ww. przyczyny braku uzup. pozwu przez PRESCO.
Dłużnik zaś jest w plecy kilka tysięcy złotych + koszty komornicze.

Nie bardzo rozumiem. Umorzenie przed sądem rejonowym + uchylenie nakazu = wysłanie do Presco żądania zwrotu egzekucji z TERMINEM 7 dniowym. Presco ( jak twierdzą na tym forum - bez problemu zwraca). Tak więc pozostają Ci tylko koszty komornicze.

Ja po upłynięciu 2tygodniowego terminu, jaki sąd rejonowy dał Presco na uzupełnienie ( nic nie uzupełniło) złożyłem wniosek do sądu o
1.Przeprowadzenie rozprawy,
2. ODRZUCENIE pozwu w całości,
3. Zwrotu kwoty egzekucji komorniczej + Koszty egzekucji komornika (250 zł) ( tutaj z pracy przedstawiłem całą kwotę jaką mi pobrano.
4. Na wszelki wypadek - obciążenie powoda kosztami procesu.

I cze...eeeee...kam. Tak już 3 lata.

Wyroków znam kilka w tym i oddalające z uzasadnieniem j/w.

Nie są to publikowane orzeczenia, więc nie ma do nich "linka".

Natomiast istnieje od kilkunastu miesięcy portal orzeczeń sądów. Tam można poszukać wszelkiej maści orzeczeń w tym i z bezpodstawnego wzbogacenia, jednak zajmuje to DUŻOO czasu.

witam

marzec 2013 - Matka dostała pismo od komornika (do wiadomości) a skierowane do ZUS - Wezwanie do dokonania potrąceń z renty lub emeytury
marzec 2013 (po dwóch dniach) wysłała trzy pisma do e-Sądu wg wzoru
4.06 - otrzymała pismo od komornika, że w nawiązaniu do pisma SR Lublin Zachód i z uwagi na wstrzymanie nakazu zapłaty, pouczam iż dłużnik może złożyć wniosek o zawieszenie postępowania.
5.06 - złożyła taki wniosek
Jednakże żadnych z pism z Sądu nie otrzymała osobiście.
A w międzyczasie ZUS (za miesiąc 04 i 05) odjął matce całą kwotę egzekucji.
A pytanie jest takie
Zgodnie z rozpiską:

http://forumprawne.org/komornik-pos...03-dlug-przedawniony-do-kogo-jakie-pismo.html

punkty 2,3,4 itd muszą poczekać do momentu kiedy matka otrzyma pisma z e-Sądu - bo kolejność jest jasna tylko boję się żebym nie przegapił czegoś z terminami
pozdrawiam

Witam.

Odwołania wysłane, w piątek babcia dostała z e-sądu pismo z informacją o oddaleniu wniosku o przywrócenie terminu, argumentując to faktem iż awiza nie były odbierana, we wniosku napisałem że babcia nie mieszka pod starym adresem już kilka lat.

Jest jeszcze jakaś szansa na walkę, czy trzeba płacić?

Dołączyłeś dokumenty?
Tak - napisz skargę na orzeczenie refa co do ODRZUCENIA sprzeciwu (czyli pkt 2 postanowienia).
Nie - napisz skrgę j/w i dołącz zaświadczenie o zameldowaniu ew. inne dokumenty.

rafal_26 napisał:
Dołączyłeś dokumenty?
Tak - napisz skargę na orzeczenie refa co do ODRZUCENIA sprzeciwu (czyli pkt 2 postanowienia).
Nie - napisz skrgę j/w i dołącz zaświadczenie o zameldowaniu ew. inne dokumenty.

Niestety błędem było niedołączenie zaświadczenia zameldowania, pisma były wysłane w dużym pośpiechu...

Wielkie dzięki za odpowiedź. Znajdę na forum wzór takiego pisma??

powód podał zły adres, czy taka sytuacja jak na screenie oznacza że sąd nie wyda nakazu zapłaty a wierzyciel musi sobie zdobyć nowy adres ? sąd im podpowie czy to ich problem ?

ehxd2p.png

jeśli tak jest to byłoby super

Ostatnia edycja:
Różnie to bywa. Jak dłużnik wie o sprawie, niech podaje nowy adres lub pisze "pismo"...

rafal_26 napisał:
Różnie to bywa. Jak dłużnik wie o sprawie, niech podaje nowy adres lub pisze "pismo"...

ok dzięki Rafał, ale sąd nie powinien nie wydać nakazu w tej sprawie, zapewne mają podgląd na inne sprawy (było już ze 3) i tamte były wysyłane na prawidłowy

Obecnie w esądzie mają podgląd wszystkiego jest jednak z tym wiele problemów.
1. czy to na pewno TA sama osoba (jeśli nie ma peseli);
2. czy ktoś korzystać z opcji, bo żaden przepis tego nie wymaga;
3. obiektywnie przecież adres mógł się zmienić.

Wszystko piszę w oparciu o znaną mi praktykę i oglądane pozwy. FW zaczęły pisać w uzasadnieniach, że adres jest prawidłowy, bo dłużnik odbierał tam wezwania, bo nie wskazał innego, bo taki wskazał w umowie i go nie zmianił (pomimo że miał obowiązek podczas obowiązywania umowy).

Z drugiej strony jest tak, że czasem refy stwierdzają braki podstaw, czasem wzywają pod rygorem umorzenia, a czasem przyjmują twierdzenia powoda za zgodne ze stanem faktycznym (bowiem ustawa mówi wprost, że wszystko co napisze powód należy traktować jako "świętność").

Dlatego każdemu - w ramach działalności moejej zawodowej oraz pomocniczej na forach - radzę dmuchać na zimne. Zdecydowanie łątwiej jest to zrobić teraz, niż po wszczęciu egzekucji.

Gabriela888 napisał:
Witam wszystkich, przebrnęłam pomyślnie przez tzw. pierwszy etap, przeczytałam prawie cały wątek i nikt nie pisał o sprawie w docelowym Sądzie. ...
Do rozprawy docelowej najczęściej nie dochodzi, szczególnie w przypadku presco. Oni doskonale wiedzą, że sprawa jest przegrana, więc jeśli skutecznie wniesiesz sprzeciw i akta pójdą do sądu właściwego miejscowo, to wierzyciel wycofuje się ze sprawy, żeby nie generować sobie kosztów.

Pamiętajcie, że PRESCO = fikcyjne długi. Podstawą ich działania jest nieznajomość prawa dłużników. Do egzekucji dochodzi, gdy dłużnik nie wie jak się bronić tudzież uchybi terminowi.

***moderacja****

Pozdrawiam

Uzupełniając moje wczorajsze wypociny odnośnie adresu. Otóż pouczono mnie PM, że adres zweryfikowany negatywnie, to często:
1. literówka w nazwie ulicy (Kwiata - Kwiaty), wpisanie niepełnej nazwy ulicy (Ks. Popiełuszki - Księdza Jerzego Popiełuszki), wpisanie miejscowości w sposób podwójny (dotyczy to "wiosek" i wpisania w adresie dwukrotnie nazwy wioski), wpisanie w miejscu przeznaczonym dla numeru lokalu numer lokalu i numer bloku, brak wpisu poczty w adresie. Pewnie tak jest, bo sam się z tym spotkałem podając skrótową nazwę ulicy.
2. powyższe świadczy tym bardziej o idiotyczności tej funkcji. Bowiem co z tego, że sprawa zweryfikowana negatywnie, skoro okazuje się, że adres był dobry.

Ja, po iluś tam sprawach po weryfikacji PESEL, nie widzę żadnej zależnosci pomiędzy wydaniem nakazu, a pozytywną lub negatywną weryfikacją adresu przez system.

rewt napisał:
Ja, po iluś tam sprawach po weryfikacji PESEL, nie widzę żadnej zależnosci pomiędzy wydaniem nakazu, a pozytywną lub negatywną weryfikacją adresu przez system.

może dlatego że weryfikacja jest od dwóch miesięcy ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót