Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l., INTRUM JUSTITIA lub innej FW cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
To może opisze sytuacje u mnie:
A więc w 12.12.2006r wzięty kredyt w sygma na kwote 3 tyś. 23.04.2007r zrobiona została konsolidacja i spłacony kredyt ( ten sam numer kredytu). Sygma Bank wystawiło Bte 27.03.2008r (sprawa niejawna na kwote 9 tys). Niestety w tym okresie juz nie mieszkałam pod starym adresem. Nie wiedziałam ze powstalo BTE.Został skierowany wniosek do komornika 10.07.2008 który został umorzony 10.09.2010r. z uwagi na bezskuteczność-wszystko szło na stary adres, nigdzie nie pracowalam i nawet nie wiedzialam ze toczy sie postepowanie.Następnie Best wykupił wierzytelność w 27. 04. 2012r skierował sprawe do e-sadu tam sie odwołałam i podałam ze jest przedawnienie i ze spłaciłam kredyt w formie konsolidacji. Teraz Best sprawe skierował do właściwego sądu i dalej żąda zapłaty róznicy z bte. Twierdzi ze na poczet zadłuzenia dokonałam wpłat na łączną kwote 5.671.24 zas niby ostatnia byla 12.12.2008r czyli 111,49zl (tutaj toczyło sie juz postepowanie komornicze i moze cos komornik sciągnal?).... Czegos takiego sobie nie przypominam bym wpłacała :/ Best w sprawie pisze "ze ponadto wysokość zadłużenia pozwanej obrazuje BTE wystawiony przez poprzedniego wierzyciela pozew skierowali do e-sadu 01.03.2013". Proszę o pomoc jak moge to ugryść.... Czy jest jakies przedawnienie , na co sie powołac jak odpisac na ten pozew, co moge zrobic.... Jestem zielona i wcale sie na tym nie znam i nierozumiem niektorych wypowiedzi... juz kiedyś tutaj dostalam pomoc i bardzo dziękuje a kierowałam sie tylko odpowiedziami tutaj. Nie wiem co robic :/

Jeśli kredyt był spłacony, to na to powinny być dokumenty.

Inna ścieżka obrony, to ew. sprawdzenie w aktach komornika, jakie czynności były podejmowane w okresie od lipca 2008 do umorzenia egzekucji. Być może komornik winien umorzyć egzekucję z uwagi na bezczynność.

W tej części powinna pani złożyć wniosek dowodowy o dopuszczenie akt komorniczych celem ustalenia okoliczności, czy nie doszło do rocznej bezczynności wierzyciela, bowiem zgodnie z orzecznictwem umorzenie w taki sposób traktowane jest, jakby egzekucja nie miała miejsca, a więc bieg terminu przedawnienia nie nastąpił.

Dopiero jeśli będzie miała pani te dokumenty, możemy coś więcej doradzić.

Oczywiście najlepszym dowodem byłby dowód spłaty zobowiązania.

Ps. dlaczego nie odwoływała się pani wcześniej od bte??

Rafale bardzo dziękuje. Nim dostane sie do komornika troche minie termin na moją odpowiedz do sądu ucieka w srode. Mam umowe kredytową- konsolidacja przed nosem gdzie wyraznie jest napisany ten sam nr kredytu ktorego niby nie splacilam. co do BTE Nie odwoływalam sie poniewaz nic o nim nie wiedzialam. Dowiedziałam sie z pozwu obecnego wierzyciela na podstawie dowodów jakie przedstawil. Tak jak pisalam nawet o komorniku nic nie wiedzialam.

Dzień dobry,
piszę z prośbą o poradę. Otóż jak większość w tym wątku dostałem nakaz zapłaty z e-sądu z przedawnionym roszczeniem (tylko, że akurat z ULTIMO) i dzięki wielu informacjom z tego forum udało mi się skutecznie wnieść sprzeciw. Sprawa została przekazana do sądu rejonowego i sąd ten wezwał powoda i mnie o uzupełnienie dokumentacji przed rozprawą. Przechodząc do sedna- wypełniam właśnie formularz "SP" i w rubryce 10tej muszę wskazać wnioski dowodowe, natomiast nie posiadam żadnej dokumentacji odnośnie rzekomego roszczenia powoda i nie wiem co mam wpisać w tej tabeli. Roszczenie te ma 10lat a chodzi o rzekomo nieoddany dekoder cyfry+ (chociaż pamiętam jak byłem w sklepie go zwrócić).

Podsumowując- czy jeżeli powołuję się na zarzut przedawnienia to po prostu nie wypełniam rubryk związanych z dowodami (bo fizycznie ich nie posiadam) i opieram się na dowodach przekazanych przez Powoda? Czy być może powinienem w rubryce tej wpisać przedawnienie roszczenia, albo jeszcze coś innego?

Z góry dziękuję za pomoc, a wszystkim nękanym przez firmy windykacyjne życzę powodzenia i spokojnych nerwów :)

W tej rubryce powołujesz sie na fakty, które chcesz udowodnić.

Skoro nie masz dokumentu zwrotu, to nie możesz tego udowodnić.

Natomiast przedawnienei związane jest z upływem czasu, którego się nie udowadnia.

Bieg terminu wymagalności liczymy od dnia płatności lub jeśli byłoby wcześniej, to od dnia kiedy powinna być wystawiona nota obciążeniowa za brak zwrotu dekodera.

Wierzyciel z kolei musi udowodnić fakt istnienia roszczenia - umowa i podstawa jej rozwiązania oraz wezwanie do zwrotu dekodera oraz fakt wystawienia noty obciążeniowej. Dopiero jak to wykaże, sąd odniesie się do przedawnienia.

Dziękuję za odpowiedź Rafał_26.
W takim razie wpisuję tylko w uzasadnieniu, że roszczenie jest przedawnione i pozew winien zostać w całości oddalony.

Odnośnie dowodów to wierzyciel wykazuje tylko umowę cesji wraz z załącznikiem w postaci listy wierzytelności oraz wezwanie do zapłaty jako próba polubowna. Ciekawostką jest, że w umowie cesji, strony czyli Cyfra+ i Ultimo zgodnie potwierdzają, że wierzytelności objęte niniejszą umową szczegółową uległy przedawnieniu. Więc w sumie sami przyznają mi rację, gdy podnoszę zarzut przedawnienia w sprzeciwie.

PS:
Dobrze, że takie forum istnieje i zrzesza ludzi dobrej woli :)

Rafale jak powinnam napisac odpowiedz na pozew. Czym sie podeprzec i jakich argumentow urzyc?

Chyba już odpowiedziałem na to pytanie 3 razy?

Witam, swój problem opisałam tutaj http://forumprawne.org/prawo-cywiln...ionego-dlugu-zly-adres-kierowania-wezwan.html

Pokrótce, dotyczy od innej formy windykacyjnej, nie PRESCO, ale sprawa ma się podobnie, pozwany dowiedział się o nakazie zapłaty przedawnionego długo drogą od komornika, bo korespondencja sądowa była kierowana na błędny adres. Przeczytałam porady rafała_26 i Bedka, dziękuję, bardzo mi pomogły. Skonstruowałam wniosek o przywrócenie terminu do dokonania czynności procesowej i jestem na etapie formułowania sprzeciwu. Natomiast mam trzy problemy, możliwe że były już opisywane w tym wątku, jeśli tak to proszę o linki, bo niestety nie mam fizycznie czasu brnąć przez 100 stron wątku.

A więc:
1. Nie do końca rozumiem jak ma wyglądać sprzeciw, czy to wystarczy? "Sprzeciw do nakazu zapłaty
W imieniu własnym zaskarżam w całości nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym z dn. ..., syng. akt...
Zgłaszam zarzut przeciwko żądaniu pozwu jako przedawnionemu."?
2. Czy wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego i obciążenie kosztami wierzyciela, który mam skierować do komornika wysyłam teraz czy dopiero, gdy Sąd przychyli się uchylenia klauzury?
3. W piśmie od komornika mam wyszczególnione koszty procesu, koszty zastępstwa w egzekucji, opłata egzekucyjna, wydatki gotówkowe. Bedek radzi by Do sądu rejonowego skierować skargę na obciążenie kosztami dłużnika wraz z wnioskiem o obciążenie kosztami egzekucji wierzyciela. Kiedy mam to zrobić? Teraz, czy gdy sąd uchyli nakaz zapłaty? I czy nie będę wtedy musiała ponosić żadnych w/w kosztów?

1. tak;
2. nie wnosimy skargi na klauzulę, ale wniosek kierujemy po przyjęciu sprzeciwu;
3. po przyjęciu sprzeciwu; jak się uda, to żadnych;

rafal_26 napisał:
1. tak;
2. nie wnosimy skargi na klauzulę, ale wniosek kierujemy po przyjęciu sprzeciwu;
3. po przyjęciu sprzeciwu; jak się uda, to żadnych;

Dziękuję, ale dalej nie rozumiem co z kosztami procesu. Myślałam, że mam domagać się ich "likwidacji" czy obciążenia nimi dłużnika już w sprzeciwie.

Proszę jeszcze o jakąś podpowiedź jak ma wyglądać Zażalenie na postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności? Poinformowałam o złym adresie, czy muszę też pisać o przedawnionym długu? Może jest gdzieś wzór takiego pisma?

Witam,
dzisiaj otrzymał mój mąz wezwanie do Sadu w Swinoujsciu w sprawie o zapłate przez Presco Investments. Nigdy wczesniej nie otrzymalismy pozwu ani nic w tym rodzaju.Mój maż kiedys mieszkał w Swionoujsciu , jednak od ponad 7 lat mieszka w Czestochowie.Nie mamy pojecia czego moze dotyczyc sprawa.Proszę o informację czy sprawa nie powinna byc w miejscu zamieszkania męza i co mozemy w tej sytuacji zrobic.Do tego Sadu mamy ponad 600 km, szkoda kasy aby tam jezdzic nie wiadomo po co i dla kogo? Czy ktos miał podobna sytacje z ta firma i co mozna z tym wszystkim zrobic?

ewelinaewa: nie wnosimy skargi na klauzulę!!!
Więc co ma brzmieć??!!
Koszty procesu upadną wraz z wniesieniem sprzeciwu, jak wygrasz sprawę, to sąd odda Twoje koszty, jeśli takie poniesiesz.

sara105:

Można dowiedzieć się telefonicznie, co to za sprawa. Czy to na pewno jest wezwanie w charakterze strony, czy może świadka??!!

wezwanie na spraww w charakterze strony.Prosze mi powiedziec czy nie powinnismy otrzymac pozwu w tej sytuacji?

rafal_26 napisał:
ewelinaewa: nie wnosimy skargi na klauzulę!!!
Więc co ma brzmieć??!!
Koszty procesu upadną wraz z wniesieniem sprzeciwu, jak wygrasz sprawę, to sąd odda Twoje koszty, jeśli takie poniesiesz.

sara105:

Można dowiedzieć się telefonicznie, co to za sprawa. Czy to na pewno jest wezwanie w charakterze strony, czy może świadka??!!
wezwanie w charakterze strony.A ciekawe gdzie sie podział pozew i dlaczego sprawa w starym miejscu zamieszkania a wezwanie przyszło na nowy adres????

Art.202.Niewłaściwość sądu dającą się usunąć za pomocą umowy stron sąd bierze pod rozwagę tylko na zarzut pozwanego, zgłoszony i należycie uzasadniony przed wdaniem się w spór co do istoty sprawy. Sąd nie bada z urzędu tej niewłaściwości również przed doręczeniem pozwu.

Powinniście otrzymać. Być może dojdą pocztą później lub ktoś coś pominął. Warto zadzwonić do sądu i się zapytać.

Reasumując trzeba wnosić pismo procesowe z żądaniem przekazania sprawy do sądu miejsca zamieszkania.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót