Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l., INTRUM JUSTITIA lub innej FW cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
serdecznie dziękuję Rafal_26. Pokuszę się o pisma, zgodnie z Twoja podpowiedzią. Najbardziej irytująca była dla mnie rola "ofiary" i poczucie bezkarności Presco.
Jeszcze raz dzięki.

Witam.

Jakieś 2 lata temu podpisałam umowę z Orange. Telefon brałam na siebie, a korzystać i opłacać rachunki miał ktoś inny. Po pewnym czasie wystąpił problem i Orange zagroziło zerwaniem umowy. Zaległe rachunki zostały zapłacone, ale mimo wszystko została już wystawiona nota obciążeniowa. Pismo z Orange nie dotarło do mojej wiadomości, bo wtedy nie było by problemu - idzie się z nimi dogadać na aneks powindykacyjny.
A tak.. W grudniu dług odkupiła Intrum Justitia. I pisma też nie trafiały do mnie. Odebrałam z zeszłym tygodniu polecony z wezwaniem przeprocesowym. Mimo, że odbierałam pierwszego dnia jak przyszło awizo, to termin do zapłaty kwoty 950,00 zł wyznaczony przez IJ minął. Zanim skontaktowałam się z osobą która korzystała z telefonu, otrzymałam maila z IJ z prośba o kontakt i zadzwoniłam. Pani wyznaczyła mi termin do czwartku do godziny 11 na wpłatę 500 zł, i wtedy ewentualnie będą rozpatrywać raty. W chwili obecnej jestem bez pracy na zasiłku chorobowym który zaraz się skończy i nie wiem co robić.

Najchętniej dogadałabym się z Orange i dalej płaciła te 50 zł abonamentu nawet przez kolejne 2 lata, ale pewnie z nimi nie mam się już co dogadywać.

Jest szansa, że jeśli sama dobrowolnie będę spłacała np po 100 zł, to nie wniosą sprawy do Sądu?

Napisałam w innym dziale a czas nagli, więc pozwoliłam sobie napisać jeszcze raz. Proszę moderatora o usunięcie mojej poprzedniej wiadomości.

Proszę o pomoc.
Pozdrawiam

Szansa jest, pewności nie ma.

Widzę ze sa kłopoty z odzyskaniem pieniedzy od Prokury poniewaz nie maja juz siedziby w Warszawie od nowego roku i korespondencja wraca z notka ze adresat sie wyprowadził. Podobno trzeba rozmawiać teraz z KRUK-iem, bo to chyba on zarzadza sprawami Prokury - zreszta zawsze byli powiazania ze sobą.
Teraz pójda pozwy w druga strone o zwrot nienaleznie pobranych pieniedzy - 2 razy nieodebrane awiza ze skutkiem doręczenia jak to oni nas załatwili, klauzula w EPU i gotowe dla komornika :)
Czy ktoś juz cos ustalił odnosnie zwrotu pieniedzy od Prokury ?

Do tej pory zwracali ładnie, tylko trzeba było im wykaz kosztów doręczyć i ksera pisemek.

Witam, otóż mam pewien problem.
W 2005 roku będąc nie pełnoletnia otrzymałam mandat za brak biletu podróżując komunikacją miejską. Sprawą zajęła się moja Mama po interwencji której dług został umorzony lecz na potwierdzenie tego nie mam żadnego dokumentu. Teraz po 8 latach firma windykacyjna Intrum Justitia próbując skontaktować się ze mną wysyłała smsy do mojego brata. Po tych smsach brat skontaktował się z tą firmą i dowiedział się wtedy że sprawa dotyczy mnie. Przekazał mi tą wiadomość po czym natychmiast zadzwoniłam do Intrum Justitia w celu wyjaśnienia sprawy. Dowiedziałam się wtedy iż zadłużenie które wedle mojej wiedzy zostało anulowane, w 2008 roku zostało przekazane w/w firmie windykacyjnej. Teraz żąda ode spłaty długu wraz z odsetkami. Dziwi mnie to tym bardziej ponieważ w 2011 roku bez problemu zakupiłam laptopa na raty. Nie wiem teraz czy ta firma nie próbuję wyłudzić ode mnie pieniędzy. Proszę o pomoc.

Ostatnia edycja:
Informuję o mojej sprawie.

Dnia 31 stycznia wysłałam do sądu:
-wniosek o przywrócenie terminu
-sprzeciw od nakazu zapłaty
-zażalenie na postanowienie o nadaniu klauzuli

Dziś, czyli 20 lutego otrzymałam z sądu:
-postanowienie o odrzuceniu wniosku o przywrócenie terminu
-stwierdzenie skutecznego wniesienia sprzeciwu i utratę mocy nakazu zapłaty:-)

Sprawa została przekazana do Sądu Rejonowego.

W aktach elektronicznych znalazłam także uchylenie postanowienia o nadaniu klauzuli wykonalności, gdzie znajduje się informacja, że "skarga na postanowienie referendarza sądowego o nadaniu nakazowi zapłaty klauzuli wykonalności jest zasadna" wraz z uzasadnieniem.
Ostatnie pismo jest datowane na 20.02 br, więc w wersji papierowej dotrze do mnie za kilka dni.

Bardzo się cieszę i jestem zaskoczona błyskawiczną reakcją sądu.

rafal_26 napisał:
Do tej pory zwracali ładnie, tylko trzeba było im wykaz kosztów doręczyć i ksera pisemek.

No własnie, do tej pory. Teraz zmienili adres i jest problem. Moze ktos sie orientuje jak teraz to wygląda?

witam mam telefony od ITRUM JUSTITIA i pisze ze nie wpłyneła wpłata a podpisali itrum dział przed sądowy i pisza ze planują złozenie pozwu o nakaz sądowy odebrałem tel i niby mam wpłacic 200zl do 25 02 2013 co mam robić ? co mi grozi bo teraz tych pieniedzy nie mam dopiero bede miał w marcu czy wystarczy ze co miesiac bede wpłacac 100zl ?????? PROSZE O POMOC

Tydzień temu wygrałem z Presco, tzn. sąd oddalił ich pozew z braku dowodów!!!

PS. rafal_26: dzięki za pomoc!

Witam wszystkich. Moja sprawa jest podobna do większości z Was. Ostatecznie do mojego pracodawcy wpłynęła od komornika inf. o zajęciu wynagrodzenia. Wcześniej nakaz zapłaty z e-sądu przyszedł na adres, pod którym nie mieszkam od kilku lat. Mam przygotowane pisma do e-sądu (sprzeciw z zarzutem przedawnienia, wniosek o przywrócenie terminu i zażalenie na nadanie klauzuli wykonalności). Mam tylko pytanie. O zajęciu wynagrodzenia dowiedziałem się po przyjściu niższego wynagrodzenia. Nie dostałem takiej inf. od pracodawcy w dniu wpłynięcia decyzji komornika (ponad 7 dni temu). Jak udowodnię sądowi, że wysyłając odwołanie nie przekraczam 7 dni? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Napisz dokładnie to, co napisales teraz, w jakich okolicznosciach dowiedziałes sie o zajęciu komorniczym.
Jesli chodzi o pisma, to składajac zażalenie na klauzulę poczekasz sobie kilka miesięcy. Ja czekałem pięć, ponieważ składałem we wrześniu a wtedy jeszcze wszyscy składali. Od jakiegoś czasu wszyscy na forum radza, aby składac tylko dwa pisma i tak zrób jesli zależy Ci aby uratować kolejne wypłaty. Sam sprzeciw rozpatruja dosyć szybko, około miesiąca.

1. logitech - nie kombinuj;
2. nie składaj skargi na klauzulę;
3. pisz tylko, że doręczono Ci na zły adres (dowód ksero dowodu osobistego), pod którym nie mieszkasz, a dowiedziałeś się od pracodawcy.

Dla Twojej ciekawości. To sąd zwraca się do komornika, aby wskazał, kiedy doręczył Ci, czy też próbował doręczyć zawiadomienie o wszczęciu egzekucji. Napisałem wyraźnie TOBIE, a nie pracodawcy. Jeśli w tym terminie się nie wyrobiłeś, skarga na klauzulę zostanie i tak ODRZUCONA.

Poza tym NIE SKŁADAMY skargi na klauzulę, bo to NIE MA sensu!!!

Dziękuję ART36 i rafal 26, zrobię jak radzicie.

Dziękuje za pomoc. Dzięki radom z forum po 2 miesiącach dostałem postanowienie z e-sądu

1-Odrzucić wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty
2-Stwierdzić skuteczne wniesienie sprzeciwu i utratę mocy nakazu zapłaty w całości.
3-Przekazać rozpoznanie sprawy do sądu rejonowego.

Komornik wystawił zajęcie wierzytelności ale fizycznie jeszcze mi niczego nie zajął.
Czy teraz muszę wysłać pisma do komornika
. Do komornika :
- pismo że sprzeciwiamy się egzekucji
- wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego i obciążenie kosztami wierzyciela
Jak najlepiej sformułować te pisma?
Czy może wystarczy wysłanie mu postanowienia o utracie mocy nakazu zapłaty w całości?

Sąd z urzędu mu to przesyła (z zasady).

Ty musisz żądać umorzenia, nikt tego z urzędu nie zrobi. Jeśli zrobi, to umorzy z uwagi na żądanie wierzyciela i obciąży Ciebie kosztami.

Dzwoniłem do e-sądu nie wysłali do komornika. Czy taki wniosek do komornika wystarczy czy muszę jeszcze dołączyć pismo że sprzeciwiam się egzekucji.

Do Komornika Sądowego
przy Sądzie Rejonowym w Szczecinku
Krystyna Teresa Pietrak
Kancelaria Komornicza Komornik Sądowy

Wniosek do komornika o umorzenie egzekucji.

sygnatura KM xxxx/12

Powołując się na orzeczenie Sądu Rejonowego Lublin-Zachód w Lublinie VI Wydział Cywilny Sygnatura akt VI Nc-e 9578/12 z dn.19/02/2013 o utracie mocy nakazu zapłaty wydanego dla powoda Presco Investments S.a r.l. wnoszę o umorzenie egzekucji i obciążenie kosztami egzekucyjnymi powoda ze względu na bezzasadne wszczęcie egzekucji ponieważ wskazał niewłaściwy adres do doręczenia pozwu i nakazu zapłaty.

W załączeniu
- Postanowienie Z Sądu Rejonowego Lublin-Zachód w Lublinie VI Wydział Cywilny z dn.19.02.2013

Wystarczy.
Skoro żądasz umorzenia egzekucji, to jasne, że się jej sprzeciwasz, przepraszam ale nie pojmuje Twojego rozumowania...

Dziękuje. To wysyłam w takiej formie.

brak nakazu zapłaty a zajęcie komornika....
Klasyczna sprawa z Firmą PRESCO.Proszę o info czy można cokolwiek zrobic,złożyć sprzeciw,pismo o przywrócenie terminu złożenia sprzeciwu,uchylenia nakazu zapłaty itd. w przypadku otrzymania pisma od komornika w grudniu 2012 roku wzywającego na podstawie wydanego nakazu zapłaty do zapłaty kwoty z tytułu przedawnionego,nieprawnego zdarzenia tj.Polisy OC wobec AVIVY sprzed około 10 lat.Nie znając niuansów prawnych nie wniesliśmy żadnego pisma podważającego zasadność zapłaty i podważającego wogóle zasadność wydania wyroku i spłacamy w systemie ratalnym kwoty żądane przez komornika. Nadmieniam,że nakazu zapłaty żona nie otrzymała wogóle poniewaz jak to praktykuje PRESCO świadomie lub bez należytej staranności został podany stary,nieaktualny adres i tam prawdopodobnie przesłano nakaz zapłaty przez E-sąd w Lublinie.Czy jest szansa aby Sąd uznał iż nakaz zapłaty wogóle nie został skutecznie dostarczony pozwanemu z winy powoda podającego świadomie nieaktualny adres zamieszkania ,korespondencyjny??? Z góry dziękuje za odpowiedź.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót