Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l., INTRUM JUSTITIA lub innej FW cz. III

• Autor wątku Autor wątku sara105
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
S

sara105

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12

rafal_26 napisał:
ewelinaewa: nie wnosimy skargi na klauzulę!!!
Więc co ma brzmieć??!!
Koszty procesu upadną wraz z wniesieniem sprzeciwu, jak wygrasz sprawę, to sąd odda Twoje koszty, jeśli takie poniesiesz.

sara105:

Można dowiedzieć się telefonicznie, co to za sprawa. Czy to na pewno jest wezwanie w charakterze strony, czy może świadka??!!
wezwanie w charakterze strony.A ciekawe gdzie sie podział pozew i dlaczego sprawa w starym miejscu zamieszkania a wezwanie przyszło na nowy adres????

Ostatnią edycję dokonał moderator:
RE: Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l., INTRUM JUSTITIA lub innej FW cz. II

Art.202.Niewłaściwość sądu dającą się usunąć za pomocą umowy stron sąd bierze pod rozwagę tylko na zarzut pozwanego, zgłoszony i należycie uzasadniony przed wdaniem się w spór co do istoty sprawy. Sąd nie bada z urzędu tej niewłaściwości również przed doręczeniem pozwu.

Powinniście otrzymać. Być może dojdą pocztą później lub ktoś coś pominął. Warto zadzwonić do sądu i się zapytać.

Reasumując trzeba wnosić pismo procesowe z żądaniem przekazania sprawy do sądu miejsca zamieszkania.

RE: Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l., INTRUM JUSTITIA lub innej FW cz. II

Przepraszam, że tak katuję pytaniami, ale dziś cały dzień od rana siedzę i próbuje tą jakoś tę sprawę ugryźć. Zastanawia mnie jak długo będziemy czekać na decyzję sądu (nie jest to ani e-sąd, ani sąd w Lublinie). Bo komornik zajął już pensję, a teraz wysłał pismo, że może wejść do mieszkania i zająć ruchomość. jak tego uniknąć, może warto zatem złożyć wniosek o zabezpieczenie roszczenia poprzez wstrzymanie egzekucji?

rafal_26 napisał:
ewelinaewa: nie wnosimy skargi na klauzulę!!!
Więc co ma brzmieć??!!
Koszty procesu upadną wraz z wniesieniem sprzeciwu, jak wygrasz sprawę, to sąd odda Twoje koszty, jeśli takie poniesiesz.

Chodzi mi o to jak ma wyglądać pismo "zażalenie na postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności".

Mam na myśli koszty procesu już zasądzone, a nie te, które mogę ewentualnie ponieść.

Czy narzeczony może mieć internetowego dostęp do akt sprawy jeśli sprawa nie odbyła się w e-sądzie, ale Sądzie Rejonowym w innym mieście?

rafal_26 napisał:
Art.202.Niewłaściwość sądu dającą się usunąć za pomocą umowy stron sąd bierze pod rozwagę tylko na zarzut pozwanego, zgłoszony i należycie uzasadniony przed wdaniem się w spór co do istoty sprawy. Sąd nie bada z urzędu tej niewłaściwości również przed doręczeniem pozwu.

Powinniście otrzymać. Być może dojdą pocztą później lub ktoś coś pominął. Warto zadzwonić do sądu i się zapytać.

Reasumując trzeba wnosić pismo procesowe z żądaniem przekazania sprawy do sądu miejsca zamieszkania.
Bardzo dziękuję, czyli reasumując mąz musi napisac pismo procesowe, iz prosi o przekazanie sprawy do Sadu w czestochowie jako właściwego z miejscem zamieszkania a takze napisze , iz do dnia dzisiejszego nie otrzymał pozwu a takze , iz w dniu wezwania niestety nie będzie mógł sie wstawic w Sadzie z uwagi na to, iz wówczas będzie w pracy (Niemcy).Czy tak mozemy to ując? czy w jakis inny sposób?
Raz jeszcze dziękuję za uprzejmośc.

rafal_26 napisał:

Gorzej z kosztami komorniczymi... Jeśli nakaz zapłaty utraci moc, to komornik umorzy postępowanie i zwali koszty na dłużnika, który będzie musiał złożyć skargę na jego czynności w 7 dni, żeby je odzyskać :( Skarga kosztuje 100 zł.

Ja naiwnie sądziłam, że skarga nie jest potrzebna, bo przecież sprawa będzie rozpatrywana na nowo... Termin przepadł, a PRESCO nakarmiło moimi pieniędzmi komornika. Jutro składam spóźnioną skargę na czynności komornicze... wg. SN sąd może przyjąć moje pismo pomimo opóźnienia. Sama jestem ciekawa, czy mi się uda.

sara105:
w pierwszej kolejności warto zadzwonić do sądu i się zapytać;

Jeśli jednak jesteś uparta i nie chcesz dzwonić.

To w DALSZEJ CZĘŚCI PISMA - nie na początku tylko na końcu.

Dopisujesz dwa zdania - nie uznaję powództwa, nie łączyła mnie z powodem żadna umowa, a jeśli nawet łączyła, to zobowiązanie jest przedawnione.

Jednak nie polecam pisania w ciemno!!!

Jest XXI wiek i można dzwonić.

Juz zadzwoniłam i okazało sie , ze jest to jakis pozew z 2008 r. o rzekomo zapłate do TELE 2 z której nigdy nie korzystalismy.W tej sytuacji napisze o tym przedawnieniu długu rzekomego.Z tego co sobie przypominam to w 2008 r. był taki pozew i wówczas odpowiedzielismy na niego , ze nie mamy nic wspolnego z ta firmą.Jednak teraz po 5 latach na nasza odpowiedz przyszło wezwanie.Czy w tej sytuacji tez mozemy dopisac o przedawnieniu długu? i czy to juz moze podlegac przedawnieniu?

Mam pytanie, które zadałam w wątku dot. odsetek od odsetek, ale tam nikt nie odpisuje. W sumie sprawa dotyczy prawie każdego, kto ma problem z PRESCO, Intrum Justitia i innymi FW.

Ktoś bierze kredyt, powiedzmy na 27 tyś, ale go marnie spłaca. Bank wypowiada mu umowę i nalicza odsetki bankowe i karne (nie wiem czy wolno obie naraz). Potem wnosi sprawę do sądu i uzyskuje nakaz zapłaty. Komornik coś ściąga, ale mało. Bank sprzedaje dług: należność główną 25 tyś + te różne odsetki + koszty sądowe

Kupujący (Kruk vel. Procura), kapitalizuje całość i wychodzi mu z tego np. 31.000 zł. Składa pozew o zapłatę 31.000 + odsetki ustawowe od dnia wniesienia pozwu.

Sąd daje im nakaz i teraz biegną odsetki ustawowe...
A zatem biegną odsetki także od odsetek, które już naliczył bank, sprzedając dług oraz od kosztów sądowych jakie poniósł bank...

Potem ten dług 31.000 + odsetki + koszty sądowe kupuje jakaś inna FW. Oni także kapitalizują odsetki i wychodzi im 38.000. Wnoszą pozew o zapłatę 38 tyś plus odsetki ustawowe od dnia wniesienia pozwu...

Więc odsetki biegną wtedy potrójnie... a od kosztów sądowych x2.

Czy to jest OK?

Czy istniej jakakolwiek możliwość by wstrzymać egzekucję do czasu pozytywnego rozpatrzenia sprzeciwu przez Sąd?

Czytałam we wcześniejszej części, że wniosek o zabezpieczenie powództwa jest bezzasadny, a może złożyć wniosek do Sądu o wstrzymanie egzekucji? Z kolei tutaj jednak radzą złożyć wniosek o zabezpieczenie roszczenia poprzez zawieszenie postępowania egzekucyjnego Wstrzymanie egzekucji komorniczej - Prawo, porady prawne od 2001 roku - PoradaPrawna.pl

Już mówię jak sprawa wygląda, z pensji komornik nie ściągnie nic, istnieje obawa, że może zająć ruchomość, gdyby chodzi o zajęcie pensji nie martwilibyśmy się, bo można to odzyskać przy pozytywnym rozpatrzeniu sprzeciwu, natomiast zajęcie mienia już bardziej nas niepokoi.

sara105:
Jeśli to nowy pozew, to przedawnienie nastąpiło. Jeśli to sprawa z 2008 roku się ciągnie, to termin nie biegł przez czas rozpoznawania sprawy przez sąd. Warto więc w ciemno napisać to co wcześniej oraz o przedawnieniu. Trzeba tylko pamiętać, że sąd wyroku do domu nie przyśle i trzeba się po rozprawie (kilka dni po) dowiedzieć, czy przypdakiem sąd jednak nie wydał wyroku zasądzającego.

SunnyTM:

Kapitalizacja odsetk od dnia wniesienia pozwu jest dopuszczalna przez prawo.
Prawo jednak nie dopuszcza naliczania odsetek od kosztów sądowych, procesu, czy od kosztów egzekucji.
Można żądać odsetek umownych i karnych pod warunkiem, że ich suma nie przekracza odsetek maksymalnych.

ewelinaewa:
Nie można zabezpieczyć roszczenia, które polega na żądaniu oddalenia powództwa. Jest to kompletny absurd i osoby które to piszą, a często są to również adwokaci i radcowie widać, że dawno zapomnieli o szkoleniu i treści przepisów prawa.

Rozpoznanie sprzeciwu zajmuje z reguły maksymalnie do miesiąca, nie ma więc sensu żądać wstrzymania. Zresztą wstrzymanie jest również dyskusyjne, bo dotyczy tylko wniosku o przywrócenie terminu i tylko do czasu rozpoznania sprzeciwu i nie ma wpływu na egzekucję komorniczą.
Ustawodawca jednak dopuścił w nowych przepisach zawieszenie egzekucji pod warunkiem dostarczenia stosownego zaświadczenia z sądu (o wysłaniu pod zły adres) jednak z praktyki wiem, że często taki wniosek jest rozpoznany niewiele szybciej, niż sprzeciw.
Nie ma więc sensu kombinowania. Warto napisać porządny sprzeciw i jeśli w terminie miesiąca nie ma odpowiedzi, wówczas ponaglać sąd uzasadniajac to grożącymi zajęciami.

trzeba też pamiętać, że w doktrynie istnieje pogląd, a komornicy go stosują, że zawieszenie egzekucji nie skutkuje wstrzymaniem się ze wszystkimi decyzjami przez komornika.

Zdecydowanie lepiej jest przygotować sobie wniosek o umorzenie egzekucji wraz z wnioskiem o obciążenie wierzyciela kosztami egzekucji, jako że nie ustalił zmiany adresu. Wówczas taki wniosek można wysłać już w chwili gdy dowiemy się z sądu, że postanowieniem przyjęto sprzeciw.

rafal_26 napisał:
sara105:
ewelinaewa:
Nie można zabezpieczyć roszczenia, które polega na żądaniu oddalenia powództwa. Jest to kompletny absurd i osoby które to piszą, a często są to również adwokaci i radcowie widać, że dawno zapomnieli o szkoleniu i treści przepisów prawa.

Rozpoznanie sprzeciwu zajmuje z reguły maksymalnie do miesiąca, nie ma więc sensu żądać wstrzymania. Zresztą wstrzymanie jest również dyskusyjne, bo dotyczy tylko wniosku o przywrócenie terminu i tylko do czasu rozpoznania sprzeciwu i nie ma wpływu na egzekucję komorniczą.
Ustawodawca jednak dopuścił w nowych przepisach zawieszenie egzekucji pod warunkiem dostarczenia stosownego zaświadczenia z sądu (o wysłaniu pod zły adres) jednak z praktyki wiem, że często taki wniosek jest rozpoznany niewiele szybciej, niż sprzeciw.
Nie ma więc sensu kombinowania. Warto napisać porządny sprzeciw i jeśli w terminie miesiąca nie ma odpowiedzi, wówczas ponaglać sąd uzasadniajac to grożącymi zajęciami.

trzeba też pamiętać, że w doktrynie istnieje pogląd, a komornicy go stosują, że zawieszenie egzekucji nie skutkuje wstrzymaniem się ze wszystkimi decyzjami przez komornika.

Zdecydowanie lepiej jest przygotować sobie wniosek o umorzenie egzekucji wraz z wnioskiem o obciążenie wierzyciela kosztami egzekucji, jako że nie ustalił zmiany adresu. Wówczas taki wniosek można wysłać już w chwili gdy dowiemy się z sądu, że postanowieniem przyjęto sprzeciw.

Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź, zrobię jak napisałeś. Zastanawia mnie czy warto wnosić o przekazanie sprawy do sądu właściwego miejscu zamieszkania. Zależy to od tego czy będziemy musieli tam jechać. Mam w związku z tym parę pytań, pozwolę sobie je ponumerować.
1. Sprzeciw zostanie rozpatrzony bez wzywania powoda i pozwanego a decyzja do nas wysłana, czy też będziemy musieli jechać do Sądu?
2. Czy procedura zmiany Sądu przedłużyłaby znacznie całą procedurę? (Ewentualna zmiana byłaby z jednego miasta wojewódzkiego na drugie równieź wojewódzkie.)
3. Jak wygląda procedura? Prośbę o przekazanie sprawy do innego sądu wysyłamy wraz z wnioskiem o przywrócenie terminu, sprzeciwem i zażaleniem do sądu gdzie miała miejsce sprawa i ten sąd przekazuje całość łącznie ze sprzeciwem do sądu w innym mieście, a my już czekamy na odpowiedź z sądu, do którego przeniesiono sprawę? Dobrze rozumiem?

Jutro musimy wysłać sprzeciw, więc planuję mieć już skompletowane wszystkie pisma. Dziękuję z góry za odpowiedź.

1. oczywiście; jednak zdarzało się, że sądy wyznaczały posiedzenia jawne w zakresie rozstrzygnięcia wniosku o przywrócenie terminu; różna jest praktyka w kraju i ciężko wróżyć;
2. omawiałem tę instytucję kilka stron wcześniej - w tym samym wątku - w jego II części (zamkniętej); proszę przeczytać ten wpis;
3. sąd powinien najpierw rozpoznać wnioski, a później przekazać sprawę; nie może bowiem przekazać sprawy, która jest w zasadzie prawomocna;

Osobiście nie widzę sensu żądania przekazania sprawy, jeśli jesteście pewni, że roszczenie jest przedawnione. O wyniku rozprawy dowiecie się telefonicznie.

Radzę napisać dobry wniosek o przywrócenie terminu. Wskazać przede wszystkim kiedy dowiedzieliście się o sprawie i zachować tygodniowy termin od dnia dowiedzenia się o sprawie. Oczywiście dołaczyć zaświadczenie o zameldowaniu, ksero dowodu i inne dokumenty świadczące, że tam nie mieszkał dłużnik.

Dzień dobry .
Wczoraj przyjechała do mnie 65-letnia matka szlochając iż wzięła chwilówkę w firmie Ekspres Kasa ,aby pojechać na wycieczkę .Nie jest w stanie tego spłacić i sprawę przejmuje firma Intrum Justitia .Kontaktując się z nimi dowiedziałem się iż dług opiewa na sumę 3000 złotych .Więc grzecznie odparłem pani że 13 września spodziewam się pensji i ok ureguluję .Powiedziała że ona chce pieniądze do 21 :00 na co odparłem że jest godzina 18:00 nie mam 3 tysięcy na koncie też mam żonę i swoje obowiązki a o sprawie dowiedziałem się za późno aby reagować szybciej . Dług jest nikt tego nie neguję mama postąpiła naiwnie trudno zdarza się jestem w stanie w piątek zrobić tzw przelew natychmiastowy i zakończyć sprawę .Jednak po drugiej stronie miałem ''Robota '' klepiącego regułki .Szanowni państwo czy ja mogę się zwrócić gdzieś do prawnika aby pomógł mi napisać jakieś pismo do tej firmy ? Gdyż mama na każdy ich telefon ,sms czy mówienie o jakimś inspektorze terenowym , który przyjedzie do niej do domu reaguje płaczem .Jest u nas dobę a takich smsów i telefonów było kilka .Jak pisałem powyżej nie neguję długu tylko jak to zrobić żeby dali mi te 6 dni i nie narażali mojej mamy na ogromne stresy?Jestem kierowcą i prawo jest mi raczej obce dlatego bardzo dziękuję za wszelką pomoc.

PROSZĘ O POMOC
ok 2 lat temu bylem zmuszony do zamkniecia firmy poprostu nie zarabiala narobilem dlugow czesc juz posplacalem. Teraz nie mam pracy firma nie istnieje a dlug z firmy kurierskiej zostal. nikt sie nie upomina o te pieniadze mam pytanie czy jest szansa na przedawnienie takiego dlugu (7tys) i co trzeba zrobic w takim przypadku?
z góry dziekuje

Jedrzej:

Windykatora ma prawo nie wpuścić i tyle w temacie. Zresztą w kilku miejscach było to omawiane.

darekmaciborek:

Przedawnienei to upływ czasu. Zarzut taki podnosi się przed sądem, jak Cię ktoś pozwie.

rafal_26 napisał:
Jedrzej:

Windykatora ma prawo nie wpuścić i tyle w temacie. Zresztą w kilku miejscach było to omawiane.

rafal26 dziękuję za odzew i rozumiem ,jestem tutaj początkujący więc być moźe nie dostrzegłem wpisów wcześniej .Dla mnie zwyczajnie praktyki tej firmy są niedopuszczalne dług długiem a męczenie człowieka starszego męczeniem dlatego mimo spłaty nie zostawię tego dziękuję bardzo za odpowiedź.

Jedrzej00 napisał:
,jestem tutaj początkujący więc być moźe nie dostrzegłem wpisów wcześniej
Wysłałam do Ciebie email, więc sprawdź jeszcze pocztę.

Ag_Maz napisał:
wyłącznie na ramach forum
Rozumiem, do czego więc mam używać opcji "wyślij email"? I co w sytuacji, kiedy sama dostaję pytanie na priv?

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót