Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l., INTRUM JUSTITIA lub innej FW cz. III

• Autor wątku Autor wątku sara105
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam,

Niestety presco dotarlo i do mnie;>
Dnia 16 lipca odebralem na poczcie list od komornika, ktory zawiera:
-zawiadomienie o wszczeciu egzekucji z dnia 11.06.2014
-zadanie udzielenia wyjasnien
-wezwanie dluznika do zaplaty naleznosci
-zawiadomienie o zajeciu rachunku bankowego i zakazie wyplat
-postanowienie aby nadac klauzule wykonalnosci nakazowi zaplaty w postepowaniu upominawczym wydanemu w dniu 22 lipca 2013r

w dodatku otrzymalem nakaz zaplaty z wyszczegolnionymi fv?
http://oi61.tinypic.com/ftfyc.jpg

Udalem sie do sadu przejrzec akta gdzie napotkalem taki dokument
http://oi57.tinypic.com/301n71g.jpg

jak to mozliwe ze z 1 fv powstalo takie zadluzenie moze zle odczytuje dokument ?
po lewej jak widac widnieje ten sam nr fv z tego samego dnia 2002-05-24 gdzie platnosc jest nawet do 2006r ?? dlaczego nie przeslano mi pelnej ver tylko okrojona bez nr tej fv?

W dodatku wszystkie wczesniejsze wezwania jak sprawdzilem w sadzie sa na moj stary adres pod ktorym nie mieszkam od 2007r
co dalej pisac o przedawnienie czy o cos jeszcze?

Z tego co wyczytalem na forum
Powinienem napisac wniosek o przywrócenie terminu.
Odrebne pismo ze sprzeciwem tylko z jakiego powodu przedawnienia? Czy jeszcze innych np z braku wykazania wierzytelnosci? Czy dokumenty z niby fv sa obowiazujace z tego co mi przeslano, a tego co znajduje sie w aktach jak dla mnie nic sie nie zgadza?

Zazalenie na postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności

Ostatnia edycja:
Nie mają żadnych dokumentów, więc dwa zarzuty brak wykazania zawarcia umowy oraz podstawy do wystawienia faktury, brak faktur oraz ewentualnie zarzut przedawnienia.

Witam
Moja sprawa z Presco jest już na etapie SR w mojej miejscowości. W piątek odebrałem pozew o zapłatę odszkodowania za niezwrócony sprzęt (dekoder) 200zł. Jako dowód załączono jakąś notę księgową (kopia) wystawioną 10.09.2012 na adres pod którym nie mieszkam od 2001 roku (umowa z C+ była z 2000r). Czy mogę ten dowód podważyć? Czy w takim wypadku mogę również wnieść o przedawnienie sprawy?

Skoro nie ma umowy to nie ma podstaw do wystawienia noty obciążeniowej.

Musisz więc powiedzieć, że nie zawierałeś umowy w której miałeś zwrócić jakikolwiek sprzęt.
Więc wystawienie tego dokumentu bez zawartej umowy jest bezpodstawne.

Umowa kiedyś tam była podpisywana (chyba w 2000 roku) ale jej nie mam. Presco również takowej nie dołaczyło do pozwu. Tylko tę notę księgową.
Czyli żądać okazania umowy czy sam nie wiem?
Opowiedzieć o tym na rozprawie czy sklecić odpowiedź na pozew?

Skoro nie mają umowy to twierdzić że jej nie było.

Witam przeszukałam wątek ale nie znalazłam odpowiedzi:( jeżeli gdzieś jest to z góry przepraszam i bardzo proszę o przekierowanie;)
Pomagam mojej mamie z PRESCO. W tamtym tygodniu odbyła się rozprawa i mama dostałą wniosek powoda o umorzenie. Oczywiście się ucieszyła ale mnie niepokoi zapis: 1. Cofam powództwo w sprawie bez zrzeczenia się roszczenia.
I tu moje pytanie: Czy mogę złożyć "zażalenie do wniosku"? Jak takie pismo powinno wyglądać?

Witam
Mam problem z Intrum justitia...
Przysłali mi "Szansa na spłatę zadłużenia"
Chodzi o OC z 2006-2007 roku.
Kupiłem auto, przerejestrowałem, ubezpieczyłem w PZU ale, (dziś już tego nie pamiętam i nie mam żadnego śladu) mogłem nie wysłać wypowiedzenia do ubezpieczyciela poprzedniego właściciela.
Przez wszystkie te lata nie dostałem, ŻADNEGO pisma, monitu, kontaktu...
I wreszcie Intrum...
Dzwoniłem do nich, opowiedziałem historię i kazali mi zapłacić do piątku 25 lipca i postraszyli wpisem do rejestru dłużników...
Kwota nie jest duża 392,71 ale dla mnie i mojej rodziny spora

Co mogę zrobić?

Odpisać im oświadczenie, że "nie spełnię przedawnionego świadczenia, z zastrzeżeniem, że w przypadku skierowania sprawy na drogę postępowania sądowego skorzystam z uprawnienia do podniesienia zarzutu przedawnienia i taki zarzut podniosę" (porada ze strony Rzecznika Ubezpieczonych) czy też wnieść sprawę do sądu o uznanie przedawnienia?
Z góry dziękuję za pomoc

j.malecki napisał:
Odpisać im oświadczenie, że "nie spełnię przedawnionego świadczenia, z zastrzeżeniem, że w przypadku skierowania sprawy na drogę postępowania sądowego skorzystam z uprawnienia do podniesienia zarzutu przedawnienia i taki zarzut podniosę" (porada ze strony Rzecznika Ubezpieczonych)
Słuszna porada. Dokładnie tak należy zrobić.
j.malecki napisał:
czy też wnieść sprawę do sądu o uznanie przedawnienia?
Nie. Nie ma takiej możliwości.

Robilee napisał:
Słuszna porada. Dokładnie tak należy zrobić.Nie. Nie ma takiej możliwości.

A mam jeszcze jedno pytanie:
Korespondencję Intrum przesyła na mój stary adres do rodziców
Czy w tym Oświadczeniu napisać swoje aktualne dane czy lepiej tego się wystrzegać?
Rozumiem, że jak Intrum wniesie do sądu o nakaz zapłaty to informacje o sprawie muszą do mnie trafić?

rafal_26 napisał:
Nie mają żadnych dokumentów, więc dwa zarzuty brak wykazania zawarcia umowy oraz podstawy do wystawienia faktury, brak faktur oraz ewentualnie zarzut przedawnienia.

w dowodach ktore zglaszaja podali:
- duplikat umowy cesji wierzytelnosci z dnia 2012-07-03
- dupikat zawiadomienie a cesji
- duplikat czesciowego wykazu wierzytelnosci do dnia 2012-07-03
- kopie wyciagu z rejestru, pelnomocnictwo, upowaznienie do dzialania w imieniu podmiotu

sorry ale niestety za pierwszym podejsciem nie zwrocilem uwagi w aktach sprawy na istotne sprawy ;]

Czyli zostaje tylko przedawnienie tak ? W aktach nie napotkalem umowy, ktora ponoc podpisalem z cyfrowym polsatem jest tylko ta cesja i dowody w postaci:
http://oi58.tinypic.com/wsoitk.jpg
http://oi57.tinypic.com/303fj1s.jpg

pozdrawiam

roberto10 napisał:
w dowodach ktore zglaszaja podali:
- duplikat umowy cesji wierzytelnosci z dnia 2012-07-03
- dupikat zawiadomienie a cesji
- duplikat czesciowego wykazu wierzytelnosci do dnia 2012-07-03
- kopie wyciagu z rejestru, pelnomocnictwo, upowaznienie do dzialania w imieniu podmiotu

sorry ale niestety za pierwszym podejsciem nie zwrocilem uwagi w aktach sprawy na istotne sprawy ;]

Czyli nie ma w pozwie umowy (tej podpisanej przez Ciebie, podczas zawierania umowy).
Więc śmiało stawiaj zarzut nie istnienia zobowiązania - brak jakiegokolwiek dowodu istnienia zobowiązania (umowy, faktury, regulaminów do umowy).
Oraz dodatkowo, z ostrożności procesowej podnosisz zarzut przedawnienia.

judytakas napisał:
Witam przeszukałam wątek ale nie znalazłam odpowiedzi:( jeżeli gdzieś jest to z góry przepraszam i bardzo proszę o przekierowanie;)
Pomagam mojej mamie z PRESCO. W tamtym tygodniu odbyła się rozprawa i mama dostałą wniosek powoda o umorzenie. Oczywiście się ucieszyła ale mnie niepokoi zapis: 1. Cofam powództwo w sprawie bez zrzeczenia się roszczenia.
I tu moje pytanie: Czy mogę złożyć "zażalenie do wniosku"? Jak takie pismo powinno wyglądać?

Cofnięcie powództwa BEZ zrzeczenia się roszczenia nie jest dla Ciebie dobrą opcją (bo Presco będzie mogło za jakiś czas znowu pozew złożyć).
Dla Ciebie najlepsze będzie oddalenie powództwa lub cofnięcie Z rzeczeniem się roszczenia.

Na pewno może ustosunkować się do wniosku powoda, ale jak to ktoś inny musi odpowiedzieć bo nie mam w tym przypadku doświadczenia.

[SIZE=-2]rafmik
Mezczyzna.gif

§24 Usunięciu lub modyfikacji mogą podlegać w szczególności posty:
..............
- umieszczone "jeden pod drugim" przez tego samego nadawcę
[/SIZE]

Witam ja walczę z Ultimo i mam kilka pytań.
Sytuacja wygląda tak tj. zajęcie pensji przez komornika na rzecz Ultimo, nakaz zapłaty z 2011r. wysłany oczywiście na nieaktualny adres. Niezwłocznie złożyłem wniosek do e-sądu w Lublinie o przywrócenie terminu wraz ze sprzeciwem i prośbą o przekazanie sprawy do sądu w moim mieście.
Otrzymałem postanowienie, że
1. sąd przekazał sprawę do Sądu Rejonowego w moim mieście
2. odrzuca wniosek o przywrócenie terminu gdyż nie rozpoczął on biegu bla, bla, bla... Z powyższego wynika , że pozwany w dniu 13/06/2014 skutecznie złożył sprzeciw, co powoduje utratę przez nakaz zapłaty mocy w całości i skutkuje przekazaniem sprawy do rozpoznania sądowi właściwości ogólnej pozwanego.
Ze względu na to, że sprzeciw złożony został bez naruszenia terminu, wniosek o jego przywrócenie podlega odrzuceniu.
I tu pojawia się kilka pytań

1 Wraz z postanowieniem otrzymałem ten nakaz zapłaty z 2011 roku, czy muszę znów pisać jakieś sprzeciwy do Sądu Rejonowego, czy wystarczy ten co złożyłem do e-sądu?
2 Czy dostanę wezwanie do Sądu Rejonowego, czy znowu rozegrają to bez mojej wiedzy i obecności?
3 Jeśli wszystko ułoży się po mojej myśli, jak odzyskać pieniądze od Ultimo (pół wypłaty już zabrali, a komornik działa dalej i czeka na uprawomocnienie).

rafmik napisał:
Cofnięcie powództwa BEZ zrzeczenia się roszczenia nie jest dla Ciebie dobrą opcją (bo Presco będzie mogło za jakiś czas znowu pozew złożyć).
Dla Ciebie najlepsze będzie oddalenie powództwa lub cofnięcie Z rzeczeniem się roszczenia.

Na pewno może ustosunkować się do wniosku powoda, ale jak to ktoś inny musi odpowiedzieć bo nie mam w tym przypadku doświadczenia.

No właśnie tak myślałam-dziękuję. Musze dziś odpowiedzieć na pismo ale dla laika nie jest to łatwe.

1. dostałeś, bo go wcześniej nie dostałeś; niczego nie musisz teraz składać;
2. będzie wezwanie na rozprawę lub nie - jeśli powód cofnie pozew, czy nie złoży dokumentów; o wszystkim dostaniesz informacje;
3. ultimo z reguły zwraca nienależne pieniądze; przyciskaj komornika do umorzenia, a jeśli nie do umorzenia, to do zawieszenia egzekucji

Robilee napisał:
Słuszna porada. Dokładnie tak należy zrobić.Nie. Nie ma takiej możliwości.

Wymodziłem taką treść:

W nawiązaniu do Państwa pisma z dnia 3 lipca 2014 roku dotyczącego sprawy ..., Oświadczam, iż nie spełnię przedawnionego świadczenia z tytułu składki ubezpieczenia OC z datą wymagalności na 27 kwiecień 2007. W przypadku roszczenia o zapłatę składki lub jej raty, termin przedawnienia wskazany jest w przepisie art. 819 §1 k.c. Zgodnie z tym przepisem „roszczenia z umowy ubezpieczenia przedawniają się z upływem lat trzech”. Przedawnienie roszczenia nastąpiło 27 kwietnia 2010 roku.
Mając powyższe na względzie roszczenie Państwa jest całkowicie bezzasadne.
Jednocześnie zastrzegam, że w przypadku skierowania sprawy na drogę postępowania sądowego skorzystam z uprawnienia do podniesienia zarzutu przedawnienia i taki zarzut podniosę.

Czy jest ok?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót