Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l., INTRUM JUSTITIA lub innej FW cz. III

• Autor wątku Autor wątku sara105
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Podpowiedzcie proszę, jaka ma być treść tego sprzeciwu do nakazu zapłaty wraz z zarzutami....szukam w necie i tylko formularze mi wyskakują :/ a tam się skreśla czy to ma być sprzeciw czy zarzuty.

Alamaba napisał:
Podpowiedzcie proszę, jaka ma być treść tego sprzeciwu do nakazu zapłaty wraz z zarzutami....szukam w necie i tylko formularze mi wyskakują :/ a tam się skreśla czy to ma być sprzeciw czy zarzuty.

Witam,
w każdym sądzie powinny być gotowe formularze na sprzeciw od nakazu zapłaty, ale w necie też możesz znaleźć.
W nagłówku musi być :"sprzeciw od nakazu zapłaty"
1.-wpisujesz sąd, z którego dostałaś nakaz zapłaty
2.-wpisujesz numer sprawy
3.1.1 Wpisujesz swoje dane - nazwisko i adres
4. skreślasz "nie"
5.1 wpisujesz dane firmy składającej pozew
5.2 wpisujesz swoje dane
6. zakres zaskarżenia: skreślasz: "w części" - jeśli uważasz że całość roszczenia jest przedawniona /najbezpieczniej :) /
możesz dopisać w rubryce poniżej : zaskarżam wyrok nakazowy w całości, odebrany w dniu :...
/pamiętaj, że na skuteczne wniesienie sprzeciwu masz 14 dni od odbioru poleconego/

7.wpisujesz: stawiam zarzut, że cała wymagana pozwem wierzytelność uległa przedawnieniu
wnioskuję o: uznanie całkowitego roszczenia majątkowego za przedawnione /art. 117 par.1 KC/

to tak w skrócie z mojego doświadczenia, ja sprawę wygrałam:)
pozdr
Obciążenie Powoda kosztami procesu

Tylko, że ja nie dostałam żadnego pisma z sądu czy Presco a dopiero po ściągnięciu całej kwoty otrzymałam pismo że sprawa zakonczona. Więc powinnam jeszcze cos o adresie wpisać, że nie mieszkałam tam gdzie wysyłali pisma.

Możesz zrobić tak: wniosek do sądu rejonowego o doręczenie nakazu zapłaty wraz z odpisem pozwu i udowadniasz z wnioskiem że nie bylo dotąd prawidłowego doręczenia (umowa najmu, ksero dowodu, zaświadczenie z urzędu miasta itp.). wtedy z akt wyczytasz jakie zarzuty podnieść i jak uzasadnić (bo warto - przynajmniej jeszcze dopóki przepisy się nie zmieniły - podnieść zarzut iż roszczenie jest bezzasadne, nie tylko przedawnione).

RE: Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l., INTRUM JUSTITIA lub innej FW cz. II

Co ma zmienić się w przepisach?

Dług przedawniony nie będzie mógł być ujawniony w BIG, KRD itp

Witam

Poproszę o wskazówki, jak odzyskać pieniądze od firmy Best.
Sprawa typowa, nakaz, doręczony po adres sprzed 7 lat, klauzula, po 4 latach od nakazu egzekucja. Po piśmie do sądu uchylona klauzula. Czekam na prawomocny odpis postanowienia, aby komornik umorzył egzekucję. Tyle, że wierzyciel, Best, otrzymał już około 4 tys. Stąd moje pytanie - rozumiem, że po otrzymaniu prawomocnego postanowienia, mogę Bestowi wysłać wezwanie do zapłaty, i właśnie, co dalej ? Oddadzą, czy trzeba będzie iść do sądu? Miał może ktoś doświadczenie z tą firmą. Dodam, że nie idą do e-sądu, ale do sądu rejonowego w Elblągu - to tak informacyjnie, dla tych, którzy będą mieć "przyjemność" z tą firmą.

JakGor:
Jak postanowienie będzie prawomocne wysyłasz Bestowi wezwanie do zapłaty.
Jak nie zapłaci, to pozywasz go o zwrot do sądu.

PS Jak komornik będzie umarzał egzekucję to pilnuj, żeby kosztami obciążył wierzyciela, a nie Ciebie.

Umarzajac w trybie art 825 pkt 2 musi obciazyc wierzyciela

RE: Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l., INTRUM JUSTITIA lub innej FW cz. II

Problem w tym ze niektórzy komornicy z automatu stosują pkt.1 obciążając dłużnika.

piotrekbielsko napisał:
Problem w tym ze niektórzy komornicy z automatu stosują pkt.1 obciążając dłużnika.
Wtedy skarga na czynności komornika.

Mam pytanko.
W sprawie w sądzie w Lublinie ja i mąż byliśmy pozwani, ja byłam pełnomocnikiem męża i również w jego imieniu składałam sprzeciw.
Teraz sprawa będzie w sądzie rejonowym, mąż nie może być na sprawie.czy w tym sądzie również mogę być jego pełnomocnikiem? Na wezwaniu pisze, ze stawiennictwo obowiązkowe pod rygorem ominięcia dowodów z zeznań. Nie do końca wiem jak to rozumieć.

Czy przed sprawą powinnam wysłać jakieś pismo, czy na sprawie powiedzieć o tym fakcie? Co będzie dowodem na ta okoliczność, czy wystarczy odpis pełnomocnictwa z sądu w Lublinie czy muszę dać oryginał ?

Ps. jerry23 dziękuje za odpowiedź :)

Ok, to ostatnie pytanie. Do sądu rejonowego również musiałam złożyć sprzeciw i zrobiliśmy to osobno, bo osobno przyszły dokumenty i wezwanie. Czy mimo to sąd zaakceptuje fakt że jestem pełnomocnikiem, czy powinnam o tym powiadomić wcześniej?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót