Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l., INTRUM JUSTITIA lub innej FW cz. III

• Autor wątku Autor wątku sara105
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
amelia2013 bardzo dziekuje za odpowiedz.
Po raz kolejny dostalam meila ,od Intrum,ze prosza o pilny kontak,sprawa pilna
(Maja tylko nasz adres emeilowy)
Bardzo meczy juz nas ta sytuacja,tym bardziej,ze nigdy wczesniej nie mielismy problemow z prawem.
Poczekamy co teraz bedzie,bo reagowac nie bedziemy ...

Możesz się skontaktować i twardo zażądać zaprzestania kontaktu, możesz się nie odzywać. Na jedno praktycznie wyjdzie, mailami się nie ma co przejmować. Aż tak bardzo cię drażnią na skrzynce? :)
I rzecz najistotniejsza - to nie są problemy z prawem, w potocznym tego słowa rozumieniu (czyli nie kodeks karny)

amelia2013 troszke mnie pocieszylas , bo ja juz chyba za stara jestem na takie rzeczy ;)
Przekopalam sie przez wiele postow i informacji w necie i trudno sie teraz czegokolwiek domyslic co nas czeka,bo widze ,ze ta firma lubi zmieniac praktyki w dzialaniu.
Napewno spokoju nam nie dadza :(
Nawet w naszej sytuacji postapila inaczej niz zazwyczaj ,bo nasza sprawe skierowala do Sadu w Warszawie a nie do SE w Lublinie.
Milego dnia zycze!

Mój wypadek - Presco i rzekomy dług w Link4. Po 3 latach Presco wystąpiło do E-sądu i dostało nakaz zapłaty. Było to w styczniu 2012, w marcu gdy wyrok się uprawomocnił złożyłem skuteczny sprzeciw (przemeldowanie - wiec brak skutecznego powiadomienia). E-sąd powiadomił mnie o przeniesieniu sprawy do właściwego sądu. Od tamtej pory cisza. Czyżby nasze sądy 3 lata głupiej (z góry przegranej dla Presco) sprawy nie umiały przeprowadzić? A może ktoś z Presco widząc bezsens i mój upór (w sumie z odsetkami niemała kasa) walki olał sprawę? Macie jakieś doświadczenia w tej materii?

Zapytaj w sądzie rejonowym czy taka sprawa w ogóle trafiła na przestrzeni 3 lat. Niewykluczone że nie trafiła gdyż Presco cofnęło pozew, a zapomniano ciebie poinformować o umorzeniu postępowania

>Zapytaj w sądzie rejonowym czy taka sprawa w ogóle trafiła na przestrzeni 3 lat.

A czy przypadkiem po 3 latach nie następuje przedawnienie roszczeń 'z urzędu'? Przekazanie do Sądu Rejonowego zrobił E-sąd w marcu 2012. Jeśli Presco nie wycofało pozwu, to czy możliwe, że mija 40 miesiąc i cisza?

Długi się nie przedawniają. Przedawnia się tylko możliwość ich skutecznego dochodzenia.

Janusz M. napisał:
Długi się nie przedawniają. Przedawnia się tylko możliwość ich skutecznego dochodzenia.
W takim razie jak to odnieść do art. 117 § 1 k.c. Z zastrzeżeniem wyjątków w ustawie przewidzianych roszczenia majątkowe ulegają przedawnieniu.
Pozwolę sobie wtrącić moje zdanie - długi się przedawniają, lecz przedawnione nie znikają.

Janusz M. napisał:
Jak się okazuje, przedawnienie należności jest na tyle skomplikowaną konstrukcją prawną, że nawet, zwykle znany z trafności swoich opinii, kol. administrator się zaplątał. Tak naprawdę wraz z upływem okresu przedawnienia nie tylko nie ustaje możliwość dochodzenia należności, ale nawet jej przymusowego egzekwowania. Przynajmniej dopóki dłużnik nie skorzysta z przysługującego mu zarzutu przedawnienia w postępowaniu sądowym o zapłatę, czy też w postępowaniu z własnego pozwu opozycyjnego.

Czytam wątek, ale ciężko jednoznacznie znaleźć mi odpowiedź na moje pytanie, szczególnie że piszecie, że długi się nie przedawniają, a jedynie możliwość ich skutecznego dochodzenia - co to w praktyce oznacza? Że jeśli zwraca się do mnie wierzyciel/firma windykacyjna to nie muszę reagować, czy że mam im napisać, że nie mają już możliwości dochodzenia?

Mam taką sytuację: właśnie odezwała się do mnie firma Ultimo - w 2003 podpisałam dwie umowy pożyczkowe w Providencie (przesłali mi na maila scan jednej z nich, jest tam mój podpis, ale jestem pewna że nie podpisywałam żadnych umów w tamtym czasie, dodatkowo w datach ich zawarcia przebywałam w szpitalu... mam podejrzenie dotyczące tego skąd się wziął na niej podpis - ktoś z mojej rodziny pracował w Providencie, nie chcę jednak rozgrzebywać tej sprawy skąd i jak to się stało i kto mnie wrobił). Jedna podpisana 01.2003, druga 04.2003. Ultimo kupiło mój dług i wzywa do zapłaty całości kwoty na którą były udzielone pożyczki, w założonych przez siebie ratach miesięcznych (nie piszą do kiedy jest okres spłaty, ani nic o odsetkach, ciężko wywnioskować coś o całkowitej kwocie). Sprzedaż należności nastąpiła 08.2014, więc ponad 11 lat po rzekomym popisaniu umów.

Co najlepiej robić w tej sytuacji? Mogę oczywiście pisać jakieś odwołania dot. tego że nie podpisywałam tych umów, jednak obawiam się że to się będzie wtedy ciągnęło w nieskończoność, może łatwiej byłoby powołać się na przedawnienie - tylko jak? Nie było żadnej sprawy sądowej, jedynie odsprzedaż długu oraz propozycja porozumienia wystosowana w stosunku do mnie z firmy windykacyjnej.

@agatapi: Przedawnione, nie trzeba robić nic do momentu aż przyjdzie pozew z sądu. Wtedy składasz sprzeciw podnosząc zarzut przedawnienia.
Dobrze by było tylko dopilnować, żeby Ultimo miało Twój aktualny adres (mniej odkręcania w przyszłości)

Dla wtajemniczonych :) dostalismy wczoraj pismo z sądu o odrzuceniu wniosku o przywrócenie terminu do odwołania. W uzasadnieniu napisali, że nakaz zapłaty nie został skutecznie doręczony ale wniosek odrzucają i kierują sprawę do sądu rejonowego właściwego do adresu zamieszkania. Co dalej? Czekać na pismo z sądu rejonowego?:what:

Tak wygląda uzasadnienie odrzucenia wniosku:
U Z A S A D N I E N I E
W dniu 15/01/2013 roku powód wniósł do Sądu Rejonowego Lublin-Zachód w Lublinie pozew w elektronicznym
postępowaniu upominawczym, w następstwie czego wydano przeciwko pozwanemu w dniu 18/01/2013 roku
nakaz zapłaty. Nakaz ten nie został jeszcze pozwanemu skutecznie doręczony albowiem pozwany
uprawdopodobnił, że w chwili doręczenia nakazu miał inny adres zamieszkania. Niemniej jednak pozwany w dniu
11/06/2015 roku złożył sprzeciw, który należy uznać za skuteczny (dopuszczalne jest bowiem zaskarżenie
orzeczenia przed jego doręczeniem stronie pod warunkiem, iż w chwili zaskarżenia orzeczenie to już było wydane
por. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 3 października 2007 r. IV Cz 60/7 opubl. LEX OMEGA 621159).
Skutecznie złożenie sprzeciwu zgodnie z art. 505 [36] § 1 k.p.c. spowodowało utratę przez nakaz zapłaty mocy w
całości i skutkuje przekazaniem sprawy do rozpoznania sądowi właściwości ogólnej pozwanego.

Ostatnia edycja:
Dziś spotkała mnie sytuacja dosyć groteskowa i właściwie to bardziej się uśmiałem niż zdenerwowałem... Przyszedł do mnie list z Intrum Justitia o zadłużeniu 286,65 PLN. Co ciekawe nigdy nic od niej nie zamawiłem. Podejrzewam, że firma działa głównie w Internecie. Dodam tu, że jeśli chodzi o transakcje internetowe to kupowałem tylko raz klucz do gry od zwykłego człowieka, więc na pewno jakieś przypadkowe kupno nie wchodzi w grę. Jednak to nie wszystko...Data wymagalności długu to UWAGA: 12.12.2001r. Dziś mamy 2015 rok, więc minęło ponad 13 lat...Jakby tego było mało w rzeczonym 12.12.2001 r. Miałem zaledwie 10 lat. Czysty absurd i złodziejstwo....

Marso91 napisał:
i właściwie to bardziej się uśmiałem niż zdenerwowałem...
Pozostaje się z tego śmiać, i reagować w razie gdyby do sądu jednak pozew trafił

Witam ponownie, postanowiliśmy z chłopakiem dowiedzieć się za co Presco wpisało chłopaka do BIGu. Poniżej odpowiedź jaką otrzymaliśmy.

Nawet nie wiemy o jakie OC chodzi... co dalej z tym zrobić?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnia edycja:
Czy otrzymałeś nakaz zapłaty z sądu w 2013 roku?

rafmik napisał:
Czy otrzymałeś nakaz zapłaty z sądu w 2013 roku?
Nie, chłopak przez jakiś czas od końca 2012 roku do końca 2013 roku nie miał stałego miejsca zameldowania, dopiero w grudniu 2013 mógł się zameldować. Możliwe, że przychodziła poczta pod stary adres, jednakże było to takie miejsce, że rzadko kiedy poczta w ogóle docierała jak tam mieszkał, a jak się wyprowadził to już w ogóle nic nie docierało...

To OC to rzeczywiście zawierał, czy go wkręcają? Tylko szczerze odpowiedz, ułatwi to dalszą poradę

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót