Dług w PKT Cenertel

• Autor wątku Autor wątku kasia116
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasia116

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam mam problem który zaistniał 10 lat temu i do dzisiaj sie ciągnie. Otóż mój mąż miał dwa telefony na abonament, w umowie mamy wyraznie zaznaczone że gdy rachunek przekroczy kwote 130zł rozmowy wychodzące maja zostać blokowane. Niestety tak sie nie stało jeden tel był mojego brata i jego rachunki były wysokie na ok 500zł których nie był w stanie zapłacić (po to była blokada aby tego uniknąć) W wyniku czego rachunki nie zostały zapłacone i wypowiedziano nam umowe, do rachunku doszły koszty zerwania umowy po 750zł za każdy tel i przez te 10 lat kwota z odsetkami wynosi 4280zł. Pisałam pismo do PTK Cenertel że to z ich winy umowa została zerwana odp była taka że oni sprzedali ten dług firmie windykacyjnej IntrumJustitia i mam sie do nich zgłosić. Moje pytanie jest następujące gdzie lub do kogo mam sie z tym zgłosić żeby to wyjaśnić ? prosze o pomoc

Jeśli nie uznała Pani w między czasie długu w rozmowach z Centertel to roszczenie jest przedawnione.

Proszę poczytać wątek dot PRESCO posty od 98 i kolejne.

kojot33 napisał:
Proszę poczytać wątek dot PRESCO posty od 98 i kolejne.

A po co? Wyrok/nakaz nie został jeszcze wydany.
Jesli otrzyma Pani nakaz zapłaty i uważa roszczenie za niezasadne lub przedawnione można wnieść sprzeciw w terminie 14 dni zgodnie z pouczeniem zawartym w nakazie.

Nie pamiętam czy wyrok/ nakaz został wydany.Od jogo takie pismo powinno przyjść od komornika czy z sądu ?

No to raczej nie przyszedł :) to teraz mam czekać na to pismo czy mogę napisać do tej firmy windykacyjnej ?

Czyli tak czy siak trzeba bedzie zapłacić ? ja mogę sie zgodzić na zapłatę tego ale nie w takiej kwocie bo umowa nie została zerwana z mojej winy.Był jasno określony limit w umowie a potem rozmowy miały być blokowane to oni nie dotrzymali warunków umowy.

Według mnie trzeba było wtedy, kiedy przyszły takie rachunki wojować z PKT o uznanie punktu umowy bo teraz kiedy sprzedali dług to firmę windykacyjną mało obchodzi z jakiej racji tyle płacisz, oni chcą na tym zarobić. Skoro nie upomnieli się tyle czasu możesz powołać się na przedawnienie jak już wcześniej poprzednicy radzili i jakoby odmówić spłaty długu przedawnionego, jednak pamiętaj o tym, że dług magicznie nie zniknie. Będą mogli wpisać Ciebie do KRD, lub dzwonić pytając kiedy zapłacisz, skuteczne przedawnienie daje Ci ten komfort że obecna firma nie będzie mogła oddać sprawy do komornika

Powrót