Dług z Orange,pismo...

• Autor wątku Autor wątku Lewcia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lewcia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.

Prawie 5 lat temu mój mąż wziął tel.z firmy Orange dla córki.Wszystko było dobrze do czasu dopóki nie straciliśmy firmy a mąż się nie rozchorował.Nie zapłaciliśmy faktur,przyszła kara a Orange sprzedała nasz dług f.windykacyjnej.Moja córka wiedząc,że mąż jej w bardzo stanie nie chciała go denerwować i zaczęła sama załatwiać sprawy.Wtedy to pokazała mężowi pismo z Orange,że wszystko niby już załatwiła,nie ma długu a tak naprawdę spłacała raty windykacji.Wszystko było w porządku ale mąż dostał ostatnio pismo,że jeszcze mała kwota do zapłaty została i niedługo dług zostanie spłacony.bardzo był ździwiony,bo przecież miał pismo,że nie ma długu.Okazało się,że córka ze srachu o tatę,poprosiła jakiegoś kolegę o napisanie tego pisma.Mój mąż pojechał bez mojej wiedzy do salonu Orange wyjaśnić sprawę,oni to pismo skserowali i mają sprawdzić.Od jakiś 4 lat to wszystko jest już w firmie windykacyjnej.Córka teraz strasznie się boi konsekwencji tego nieszczęsnego pisma.Czy po tylu latach może córce grozić jakaś odpowiedzialność,czy teraz tylko sprawa dotyczy f.windykacyjnej?Ona chciała tylko niemartwić ojca,jednak nie pomyślała.Pomóżcie.

o żadnej odpowiedzialności nie ma tu mowy. Po prostu prosta walka z firmą wind.
pismo skserowali, abyście mieli dowód że niby coś takiego poszło, ale oni nie będą uznawać tego pisma za wiążące.

Dziękuję.A jeśli to pójdzie to firmy windykacyjnej i oni się przyczepią o fałszywy dokument?Czy będą tylko normalnie chcieli spłaty długu do końca?

jeżeli dług nie został do końca spłacony to na pewno będą chcieli całej spłaty, natomiast jeżeli sprawa jest przedawniona to nie ma problemu - sprawy wygrana, natomiast pozostaje kwestia chęci zawierania np innej umowy o usługi telekomunikacyjne - w sytuacji gdy dług nie zostanie spłacony nie będzie możliwość zawarcia w przyszłości umowy kredytowej, abonamentowej itp.

Oczywiście dług zostanie spłacony w całości.Chodzi mi tylko,czy mogą być konsekwencje dla córki po takim czasie teraz za to,że dla mojego męża napisała w ich imieniu pismo,że długu nie ma a on jeszcze jest,jednak jest spłacany.

Chodzi mi tylko,czy mogą być konsekwencje dla córki po takim czasie teraz za to,że dla mojego męża napisała w ich imieniu pismo
Tak.

Art. 270. § 1. Kto, w celu użycia za autentyczny, podrabia lub przerabia dokument lub takiego dokumentu jako autentycznego używa, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

Proszę się nie martwić, żadna firma nie będzie robiła problemów córce, o ile będą państwo terminowo spłacali ten dług...Proszę tylko uświadomić męża, żeby nie robił więcej fermentu, firma windykacyjna nie ma żadnego interesu do pozywania córki w waszej sytuacji. Co innego,gdybyście używali tego pisma w celu wykręcenia się od obowiązku spłacania - spłacajcie spokojnie dalej, nic się nie stanie, ewentualnie proszę się udać do pracownika, który prowadzi państwa sprawę i proszę powiedzieć mu to samo co tutaj. Pracowałam w nie jednej firmie windykacyjnej, nie ma powodu do strachu;)

Powrót