Dlug z polkomtel,prosze o pomoc

• Autor wątku Autor wątku Michal14101980
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Michal14101980

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,i prosze o pomoc mam dlug(300zl.) w sieci komorkowej polkomtel (plus) trzy faktury z grudzien 2002r. i styczen 2003r.w 2005 sierpien dlug przejela firma raport w 2010 lipiec dostalem wezwanie do dobrowolnej splaty dlugu.13.1.2011r. firma raport zlozyla pozew o zaplate w sadzie rejonowym. w elektronicznym postepowaniu upominawczym sad nakazal mi zaplate 590zl i 210 koszty postepowania.jest to duzo dlamnie,co moge zrobic w tej sprawie,czy ten dlug nie ulegl przedawnieniu? z gory dziekuje za pomoc.

jest przedawniona bo termin lat 3.Jest ale jesli nie zglosi sie zarzutu przedawnienia to trzeba placic.Musiales dostac pismo z sadu ze sprawa sie odbedzie i masz czas na wniesienie zarzutu przedawnienia

Witam,zgadza sie,dostalem z sadu nakaz zaplaty. mam dwa tygodnie na zgloszenie sprzeciwu od daty odebrania listu?. jak powinienem napisac taki sprzeciw? jest jakis specjalny formularz? dziekuje za odpowiedz

Witam ,pozew niebyl napisany na urzedowym formularzu wiec chyba niemusze odpisywac tez na takim formularzu?powiem szczeze niewiem w jakiej formie mam napisac,jak ubrac to w slowa

to po to masz ten formulaz latwo go wypisac

witam,faktycznie moze jest prosciej. czy tak bedzie dobrze: 6.w calosci. 7.z uwagi na przedawnienie. 8.wnosze o zasadzenie od powoda na rzecz pozwanego kosztow procesu wedlug norm przepisowych.niechcialbym byc obciazony kosztami sadowymi wsumie 210zl. no i punkt 9 uzasadnienie, co mozna napisac?

tak jak piszesz co do kosztow sadowych jesli sad odrzuci z powodu przedawnienia to nie ma kosztow sadowych

okres przedawnienia moze byc przerwany listami(zwyklymi) od firmy ktora kupila dlug,rozmowa telefoniczna kiedys zastali mnie w domu. ?czy w uzasadnieniu tez moge uzyc powodu przedawnienia? sprzeciw moge zlozyc elektronicznie,czy moze lepiej poczta poleconym? dziekuje za odpowiedz

zostaje przerwany jesli bhylo oswiadczenie woli na splate i wplata chocby grosza.Sama rozmowa czy odebranie listu nie przerywa biegu przedawnienia.Najlepiej wyslij poczta wazne zeby w terminie.tak w uzasadnieniu uzyc art 118 jako przedawnienie

Dziekuje za informacje,pozdrawiam

Dopadło i mnie, dzisiaj dostałem nakaz zapłaty w postępowaniu uponiwaczym, znalazłem wzór wypisuje go pomału ale co mam napisać w w 9 pkt uzasadnienie.
Znam kwote znam wierzyciela który sprzedał dług w 2006 roku ale nie znam nr faktur itp. ktos pomoże?? moge wysłac wypisany sprzeciw i ktos mógłby zerknać czy wszystko gra

Kałuż napisał:
nie znam nr faktur itp.
Po pierwsze, znasz, bo dostałeś nakaz zapłaty wraz z pozwem. Po drugie, po co Ci te informacje? Twój zarzut to "Przedawnienie roszczenia". Nic więcej nie musisz wiedzieć i nic nie musisz udowadniać. Podpowiem Ci treść uzasadnienia: "Zarzut przedawnienia jest zasadny, gdyż od dat wymagalności dochodzonych przez powoda należności, do chwili wniesienia pozwu, minął okres dłuższy niż 3 lata".

co napisać w pkt 6 i 12?? reszta chyba jest dobrze

Kałuż napisał:
w pkt6 co napisać ?? w całości??
Oczywiście, w całości.
Kałuż napisał:
Tu należy wymienić załączniki. W Twoim przypadku będzie to jedynie: "odpis sprzeciwu dla powoda". Pamiętaj by wysłać sprzeciw w 2 podpisanych egzemplarzach.

w pkt 11 ma zostac TAK??
w pkt 8 Wnoszę o zasądzenie kosztów procesu według norm przypisanych. ??

Kałuż napisał:
w pkt 11 ma zostac TAK??
Tak.
Kałuż napisał:
w pkt 8 Wnoszę o zasądzenie kosztów procesu według norm przypisanych. ??
Możesz to wpisać, możesz nic nie wpisywać i przekreślić rubrykę. Nie ma znaczenia, żadne koszty Ci się nie należą (nie poniosłeś żadnych).

Powrót