Długi męża prywatna firma - a rozdzielność majątkowa

• Autor wątku Autor wątku Justyna1979
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Justyna1979

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam

Mam ogromny klopot i prosze o porade prawna, niedawno dowiedzialam sie ze moj maz prowadzacy jednoosobowa firme w Niemczech zadluzyl sie na kwote 58 tys euro w samym finanzamt, podejrzewam ze w innych instytuacjach takze, moje przypuszczenia to zadluzenie w kwocie okolo 90 tys euro.
Niestety nie mam dostepu do jego korespondencji, tylko tyle co przyszedl komornik ale on tez nie powiedzial mi za duzo.
Finanzamt skonfiskowalo auto chce je sprzedac na aukcji na poczet dlugu, autem jezdzilam tylko ja, moj maz ma drugie ktore mu pozostawiono.
Ja od lipca jestem na arbeitslosengeld niestety bylam zatrudniona tylko na 1/4 etatu wiec dostaje z urzedu 180 euro miesiecznie /nie mamy rodzinnego/, wyslano mnie takze w chwili obecnej do szkoly bo moj Niemiecki jest na poziomie podstawowym, kurs mam zaczac od stycznia.
Boje sie ze gdy podejme jakakolwiek prace, finanzamt zacznie ze mnie sciagac dlugi meza, poniewaz on jest nie wyplacalny, boje sie ze wejda do domu zabiora wszystko co w nim jest, wiekszosc sa to rzeczy kupione przeze mnie i corke, boje sie ze takze jej rzeczy zostana zabrane /tv, konsola, aparat/ corka ma 16 lat uczy sie mittelschule.
Bardzo prosze czy moglby mi ktos doradzic jak moge zabezpieczyc sie przez taka sytuacja, czy rodzielnosc majatkowa w takiej chwili cos da?
Co moge zrobic by zabezpieczyc siebie i corke?
Bardzo prosze o pomoc.

W Niemczech każdy z małżonków odpowiada za swoje długi. Komornik nie ma prawa Pani ani tym bardziej dziecku nic zabrac. Niech się Pani natychmiast zgłosi wraz z tłumaczem do jakiegoś dobrego adwokata.
Sytuacja byłaby inna, gdyby Gewerba była na Was 2 zarejestrowana. Jest Pani pewna, że tak nie jest? Wtedy odpowiadałaby Pani za długi męża.

Bardzo dziękuję za odpowiedz!
Gewerba jest na 100% tylko na niego, nigdy nie podpisywałam żadnych dokumentów, a listy przychodzą tylko na męża /długi/.
Jesli chodzi o adwokata to obawiam sie ze mnie na niego nie stac, znalazlam jednego Polsko jezycznego z uprawnieniami, w chwili obecnej jest na wyjezdzie, nie chce ustalac niczego przez emaile wiec czekam kiedy wroci do DE zeby porozmawiac osobiscie.
Jaki szok przeżyłam gdy wróciłam dziś po pracy, i auto stoi pod domem, jest jednak obklejone naklejkami finazamt /drzwi/, nie wiem czy mogę z niego korzystać czy nie jutro zadzwonię do urzędu.

Niech Pani stanowczo powie dzwoniąc, ze to są długi męża i to jego mienie mają sobie wziąć. I prosze się domagac zdjęcia naklejek z auta. Proszę powiedziec, że w przeciwnym wypadku zgłasza pani sprawe do Anwalta. Tylko nasuwa mi się pytanie, czy maż nie widnieje jako współwłasciciel w tym samochodzie??? Jeśli nie, to proszę zrobić tak jak napisałam. Oni szukają poprostu głupich i jak zauważą, że ktoś nie zna języka, a przepisów wcale, to zrobią co będą chcieli. Niech Pani działa.Sam fakt, że przyprowadzili auto spowrotem, świadczy o tym, że nie mogą go skonfiskować. Powodzenia!

Niestety widnieje on jako współwłaściciel auta w dokumentach i nic nie mogę zrobić, zostanie zabrane na poczet jego długu, przez telefon dowiedziałam się że auto zostało odstawione pod dom do 19.12 (ponieważ jak się okazało nie stało na parkingu finanzamt tylko na prywatnym parkingu komornika) ma mój mąż czas na spłatę do tego dnia całego zadłużenia, dostał wczoraj pismo w tej sprawie że ma przygotować papiery, i wszystko niezbędne do przekazania auta finanzamt.

Jeżeli są to rzeczywiście tylko długi męża, to zajęcie samochodu, który jest Waszą współwłasnością, jest bezprawne. Innymi słowy, Finanzamt nie może prowadzić egzekucji z tego samochodu, jak długo jest on współwłasnością także innej osoby. Nie napisałaś nic o tym, jaki dług podatkowy egzekwuje Finanzamt. Czy jest to Einkommensteuer (podatek dochodowy)? Jeśli tak, to czy składaliście wspólne oświadczenie podatkowe za okres, w którym powstał ten dług podatkowy? Np. rok 2013 lub 2014?. Innymi słowy, czy oświadczenie podatkowe dot. podatku dochodowego (Einkommensteuererklärung) składane było wspólnie, tzn. także podpisane przez Ciebie po to, aby podatek był niższy i liczony według korzystnej tabeli małżeńskiej (Splittingtabelle)? Jeśli tak było, to także Ty jesteś dłużnikiem Finanzamt-u, a nie tylko małżonek. W każdym razie komornik powinien Ci pokazać tytuł wykonawczy, czyli tę (lub te) decyzje podatkowe, z których prowadzi egzekucje, abyś mogła sama zobaczyć, czy figurujesz tam jako adresat decyzji obok męża. Takiej informacji może udzielić Ci także Finanamt (dokładniej: Vollstreckungstelle des Finanzamtes). Jeśli tak nie jest, to powinnaś się przeciwko tej egzekucji bronić, ponieważ nie jesteś dłużnikiem. Jeśli miałyby to być długi za np. Umsatzsteuer, Gewerbesteuer, to w żadnym wypadku nie są to Twoje długi. A jeśli chodzi o podatek dochodowy (Einkommensteuer), to jest tak, jak napisałem wyżej: Jesteś dłużniczką Finanzamt-u także Ty osobiście, obok męża, jeśli oświadczenie podatkowe było składane wspólnie (Zusammenveranlagung); wówczas jest bez znaczenia, czy to była działalność gospodarcza (Gewerbe) tylko męża, a nie Twoja.
Jeśli bowiem małżonkowie składają wspólne oświadczenie podatkowe dot. podatku dochodowego (Einkommensteuererklärung), to oboje są solidarnymi dłużnikami Finanzamtu. Musisz sprawdzić jak było.

Einkommensteuer w chwili obecnej to 3 tys euro, i jest on jak najbardziej realny do splaty, ale nie dzis i nie od razu, moje zapytanie o rozlozenie go na raty zostalo odrzucone poniewaz maz ma za duze zadluzenie z podatku firmowego, tak (Einkommensteuererklärung) skladalismy razem za lata za ktore nie byl placony podatek firmowy.

Tytul wykonawczy jest na meza, nie widnieje tam moje imie i nazwisko, listy przychodza tylko na niego wnioskuje wiec ze nie zostalam podciagnieta pod dlug firmowy, a jedyne roszczenie wobec mojej osoby to podatek dochodowy.
Dlugi prawie 90 tys euro to Umsatzsteuer, Gewerbesteuer, z tego co doczytalam podatek koscielny.

Powrót