Długi mojej byłej

• Autor wątku Autor wątku koltun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

koltun

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,
Jestem po rozwodzie ja mieszkam w domu który należy do nas obojga. Nie mieliśmy jeszcze rozprawy o podział majątku. Wiem że moja żona już po rozwodzie zaciągnęła kredyty i teraz nie spłaca ich i grozi jej postępowanie windykacyjne. Czy komornik może przyjść do mnie tj. do domu który jest w dalszym ciągu naszą współwłasnościa i zająć ruchomości które się w nim znajdują?

Czytałem właśnie co może być zajęte. Czyli mam przez to rozumieć ze jeżeli ona nie ma żadnych dochodów środków na koncie bankowym jest na utrzymaniu rodziców mieszkanie wynajmuje i powiedzmy komornik nie ma czego zająć to może przyjść do mnie i np. zając sprzęt rtv czy inne rzeczy lub jeśli to nie wystarczy to udział w domu tak?

a jak to będzie wyglądać jak komornik "wyliczy" ten jej udział i co się z tym stanie nasz majątek nie jest w żaden sposób podzielony fizycznie

Nie komornik wierzyciel.
KRO Art. 52. § 1. Z ważnych powodów każdy z małżonków może żądać ustanowienia przez sąd rozdzielności majątkowej.
§ 1a.40) Ustanowienia przez sąd rozdzielności majątkowej może żądać także wierzyciel jednego z małżonków, jeżeli uprawdopodobni, że zaspokojenie wierzytelności stwierdzonej tytułem wykonawczym wymaga dokonania podziału majątku wspólnego małżonków.[/U]

Powrót