Długi rodzinne, a kupno mieszkania.

• Autor wątku Autor wątku Shila90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Shila90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Hej,

Mam taką nieciekawą sytuację, proszę o pomoc, bo żyję w ciągłym stresie w swój majątek.

Mój tata ma bardzo duże długi, komornik zabiera mu część pensji, zabierałby więcej, ale płaci na mnie alimenty, z których nie można dokonać egzekucji. Kiedy zmarł dziadek, tata był w 1/3 właścicielem mieszkania. Przyjął spadek dopiero 3 lata temu. Następnie w tym roku mi darował tą część, a ponieważ babcia zmarła, odrzucił spadek i ja stałam się jej spadkobiercą razem z ciocią, ponieważ miałam za tą swoją część kupić sobie mieszkanie na start. O fakcie długów dowiedziałam się później. Kupiłam mieszkanie, ale teraz drżę o to, że przyjdzie list i mi je zabiorą.

Proszę nie piszcie o pozywanie taty itp, dług powstał, przez jego nieuwagę, podpisał coś nieodpowiedniego, zaufał złym ludziom. Więcej nie wiem, tylko że dług jest naprawdę duży i powstał dawno, a zakończył się prawomocnym wyrokiem. Powiedzcie, czy mogę się jakoś bronić? Czy fakt ustalenia z komornikiem spłat co miesiąc powoduje, że wierzyciel nie będzie już czepiał się jego dodatkowych składników majątku? Jak mogę się bronić w razie czego?

Ostatnia edycja:
Jeśli pytającą było stać na zakup mieszkania to dlaczego nie zrezygnowała z alimentów ?

Bo kupno mieszkania było ze sprzedaży mieszkania babci, a dokładnie 1/2 sumy i to kawalerka :) Mój wkład własny był zerowy.

Niech się tylko wierzyciele dowiedzą. Działanie mające na celu uniemożliwienie zaspokojenie ich roszczeń, na ich szkodę i z pokrzywdzeniem.

Dzięki za info, ale tyle to wiem, szukam pomocy prawnej, a nie złośliwości :)

Działanie na szkodę wierzycieli i teraz szukasz pomocy jak zgodnie z prawem usankcjonować działanie niezgodne z prawem ?

To nie ja działałam! Nie wiedziałam o żadnych długach. Proszę, czytaj uważnie!

527 § 3. Jeżeli wskutek czynności prawnej dłużnika dokonanej z pokrzywdzeniem wierzycieli uzyskała korzyść majątkową osoba będąca w bliskim z nim stosunku, domniemywa się, że osoba ta wiedziała, iż dłużnik działał ze świadomością pokrzywdzenia wierzycieli.

Art. 528.
Jeżeli wskutek czynności prawnej dokonanej przez dłużnika z pokrzywdzeniem wierzycieli osoba trzecia uzyskała korzyść majątkową bezpłatnie, wierzyciel może żądać uznania czynności za bezskuteczną, chociażby osoba ta nie wiedziała i nawet przy zachowaniu należytej staranności nie mogła się dowiedzieć, że dłużnik działał ze świadomością pokrzywdzenia wierzycieli.

Na szczęście w przypadku dzieci, uznaje się że wiedzą.
Nieważne, 300kk dotyczy oczywiście dłużnika, pauliańska na szczęście już nie.

Powrót