Długi współmałżonka-prośba o pomoc!

• Autor wątku Autor wątku ino500
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

ino500

Użytkownik
Odpowiedzi
99
Witam serdecznie bardzo proszę o pomoc.
Mój ojciec dziś się o tym dowiedziałem narobił trochę długów przełom 2015/2016 (głownie mandaty, grzywny za różne wykroczenia) ojciec leczy się psychiatrycznie.
1. Mam pytanie czy moja mama będzie odpowiadać za jego zobowiązania (jest wspólność ustawowa małżeńska) teraz jeszcze nic o tym nie wiem, nie powiedziałem jej jeszcze o tej złej informacji o mandatach, grzywnach i wyroku nakazowym -każda inna sprawa.
2. Mandaty są z Wojewódzkiego Urzędu, Policji wykroczenia i Sąd Wyrok nakazowy co jeśli nie zapłacił w terminie. Czy my jako rodzina możemy dzwonić do danych urzędów po informacje co i jak i że będzie spłacać w ratach?
3. Czy może zapłacić po czasie (po mojej poważnej rozmowie z nim) czy to są jakieś dodatkowe konsekwencje za niezapłącenie w terminie i mogło iść gdzieś dalej?
Bardzo proszę o poradę i odpowiedź na w/w pytania. Dziękuję!

1. Nie
2. Komornik/Poborca Skarbowy. Nikt nie zabroni zadzwonić, ale nie powinni udzielić odpowiedzi.
3. Nakaz zapłaty, odsetki, koszty i jak punkt 2

dziękuję za odpowiedź serdecznie
1.a jeszcze jedno pytanie czy komornik przez mandaty może w ostateczności zająć mieszkanie (wspólność ustawowa małżeńska), a mandaty w czasie trwania związku powstały, nie ma 1/2?
2. Czy może wejść najpierw na samochód a ewentualnie oczywiście jeśli na pytanie 1 odp. tak czy później na mieszkanie?

Abstrahując od wspólności i zakładając, że postępowanie będzie prowadził komornik w którego właściwości znajduje się nieruchomość, to może zając wynagrodzenie dłużnika, przysługujące wierzytelności, rachunku bankowe, świadczenia zus jeśli posiada, ruchomości a w tym samochód a na koniec dokonać wzmianki w KW jeśli KW jest utworzona.
Wszystko zależy od wierzycieli, wysokości należności, zaspokojenia wierzycieli itd

I nie pisz wejść na samochód - wejść można na drabinę.
Komornik ruchomość zajmuje, nie zawsze zabiera.

ino500 napisał:
2. Mandaty są z Wojewódzkiego Urzędu, Policji wykroczenia i Sąd Wyrok nakazowy co jeśli nie zapłacił w terminie. Czy my jako rodzina możemy dzwonić do danych urzędów po informacje co i jak i że będzie spłacać w ratach?
3. Czy może zapłacić po czasie (po mojej poważnej rozmowie z nim) czy to są jakieś dodatkowe konsekwencje za niezapłącenie w terminie i mogło iść gdzieś dalej?
Bardzo proszę o poradę i odpowiedź na w/w pytania. Dziękuję!
a) mandaty egzekwuje urząd skarbowy - koszt egzekucji niewielki, przedawniają się po 3 latach
b) wyrok sądowy w postaci grzywny egzekwuje komornik, koszt niemały - a w razie bezskuteczności grzywna będzie zamieniona na karę zastępczą aresztu, i raczej na pewno zdążą przed upływem 3 lat

Dziękuję Wam bardzo za szybkie i wyczerpujące odpowiedzi!

Powrót