Długi żyjącego rodzica

• Autor wątku Autor wątku Annulla
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Annulla

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam,
mój problem dotyczy ojca, a konkretnie jego długów. Nie wiem na ile powinnam obawiać się tej sytuacji.

Trochę orientowałam się w temacie, ale nie wiem, czy mam dobre informacje.
Wiem, że po jego śmierci mogę się zrzec prawa do spadku (nic od niego nie chcę - ani ewentualnego spadku, ani tym bardziej zadłużenia) w ciągu 6 miesięcy. Ale nie wiem czy od jego śmierci, czy od terminu kiedy dowiem się o spadku. Mogę nie zostać poinformowana o tym, że zmarł. Bardzo proszę o ewentualne sprostowanie.
Czytałam też, że mogę zawrzeć z nim umowę notarialną, że nie będę dziedziczyć czy coś takiego. Ale on ze mną żadnej umowy nie spisze, nie jesteśmy w dobrych stosunkach.

Co mogę zrobić, żeby odciąć się od jego zadłużeń za jego życia i po śmierci? Czy jest możliwość, żebym sama mogła jakoś siebie zabezpieczyć? Bez jego udziału? Na pewno mi w tym nie pomoże, a pewnie jeszcze by utrudniał.

Bardzo proszę o pomoc. Nigdy się mną nie interesował i nie chciałabym teraz odpowiadać za jego problemy.

Annulla napisał:
1/ w ciągu 6 miesięcy. Ale nie wiem czy od jego śmierci, czy od terminu kiedy dowiem się o spadku.
2/ Czytałam też, że mogę zawrzeć z nim umowę notarialną, że nie będę dziedziczyć czy coś takiego. Ale on ze mną żadnej umowy nie spisze, nie jesteśmy w dobrych stosunkach.
3/ Co mogę zrobić, żeby odciąć się od jego zadłużeń za jego życia i po śmierci?
4/ Czy jest możliwość, żebym sama mogła jakoś siebie zabezpieczyć? Bez jego udziału?.
ad 1/ od kiedy sie dowiesz. Jednak najlepiej - bo najbardziej oczywiste i niczego nie musisz dowodzić - gdyby to było od smierci.
ad 2/ Umowa o zrzeczenie się spadku, obejmująca również Twoich zstępnych. Jednak bez udziału ojca nie da rady.
ad 3/ Patrz ad 1 i 2, a ponadto niczego ojcu nie podpisywać, nie żyrować go.
ad 4/ za życia nie (patrz ad 2). Potem - odrzucenie spadku.
PS. Nie martw się na zapas, bo szkoda na to życia.

Przepis prawny:
Art. 1015. § 1. Oświadczenie o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku może być złożone w ciągu sześciu miesięcy od dnia, w którym spadkobierca dowiedział się o tytule swego powołania.

Poza tym pragnę poinformować, że istnieje możliwość przyjęcia spadku z dobrodziejstwem inwentarza, jeśli obawiasz się że możesz na tym stracić, a jednak nie masz pewności co do tego, że zadłużenie przyszłego spadkodawcy będzie wyższe od stanu majątku czynnego spadku.

Przepis prawny:
Art. 1031. § 2. W razie przyjęcia spadku z dobrodziejstwem inwentarza spadkobierca ponosi odpowiedzialność za długi spadkowe tylko do wartości ustalonego w inwentarzu stanu czynnego spadku. Powyższe ograniczenie odpowiedzialności odpada, jeżeli spadkobierca podstępnie nie podał do inwentarza przedmiotów należących do spadku albo podał do inwentarza nieistniejące długi.

Serdecznie dziękuję za pomoc.

@uzasadnienie
Nie mówimy o zrzeczeniu się spadku, lecz o zrzeczeniu się dziedziczenia - zgodnie z terminologią przyjętą przez prawo.

@Annulla
Polecam przyklejony na Forum Poradnik spadkobiercy/spadkodawcy autorstwa ffenix - link w jej podpisie. Jest wielce pomocny.

Powrót