dłuznik a rodzina -działania komornicze, jakie?

• Autor wątku Autor wątku Millas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Millas

Użytkownik
Odpowiedzi
41
Witam.
Opiszę w skrócie jak wygląda sytuacja...

Dłużnik ma kilka nakazów zapłaty, zajęcia komornicze...więc lada moment komornik zapuka do drzwi domu w którym dłużnik mieszka (zameldowanie).

Moje pytanie brzmi:

Czy komornik ma prawo zająć przedmioty w domu, które nalezą do matki (właściciel domu) lecz matka nie posiada np. faktury na te przedmioty czyli TV,meble,AGD itd. i czy jeśli matka posiada umowę kupna/sprzedaży i jest kupującym jakiegoś przedmiotu w domu to czy taki papier może być podstawą do tego by komornik nie zabierał rzeczy matki?

Z góry dziękuję za pomoc.

Bartata

Dziękuję za to.
Przepraszam za nie uwagę i nie szukanie, ale dla mnie prawo to czarna magia i wole ogólnie pytać tych którzy maja pojecie niż szukać gotowych formułek.

Z drugiej strony chciałem zapytać, jak to jest w takim razie z tym wykazaniem "dowodu" (FV, umowa kupna/sprzedaży) przez osobę trzecią że dana rzecz jest jej, czy wtedy komornik ma prawo zabrać ową rzecz czy już nie?

Jeśli dłużnik zostanie wymeldowany z pod adresu pod którym był, to czy wtedy komornik ma prawo zabrać przedmioty będące w domu?

jesli brak takich dokuentow jak f.VAT, paragon itp. w sądzie nalezy powolac swiadkow.

jesli pod adresem dawnego meldunku dluznik pozostawil majatek - komornik moze to zajac.

zameldowanie to czynnosci z zakresu prawa administracyjnego. W prawie cywilnym istotne jest miejsce faktycznego pobytu. Wiec jesli dluznik przebywa w domu w ktorym jest jeszcze zameldowany, komornik moze przystapic do zajecia ruchomosci.

Wiec jesli dluznik nie ma juz meldunku i nie przebywa w dawnym miejscu zameldowania/zamieszkania to komornik nie zabierze nic?

Meldunek nie ma nic do rzeczy.
Natomiast jeżeli komornik ustali, że dłużnik zmienił faktycznie miejsce zamieszkania to zajęcie ruchomości nie będzie raczej dokonane.

Dłużnik nie ma już meldunku, nie mieszka juz w domu do ktorego przyjdzie komornik, a jak przyjdzie to dostanie na wejsciu zaswiadczenie z U.M. ze ta osoba zostala wymeldowana, czy w takiej sytuacji jak juz stwierdzi ze jej nie ma w domu i ze nie ma meldunku komornik po prostu sobie pojdzie? Bo stwierdzi ze jak nie mieszka juz pod tym adresem to nie ma takze rzeczy dluznika.

Powrót