dłużnik nieujawnionym spadkobiercą

• Autor wątku Autor wątku kocuraga87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
To od razu złóż też wniosek o wpis na hipotekę. Trochę cię to będzie kosztowało ale zabezpieczysz się.

Nie stać mnie na to! to są trzy księgi wieczyste. Byłam u komornika i wracam pełna nadzieji że coś sie wreszcie ruszy po tylu latach. Poczekamy zobaczymy

Mi nie przysługuje bo to jest zależne od dochodów, już pytałam i nie ma szans na to naprawde. Martwi mnie fakt że mamy 31 grudnia a komornik nie zrobił jeszcze nic a obiecywał "niezwłoczne zajęcie sie tą sprawą". W KW dalej widnieje stary zapis (dzięki stronie MS.gov.pl na bierząco sprawdzam) nie dostałam też od niego żadnego zawiadomienia na adres zamieszkania i obawiam się że będe sama musiała wziąść sprawy w swoje ręce pod koniec stycznia:(

wpisać w dziale II spadkobierców czyli też mojego dłużnika i zrobić wpis w dziale III KW

A wsumie to sama nie wiem co mi to da. Może mi ktoś podpowie:)

Bedek napisał:
Można złożyć wniosek o zwolnienie od kosztów sądowych.
Tu chyba źle napisałem, bo przecież strona dochodząca roszczeń alimentacyjnych nie ma obowiązku uiszczenia kosztów sądowych ( z mocy ustawy ).

kocuraga87 napisał:
Nie jesteśmy jasnowidzami.
Wskazujemy jakie działania można podjąć w celu uzyskania należnych roszczeń, ale czy, jakie albo kiedy będą efekty - tego nie wiemy.

Wierzyciel egzekwujący na skutek zajęcia prawa, na podstawie którego dłużnik może żądać podziału majątku, uzyskuje uprawnienie do dochodzenia tego prawa w takim zakresie, w jakim może to uczynić sam dłużnik ( J. Korzonek: Postępowanie egzekucyjne i zabezpieczające, s. 878 ).

Proszę zapoznać się z poniższym przepisem :
Przepis prawny:
Art. 779. § 1. Do egzekucji ze spadku konieczny jest - aż do działu spadku - tytuł egzekucyjny przeciwko wszystkim spadkobiercom.
(...)

Dziwne bo kierownik KW powiedział mi, że nie ma zwolnienia z opłaty jeżeli chodzi o wpis spadkobierców. Plan mam taki, że jeśli komornik nie wpisze mojego dłużnika to zrobie to sama i odżałuje te 450zł na opłaty sądowe. A co zyskam w tedy? Teoretycznie coś zyskam bo inni spadkobiercy nie będą mogli juz dysponować nieruchomościami np sprzedać bez spłaty wierzyciela czyli mnie. A praktycznie? Nic się nie zmieni w mojej sprawie bo nie wierze żeby chcieli sprzedać mieszkanie albo bud gospodarcze na wsi. Ale chociaż w ten sposób mogę pokazać , że długi nawet te alimentacyjne trzeba spłacać i nie podaruje tych pieniędzy bo życie mojego syna powinno być na wyższym standardzie...

żeby wpisać hipoteke muszę wpisać spadkobierców czyli min. dłużnika

Nikt mi nie wpisze hipoteki przymusowej dopóki w kw widnieje nieżyjący właściciel. Problem w tym, żeby wpisać spadkobierce-dłużnika! Mnie to by kosztowało 450zł a komornika nic. No i czekam na te wpisy wpisy już miesiąc. Chyba będe musiała wybrać sie do komornika i przypomnieć o obietnicy "natychmiastowego zajęcia sie tą sprawą". Obawiam się, że jego rodzina może w międzyczasie zawrzeć akt notarialny i zniesienie współwłasności tylko na 1 osobe. Mam jeszcze pytanie. Wg postanowienia dłużnik dziedziczy 1/3 części a wyjdzie po przeliczeniu udział 1/6 do całości. Czy w takim przypadku jeśli tylko jeden spadkobierca ma długi komornik może dokonać wpisu do kw nieruchomości?

Niestety,ale ja mialam podobny problem.Skonczylo sie tym,ze dom sprzedano,podzielono pieniadze i pieniadze dluznika,wplynely na konto siostry.Kara z Art.300 kk to "zawiasy" i ...ok 180 zl na skarb panstwa.A alimentow,jak nie placil,tak nie placi.

A ja nie jestem przekonana czy komornik ma uprawnienia do "wpisania spadkobierców do KW". Moim zdaniem, zrobić to może jedynie wierzyciel (oczywiście nie wyłączając innych uprawnionych ;)) i dopiero gdy doprowadzi do ujednolicenia stanu prawnego nieruchomości ujawnionego w księdze wieczystej z rzeczywistym stanem prawnym może podejmować jakieś dalsze kroki, np. skutecznie wszczynać egzekucję z tej nieruchomości i/lub obciążać jej hipotekę.

P.s.
orzeszki czy na prawdę w każdym możliwym wątku musi Pani opowiadać nam historię swojego życia? Ja, mimo iż wcale tego nie chcę, wiem o Pani już chyba więcej niż o swoich dobrych znajomych, to chyba lekka przesada...
Ja osobiście już mam dość tego ekshibicjonizmu i lojalnie ostrzegam, że od tej pory, na "swoim podwórku", będę wymiatała wszystkie Pani posty nie wnoszące żadnych merytorycznych treści.

Ostatnia edycja:
lokata napisał:
nie jestem przekonana czy komornik ma uprawnienia do "wpisania spadkobierców do KW"
Tym bardziej ja.
Ale już nawet z uwagi na treść art. 779 kpc - egzekucja taka jest niedopuszczalna.

A więc tak. Wracam z rozmowy z komornikiem (nie żadnym pracownikiem, który wcześniej wprowadził mnie w błąd). Niestety mieliście racje i to JA muszę dokonać wpisu w KW. Pociesza mnie natomiast to, że komornik wyśle do wszystkich spadkobierców jakieś pismo (nie pamiętam dokładnie o co chodziło) i teraz nawet jak dłużnik zawrze akt notarialny typu darowizna lub sprzedaż to on ma prawo dalej prowadzić egzekucje z tego udziału dłużnika co dostał według postanowienia. Dostarczyłam jeszcze mu dodatkowo wypisy z rejestru gruntów z naniesionym już spadkiem. Czekam na jakiś przypływ kasy i jade do ksiąg a niech strace:) Jeszcze raz dziękuje za dotychczasowe porady

Powrót