dłużnik uchyla się od odbioru pisma

• Autor wątku Autor wątku cholsze
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cholsze

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Mam następujący problem z doręczeniem nakazu zapłaty dłużnikowi:

Sąd wydał nakaz zapłaty w sprawie przeciwko mojemu dłużnikowi, ale
nie doręczył go gdyż zanim zwrotka o podójnym awizowaniu wróciła do sądu
dłużnik poinformował sad mailowo o zmianie adresu, podając jednocześnie nowy.
Sąd wysłał nakaz zapłaty na nowy adres podany przez dłużnika.
Faktycznie w CEIDG jest zmiana adresu na ten podany przez dłużnika, problem polega na tym, że doręczyciel ipostu wskazał wskazał przy ponownym doręczeniu że nie można doręczyć przesyłki gdyż adres jest niekompletny, to znaczy brak jest numeru lokalu. Faktycznie dłużnik wskazał tylko numer domu,
podobnie w CEIDG. Podobno przez adnotację doręczyciela nie będzie skuteczny wniosek o doręczenie zastępcze w trybie 139 par 5, ale przecież to dłużnik sam wskazał taki adres. Czy mogę w tej sytuacji wymusić by sąd uznał nakaz apłaty za doręczony?

cholsze napisał:
Czy mogę w tej sytuacji wymusić by sąd uznał nakaz apłaty za doręczony?
Nie możesz. Złóż wniosek o ustanowienie kuratora, spośród pracowników administracyjnych sądu, dla pozwanego nieznanego z miejsca pobytu celem doręczenia mu pism procesowych oraz reprezentowania jego praw. Nie zapomnij o zawnioskowaniu również o zasądzenie od pozwanego na rzecz powoda kosztów wynagrodzenia kuratora. Sąd Cię wezwie o zapłatę zaliczki na to wynagrodzenie, niestety będziesz musiał kilkaset złotych zapłacić, ale potem komornik to wyegzekwuje od dłużnika.

Dziękuję za odpowiedź.
pozdrawiam

Prawdę powiedziawszy w ogóle nie widzę podstaw do doręczania nakazu pod adres prowadzenia działalności czy adres do doręczeń ujawniony w CEIDG. Doręczeń osobie fizycznej dokonuje się w miejscu zamieszkania - niektóre sądy przestrzegają tego bardzo skrupulatnie.

Powrót