Do trzech razy sztuka

• Autor wątku Autor wątku geget
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

geget

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Szanowni Państwo,

zmagam się z następującym problemem i zastanawiam się czy jest szansa na jego skuteczne rozwiązanie.

Krótki opis sytuacji. W 2013 roku zauważam na firmowym rachunku bankowym (prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą) zajęcie komornicze. Kontaktuję się z kancelarią komorniczą i okazuje się, że wierzyciel podał dane dłużnika: imię i nazwisko zgodne z moim oraz mój numer NIP. Pozostałe dane dłużnika i moje są różne. Wyrok z 2007 roku, zatem bez PESELu.

Po wyjaśnieniach telefonicznych i mailowych komornik cofa egzekucję. Wkurzony, ale zapominam o sprawie.

Dwa lata później ten sam komornik robi powtórkę. Znów zajęcie na rachunku bankowym. Znów wyjaśnienia. Więcej moich nerwów. Po kilku dniach cofnięcie egzekucji.

Dzisiaj sprawa się powtarza, z tym że zmienił się komornik, a wierzycielem jest kancelaria adwokacka z Krakowa. Znów telefonicznie wyjaśniam sprawę. Znów komornik mówi, że jemu się zgadza imię, nazwisko i NIP i tylko tyle go interesuje. Wierzyciel (przynajmniej na razie) deklaruje, że zweryfikuje dane i cofnie egzekucję.

Ale moje pytanie jest następujące. Czy nikt nie ponosi odpowiedzialności za taką sytuację? Czy mogę dochodzić odszkodowania od wierzyciela za podawanie nieprawdziwych, niesprawdzonych danych dłużnika. Mój NIP łatwo jest znaleźć w sieci bo widnieje choćby na mojej firmowej stronie internetowej.

Będę wdzięczny za podpowiedzi. A jeżeli ktoś chciałby się zająć taką sprawą, chętnie ją zlecę. O ile ma to sens i pozwoli uniknąć czwartej egzekucji za dwa lata.

Pozdrawiam serdecznie,
Wojtek

Dzień dobry,

jakie koszty poniosłem? Materialne - pewnie żadne. Natomiast tracę na załatwienie sprawy ze dwa dni. Kilkanaście telefonów. Udowadnianie, że nie jestem wielbłądem. Spadek wiarygodności kredytowej w banku, który z pewnością odnotowuje zajęcie komornicze na firmowym rachunku bankowym...

W sumie bardziej interesuje mnie uchronienie się przed czwartą powtórka tej sytuacji.

geget napisał:
W sumie bardziej interesuje mnie uchronienie się przed czwartą powtórka tej sytuacji.
a próbowałeś dotrzeć do akt sprawy i sprawdzić czy na pewno chodzi o twoją osobę - bo według mnie jeżeli prowadzone były trzy egzekucje komornicze na prawomocnych nakazach i tylko zgadza się imię i nazwisko dłużnika to jednak daje dużo do myślenia,

Z informacji od poprzedniego komornika wiem, że wyrok nie dotyczy mojej osoby.

geget napisał:
Z informacji od poprzedniego komornika wiem, że wyrok nie dotyczy mojej osoby.
a kontaktowałeś się z wierzycielem w celu wyjaśnienia sprawy?

Powrót