Dofinansowanie z PUP a umowa zlecenie.

• Autor wątku Autor wątku bkamil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bkamil

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam serdecznie,

przeczytałem wiele postów na forum w tej sprawie ale potrzebuję konkretnej 100% pewnej odpowiedzi w tym zakresie.

Otrzymałem z Urzędu Pracy dofinansowanie na podjęcie działalności gospodarczej w ramach POKL 6.1.3.

W umowie mam taki zapis:

§ 8
1. Korzystający jest zobowiązany do zwrotu, w ciągu 30 dni od dnia otrzymania wezwania z Urzędu, przyznanych środków wraz z odsetkami ustawowymi naliczonymi od dnia ich uzyskania, jeżeli:

3) podejmie zatrudnienie lub zawiesi prowadzenie działalności gospodarczej w okresie pierwszych 12 miesięcy prowadzenia działalności gospodarczej,

4) złożył niezgodnie z prawdą oświadczenia o:
c) niepodejmowaniu zatrudnienia w okresie 12 miesięcy od dnia rozpoczęcia prowadzenia działalności gospodarczej,

Pytanie 1.
Co się kryje pod pojęciem "podejmie zatrudnienie" ?

Pytanie 2.
Czy mogę zawrzeć umowę zlecenie/umowę o dzieło np. jako przedstawiciel handlowy? Jeżeli moja działalność to działalność fotograficzna.

Pytanie 3.
Jeżeli mogę zawrzeć umowę zlecenie to co z oświadczeniem o niepodejmowaniu zatrudnienia, czy wtedy nie wykazuję owej umowy zlecenie?

Prowadzę działalność fotograficzną, usługi fotograficzne. Nie zawsze jest tak, że są klienci np. początek roku oraz z tytułu, że jest to nowa firma na rynku.
Potrzebowałbym dodatkowego źródła dochodu.

Bardzo proszę o odpowiedzi w tej sprawie, które będą w 100% pewne, sprawdzone.

1. Podejmie jakiekolwiek działanie o charakterze zarobkowym - czyli również podpisze umowę zlecenie
2. Nie, chyba, że masz działalność handlową podaną przy rejestracji DG w kodach PKWiU. Wtedy podpisujesz umowę jako firma - nie będzie to umowa zlecenia a raczej umowa o współpracy
3. Patrz wyżej.

Matall napisał:
1. Podejmie jakiekolwiek działanie o charakterze zarobkowym - czyli również podpisze umowę zlecenie

Ale też pytanie... czy wg. kodeksu pracy czy kodeksu cywilnego to rozpatrywać. Nie wiem czy w trakcie przeglądania forum nie rzuciło mi się coś podobnego w oczy.

Według żadnego z tych kodeksów. Wg Ustawy o zatrudnieniu i przeciwdziałaniu bezrobociu.

Znalazłem taki temat: http://forumprawne.org/prawo-pracy/60459-dotacja-z-urzedu-pracy-umowa-zlecenie.html

w którym jest poruszany ten sam temat i taki sam punkt w umowie o dofinansowanie: "Podjęcie zatrudninia w okresie pierwszych 12 mc prowadzenia dzialalnosci gospdoarczej,".

I jeden z użytkowników odpowiedział:

"W takiej sytuacji nie ma przeszkód by zawierał Pan umowy zlecenia/o dzieło. "

Czyli teraz mam dwie sprzeczne informacje..., która jest prawdziwa?

Matall napisał:
Nie zgadzam się. W umowie jest napisane "podjęcie zatrudnienia" a nie pracy zarobkowej na podstawie umowy cywilnoprawnej. Proszę nie wprowadzać w błąd.
Matall napisał:
Według żadnego z tych kodeksów. Wg Ustawy o zatrudnieniu i przeciwdziałaniu bezrobociu.
Ustawa o zatrudnieniu i przeciwdziałaniu bezrobociu straciła moc prawną około 10 lat temu, a dokładnie 01.06.2004r. :rolleyes: Zweryfikuj swoją wiedzę zanim wypowiesz się w temacie.

bkamil napisał:
Pytanie 1.
Co się kryje pod pojęciem "podejmie zatrudnienie" ?
1. Tak oto zdefiniowane jest pojęcie na Wikipedii - "Zatrudnienie – ogólna nazwa faktu zawarcia dowolnej formy umowy o świadczeniu pracy przez pracownika."
Natomiast "Pracownikiem" jest osoba zatrudniona na podstawie umowy o pracę, powołania, wyboru, mianowania lub spółdzielczej umowy o pracę"- to już definicja określona w art. 2 Kodeksu Pracy.
2. Główny Urząd Statystyczny natomiast podaje taką definicję "osób zatrudnionych" - "Osoby zatrudnione na podstawie stosunku pracy lub stosunku służbowego na czas określony (w tym zatrudnione sezonowo i dorywczo) i nieokreślony, w pełnym i niepełnym wymiarze czasu pracy". - GUS - Główny Urząd Statystyczny - Definicje pojęć

Podsumowując, świadczenie usług w ramach umowy cywilnoprawnej (zlecenie, dzieło) nie jest zatrudnieniem.
bkamil napisał:
Pytanie 2.
Czy mogę zawrzeć umowę zlecenie/umowę o dzieło np. jako przedstawiciel handlowy?
Jeśli w umowie nie istnieje inny zapis, który by wykluczał świadczenie usług w takiej formie, to jak najbardziej możesz taką umowę zawrzeć.
bkamil napisał:
Pytanie 3.
Jeżeli mogę zawrzeć umowę zlecenie to co z oświadczeniem o niepodejmowaniu zatrudnienia, czy wtedy nie wykazuję owej umowy zlecenie?
Wpiszesz, że "zatrudnienia" nie podjąłeś. Możesz, choć w nie musisz informować PUP o zawarciu umowy cywilnoprawnej.

Ostatnia edycja:
Dodałem dwa pliki przedstawiające zapisy z mojej umowy z PUP dot. dofinansowania. Jeden z nich to paragraf dot. właśnie "podjęcia zatrudnienia", a drugi dot. przepisów, które mają zastosowanie w tej umowie.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.

Jeżeli podejmę dodatkową pracę na umowę zlecenie np. jako przedstawiciel handlowy co jest różne z profilem mojej działalności PKD to czy będę zobowiązany do zwrotu dofinansowania czy też nie?

Załączniki

bkamil napisał:
odejmę dodatkową pracę na umowę zlecenie np. jako przedstawiciel handlowy co jest różne z profilem mojej działalności PKD to czy będę zobowiązany do zwrotu dofinansowania czy też nie?
Nie. Świadczenie usług w ramach umowy cywilnoprawnej nie jest zatrudnieniem.

Czyli nie złamię warunków umowy podpisanej z urzędem pracy.
Dopytuję tak ciągle, bo zależy mi na 100% pewności :) Dlatego, też załączyłem dwa pliki z mojej umowy dot. właśnie nie podejmowania zatrudnienia oraz wykaz przepisów, które są zastosowane w tej umowie.

Witaj :)

Staram się o podobne dofinansowanie co Ty i w UP powiedziano mi, że podjęcie zatrudnienia jest wówczas gdy podpisujesz umowę o pracę. Teoretycznie umowa zlecenie i o dzieło się w to nie wliczają, ale powiedziano mi żeby takie umowy zawierać nie osobiście tylko przez firmę.

Szanowni,

jestem zatrudniony na umowę o pracę tymczasową na czas określony. Czy wyklucza mnie to z możliwości ubiegania się o dotację z PUP ?

Nie chciałbym się zwalniać, ponieważ 20 tys. dotacji nie pozwoliłoby mi od razu się samemu utrzymywać, natomiast wystarczyłoby na rozkręcenie pomysłu, który mógłbym prowadzić równolegle z pracą. Umowa o pracę tymczasową podpisałem pół roku temu na 18 m-cy.

Z góry dziękuję za pomoc.

jarem napisał:
jestem zatrudniony na umowę o pracę tymczasową na czas określony. Czy wyklucza mnie to z możliwości ubiegania się o dotację z PUP ?
Tak, ponieważ świadcząc pracę zarobkową nie możesz być jednocześnie osobą bezrobotną. Jednozrazowe środki na podjęcie działalności gospodarczej w kwocie ok. 20 tys. przysługują wyłącznie osobom posiadającym status osoby bezrobotnej.

Witam,

Dołączam pytanie do tematu i proszę o pomoc w rozwiązaniu poniższych wątpliwości.

Czy jeżeli uzyskał bym dotacje na założenie działalności gospodarczej z Urzędu Pracy, którą byłbym zobowiązany utrzymać przynajmniej przez rok, czy mogę podjąć pracę dorywczą za granicą na kilka tygodni/miesięcy. Chodzi o pracę na umowę zlecenie lub umowę o dzieło i nie tylko tą samą działalność bym wykonywał, na którą dostałbym dofinansowanie. Lecz ta właściwa działalność także by była.

Wiem, że w Polsce posiadając firmę z dotacji z Urzędu Pracy można dodatkowo być zatrudnionym na umowę zlecenie oraz umowę o dzieło. Nawet sam PUP informował, że można się zarejestrować jako osoba poszukująca pracy na zlecenia i umów o dzieło. Czy taki sama możliwość istnieje za granicą ?.

Wiem, że w Polsce taka osoba nie może być zatrudniona na umowę o pracę to za granicą nie można pracować na kontrakcie.

Czy prowadząc firmę, która otrzymałaby dotacje z PUP, można swoją działalność wykonywać zagranicą jeśli jest to praca przy komputerze, zdalna ?

Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam

podbijam temat. W umowie jest, że dotację trzeba zwrócić m.in. gdy pobierający dotację "podejmie zatrudnienie w okresie pierwszych 12 miesięcy prowadzenia działalności gospodarczej,"

- czy jeśli będę pracował na umowie o współpracy z jakąś firmą czyli "na działalności" a nie umowie o pracę, to łamię ten warunek?

Bitoto1 napisał:
podbijam temat. W umowie jest, że dotację trzeba zwrócić m.in. gdy pobierający dotację "podejmie zatrudnienie w okresie pierwszych 12 miesięcy prowadzenia działalności gospodarczej," - czy jeśli będę pracował na umowie o współpracy z jakąś firmą czyli "na działalności" a nie umowie o pracę, to łamię ten warunek?
Na tym raczej polega prowadzenie działalności gospodarczej... że się świadczy usługi na rzecz kontrahenta, klientów. Podatki i składki do ZUS w tytułu tej współpracy opłacać Pan będzie sam za siebie?

nawet w przypadku takiej współpracy stałej? Jak to się praktykuje "zamiast" umowy o pracę czyli w formie umowy o współpracy pomiędzy firmami?

Powrót