Dofinansowanie z Urzędu pracy PROBLEM

• Autor wątku Autor wątku adriana90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A

adriana90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam. Pokrótce chciałam przedstawić mój problem. Dzisiaj rano zobaczyłam że na stronie urzędu pracy, pojawiła się wiadomość dla bezrobotnych, o możliwości dofinansowania na podjęcie działalności gospodarczej. (Dla chcących zapoznać się ze wszystkimi danymi, wymogami tej akcji podsyłam link: pupbialapodlaska.pl/aktualnosci/aktualnosci_lista/idn:180.html). Wszystkie wymogi spełniam, oprócz jednego, mianowicie: cyt. "bezrobotnymi do 25 roku życia, których okres zarejestrowania w urzędzie pracy nie przekracza 4 miesięcy na dzień 28 lutego 2014r." - jaśniej - osoby zarejestrowane dłużej niż 4 miesiące od 28.lutego 14' nie mogą się starać o takie dofinansowanie. Ja właśnie jestem zarejestrowana od pół roku, a chciała bym starać się o takie dofinansowanie. I tutaj pytanie do Was, obmyśliłam aby zatrudnić się u znajomego na zasadzie umowy o dzieło powiedzmy na 2 tygodnie, wtedy odbywa się to wszystko legalnie, znajomy odprowadza wszystkie kwoty, o ile takowe istnieją, ja wyrejestrowuję się z urzędu, na podstawie takiej umowy. Po dwóch tygodniach zachodzę i chcę ponownie się zarejestrować, aby spełniać już ten warunek, wtedy była bym zarejestrowana tylko kilka dni w UP, i chyba mogła bym starać się o takie dofinansowanie? Jeżeli ktoś się zna, bardzo proszę o pomoc. Czy są jakieś haczyki, bo tutaj za pewne trzeba znać zasady funkcjonowania UP, i wiedzieć jak oni to odbiorą. Oczywiście jutro idę do UP i zaczerpnę tam wiedzy, chociaż bardzo nie lubię tam chodzić, z wiadomych przyczyn - kto był zarejestrowany jako bezrobotny ten powinien wiedzieć. Idąc tam nie chce wyjść na głupka, i lepiej iść z jakąś wiedzą, bo może powiedzą że jestem oszustką, chcąc zrobić taki numer. Dzięki z góry za odpowiedzi i pozdrawiam.

To raczej proste obejście, a nie kombinowanie. U znajomego rzeczywiście bym się zatrudniła na 2 tygodnie, na tyle by mnie przyjął oczywiście legalnie, pytanie tylko czy później urząd nie przyczepił by się że jestem za krótko zarejestrowana, lub czy po tych dwóch tygodniach mogła bym od razu się ponownie zarejestrować. Nic nie kombinuje, po prostu mam dobry pomysł, biznes plan, lokum, i chciała bym z tego skorzystać.. Pozdrawiam.

§ 9 Regulaminu forum: "Zabronione jest umieszczanie na forum postów, które zawierają jakiekolwiek treści lub materiały niezgodne z obowiązującym prawem RP, mające na celu jego obejście lub naruszające dobre obyczaje, a w szczególności obraźliwe, wulgarne, obsceniczne, oszczercze, nienawistne, zawierające groźby, nieetyczne, obrażające czyjeś uczucia, godzące w czyjąś własność lub zmierzające do naruszenia praw innych osób."

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót